Koolhydraatarmbrood header ketobrood - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
4 min

Koolhydraatarm brood - keto en glutenvrij

4 min

Dit koolhydraatarm brood recept is glutenvrij en past in een ketogeen voedingspatroon. Het koolhydraatarme brood is extra luchtig en goed verteerbaar doordat je het deeg laat rijzen met gist. Tijdens de rijs maakt gist CO2 in het koolhydraatarme deeg. Het succesrecept voor een luchtig koolhydraatarm brood. Wanneer je aquafaba in plaats van eieren en plantaardige boter gebruikt is dit recept 100% plantaardig!

Wil je precies weten wanneer een brood koolhydraatarm is? Lees dan zeker de blogpost ‘Wat is koolhydraatarm brood?´. 

Deze blogpost met een heerlijk koolhydraatarm brood recept bestaat uit:

Koolhydraatarm glutenvrij brood - keto en vegan - overrezen deeg 

Tips voor het maken van koolhydraatarm brood

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
  2. Kies met zorg de ingrediënten en maal indien mogelijk vers.
  3. Er zitten maar liefst 9 eiwitten in dit deeg. Je kunt tegenwoordig ook flesjes kopen met alleen eiwit. De Appie verkoopt ‘Two Chicks eiwit’ in flesjes. Heel handig. 
  4. Zorg voor een warme rijsomgeving voor je koolhydraat arme deeg. Zie blogpost Warme plekjes om je deeg te laten rijzen. 
  5. Pas de hoeveelheid deeg aan aan jouw formaat bakvorm. Omdat dit deeg glutenvrij is is het belangrijk om een iets ruimere bakvorm te kiezen. Om overstromend deeg te voorkomen.  

De inspiratie voor dit recept vond ik bij Keto Coaching uit België. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. 

Recept koolhydraatarm brood - 1000 gram

Ingrediënten meelmix 

Overige ingrediënten

  • 11 gram instant gist of 27,5 gram verse gist
  • 200 + 260 gram lauwwarm water
  • 30 gram zachte boter 
  • 300 gram eiwit (van 8-9 eieren)
  • 10 gram appelciderazijn

Benodigdheden:

Koolhydraatarmbrood gerezen deeg in bakblik - Marije Bakt BroodBereiding koolhydraatarm brood

Gist activeren

  1. Los het gist op in een glas met 200 gram lauwwarm water (max 35°C) 
  2. Zet weg op een warme plek, zie Warme plekjes om je deeg te laten rijzen

Meng de meelmix en maak het deeg

  1. Meng alle ingrediënten van de meelmix in een ruime kom of keukenmachine en roer door elkaar met menghaak of klopper of gebruik een garde en doe het met de hand.
  2. Pak een andere grote kom en scheid de eieren. Houd de eiwitten in deze kom en bewaar de eidooiers voor lekkere home-made mayo of vanillepudding.
  3. Voeg 5 gram azijn aan de eiwitten toe en meng met een spatel door elkaar.
  4. Laat in een klein kommetje de zachte boter smelten in het resterende warme water (260 gram), warm is hier ook +/- 35°C (niet warmer). Wanneer de boter volledig is opgelost voeg je dit mengsel toe aan de grote kom met eiwitten.
  5. Giet daarna het geactiveerde gistmengsel ook in de grote kom. Je hebt nu alle natte ingrediënten bij elkaar. Roer even flink met een spatel door elkaar.
  6. Zorg dat je inmiddels je bakblik royaal hebt ingevet met olie.
  7. Voeg vervolgens de natte ingrediënten in 2 à 3 delen bij het meelmengsel terwijl je zachtjes blijft mengen (kloppen).
  8. Wanneer alles is toegevoegd, klop je nog 30 seconden op hoge snelheid door tot alles goed is gemengd.
  9. Doe het deeg in een ingevette bakvorm en dek het deeg af met een vochtige theedoek of douchemuts.
  10. Laat +/- 1 uur en 30 minuten rijzen bij 28°C tot het deeg bijna verdubbeld is (zie foto, is het bij jou kouder, dan langer laten rijzen).

Koolhydraatarmbrood hand van marije brood uit de oven - Marije Bakt BroodKoolhydraatarm brood bakken

  1. Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte aan) met een rooster in het midden van de oven.
  2. Haal de theedoek of de douchemuts van het deeg en schuif het bakblik in de oven.
  3. Bak het koolhydraatarme brood in circa 50 à 60 minuten op 175°C goudbruin.
  4. Haal het brood uit de oven met ovenwanten en verlaag de oventemperatuur naar 150°C.
  5. Stort het goudbruine koolhydraatarme brood uit de bakvorm en plaats het brood (dus zonder de bakvorm) terug in de oven op het rooster. 
  6. Bak nog circa 10 à 15 minuten tot de bodem en de zijkanten ook krokant gebakken zijn. Bij een kerntemperatuur van 96°C is je brood gaar.
  7. Haal je versgebakken brood uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen alvorens je het brood snijdt.
  8. Bewaar dit koolhydraatarme brood in een afgesloten zak in je keuken. Of snij er na het afkoelen sneetjes van en bewaar ze in de vriezer (+/- 3 maanden houdbaar).


Heb jij de smaak te pakken?

Op deze website staan meer smakelijke koolhydraatarme recepten. Heb je deze broden al eens gemaakt?

Kun je wel een handje gebruiken?

Ervaren en onervaren thuisbakkers kunnen direct aan de slag met één van de vele online cursussen brood bakken. In de online broodbakschool staat ook een complete cursus glutenvrij brood bakken voor je klaar. Met praktische video´s en tjokvol warenkennis. Zodat jij met succes de allerlekkerste glutenvrije broodproducten bakt. Gewoon in je eigen oven thuis. Wat zal het lekker ruiken in je huis!

Deze mail bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. Ik werk al jaren met veel plezier samen met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je heerlijke ingrediënten en fijne bakbenodigdheden om zelf aan de bak te gaan!

Reacties