Koolhydraatarmbrood header - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
3 min

Wat is koolhydraatarm brood?

3 min

Koolhydraten bestaan uit een ketens van enkelvoudige suikers. Je vindt ze in voeding terug als zetmeel, suikers en vezels. Ze geven ons lichaam, met name de hersenen, snel energie. In brood gemaakt met tarwe, rogge of spelt zitten veel koolhydraten. Die koolhydraten heeft de graankorrel hard nodig om tot een mooie korenaar te kunnen groeien.

De molenaar maalt graankorrels tot meel en jij en ik bakken er geweldig brood mee. Die boterhammen boordevol voedingsstoffen geven ons lekker snel energie. Maar sommige mensen moeten of willen iets minder energie tot zich nemen. Of willen hun bloedsuikerspiegel iets stabieler houden. Denk aan diabetes patiënten. Om toch brood te kunnen blijven eten, kun je brood met minder koolhydraten maken. Maar hoeveel minder is minder?

Deze blogpost over koolhydraatarm brood bestaat uit:

Brood met minder koolhydraten

In de Warenwet is de term koolhydraatarm brood niet toegestaan. Je zult het dan ook niet bij de bakker met deze term aantreffen. Want brood met minder koolhydraten mag wettelijk alleen verkocht worden als 'brood met een verlaagd koolhydraatgehalte' of 'brood met minder koolhydraten´(bron brood.net).

 In de volksmond noemen we dit brood koolhydraatarm brood. En dus gebruik ik in deze blogpost ook de benaming koolhydraatarm brood.

Hoeveel koolhydraten zitten er in koolhydraatarm brood?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In de warenwet staat dat brood met een verlaagd koolhydraatgehalte ten minste 30% minder koolhydraten heeft dan een vergelijkbare gangbare broodsoort. Wat betekent dat eigenlijk? Met name de term ´vergelijkbare gangbare broodsoort´ vind ik discutabel. Want er is zoveel variëteit in brood! Ik zal toch een poging doen.

In een voedingswaardetabel  wordt de voedingswaarde van een product meestal beschreven per 100 gram. Daarnaast is vaak ook per eenheid een kolom opgenomen. In het geval van brood gaat men uit van sneetjes van circa 35 gram (3 per 100 gram). Onderstaande opsomming is een indicatie van de hoeveelheid koolhydraten in deze broodsoorten:

 • wit brood circa 50 gram per 100 gram
 • bruin, volkoren en meergranenbrood rond 40 gram per 100 gram
 • koolhydraatarm brood varieert van 15 - 30 gram per 100 gram

Glutenvrij meergranenbrood 1920 - Marije Bakt Brood

Wat zit er in plaats van koolhydraten in koolhydraatarm brood?

Koolhydraatarm brood bevat in verhouding meer eiwitten en vetten. En de koolhydraten die erin zitten bestaan voornamelijk uit vezels.

Wanneer je onderzoekt wat er in koolhydraatarm brood zit wat je in de supermarkt kan kopen dan is dat wel even schrikken. Niet alleen de prijs, maar ook de hoeveelheid ingrediënten er gebruikt worden. Een halfje AH Koolhydraat verlaagd volkoren bevat:
Ingrediënten: water, lijnzaad, volkoren tarwemeel, tarwegluten, tarwevezel, tarwezemel, erwtenvezel, bakkersgist, volkoren moutmeel (gerst, rogge, tarwe), gejodeerd zout, roggezuurdesempoeder, verdikkingsmiddel (cellulosegom [E466]), aroma, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), conserveermiddel (calciumpropionaat [E282]).

Als eerste water! Het belangrijkste ingrediënt in dit brood. Dat geeft te denken. Wanneer je zelf je brood bakt kun je zelf bepalen wat je erin doet. En ben je bovendien veel goedkoper uit.

Tips om zelf brood te bakken met minder koolhydraten

Je kan elk recept omtoveren in een koolhydraatarm recept. Vervang (een deel van) de tarwe (tarwe bevat circa 62% koolhydraten per 100 gram) voor een gelijke hoeveelheid meel uit onderstaande lijst. Pas wel de werkwijze om brood te maken en de hoeveelheid water aan.

Meelsoort / Koolhydraten per 100 gram (bron: Voedingscentrum):

 • Hennepmeel 2,0
 • Vlozaad (psyllium) 2,5
 • Chiazaad 4,9
 • Pompoenpit 7,0
 • Amandelmeel 7,1
 • Zonnebloempit 10,5
 • Lijnzaad 13,5
 • Hazelnootmeel 18,0
 • Sesamzaad 23,0
 • Tuinboonmeel 30,4
 • Sojameel 31,0
 • Linzenmeel 44,6
 • Kikkererwtenmeel 51,0
 • Kokosmeel 51,3
 • Erwtenmeel 54,5

Je kan bijvoorbeeld (een deel van) het tarwemeel vervangen door bonenmeel, omdat hierin minder koolhydraten en meer eiwitten inzitten. Ook kun je eiwitten van eieren of eiwitpoeder gebruiken om het eiwitgehalte van je brood te verhogen.

Om in verhouding meer vetten dan koolhydraten te verkrijgen kun je ook vetstoffen als boter of olie aan je deeg toevoegen. Of gebruik zaden en pitten, die van nature olie-, eiwit en vezelrijk zijn, om een heerlijk crunchy koolhydraatarm brood mee te maken. Gebruik gerust gemalen lijnzaad, chiazaad en zonnebloempitten in je deeg. Niet alleen erg lekker, maar ze zitten ook boordevol onverzadigde vetzuren. Allemaal goed en lekker in je zelfgebakken brood.

Header volkoren meergranenbrood - Marije Bakt Brood meergranen volkorenbroodLekkere koolhydraatarme brood recepten

Wist je dat een aantal recepten van mij koolhydraatarm zijn? Het zijn de recepten gemaakt met volkorenmeel en veel zaden en pitten erin. Deze twee volkoren recepten heb ik eens onder de loep genomen en bevatten maar 9 gram koolhydraten per sneetje van 35 gram.

https://marijebaktbrood.nl/volkoren-meergranenbrood-recept/
https://marijebaktbrood.nl/volkoren-desembrood-met-hele-tarwekorrel/

Je kan ook een speciaal keto-brood gaan maken. Gemaakt van een door jou zelf samengestelde mix van glutenvrije meelsoorten en extra veel eiwitten. Dit keto-brood bevat maar 4,5 gram koolhydraten per sneetje, ongelooflijk hè? Lees hier de blogpost met het koolhydraatarm glutenvrij brood recept - keto en vegan.

Ben jij een expert in koolhydraat arm eten? Of wil je iets aan mij kwijt over koolhydraat arm brood? Laat dan hieronder een berichtje achter. Dan beantwoord ik die graag.

Reacties