Ambachtelijk brood bakken - Marije eet desembrood met roomboter en 3 speculaasjes

Over Marije

over mij en mijn liefde voor ambachtelijk brood

Mijn naam is Marije Pelgrum Berghuis en het is al jarenlang mijn passie om ambachtelijk brood te bakken. In 2017 verruilden we een bovenwoning in Amsterdam Watergraafsmeer voor een eenvoudig huis op het platteland in Andalusië (Spanje). Daar woon ik met mijn man Ruud, twee katers: Gerrit & Zorro en vuilnisbakhondje Frida.


In een bakkerij aan huis geef ik al weer een aantal jaren met heel veel plezier workshops ambachtelijk brood bakken aan thuisbakkers van over de hele wereld. Inmiddels ben ik dagelijks te vinden in de online broodbakschool en help ik thuisbakkers om écht lekker en goed verteerbaar brood te bakken. Op deze pagina vertel ik je graag meer over mijzelf en hoe mijn liefde voor ambachtelijk brood is ontstaan.
Ambachtelijk brood bakken - Marije in tobbe met broer Ischa
Marije met broer Ischa in de tobbe (1972)

De geur van speculaas

Mijn allereerste jeugdherinnering met betrekking tot bakken is de geur van verse speculaasjes. Ze werden dagelijks gebakken bij bakkerij Reedijk in Zuidland, op nog geen 200 meter van mijn geboortehuis vandaan. Als driejarig meisje mocht ik van de bakker de restjes van het speculaasdeeg eten. Wat een feest!

Ook nu nog heb ik een zwak voor recepten met speculaas. Een vers gebakken sneetje zuurdesembrood, beetje boter en dan drie zelfgebakken speculaasjes erop ... mij kun je ervoor wakker maken!

Ambachtelijk brood bakken - Leadershot serie BROOD Omroep MAX - Robèrt van Beckhoven in Oland

Wie mijn vuur voor het bakken van ambachtelijk brood ontstak

Mijn liefde voor ambachtelijk brood bakken is in de loop der jaren gegroeid. Nadat ik zeven heerlijke jaren werkzaam was als financieel manager bij Tony’s Chocolonely, werkte ik als freelance producer bij een aantal Nederlandse televisieproductiebedrijven. Meer dan 15 jaar lang maakte ik televisieprogramma's, documentaires en bedrijfsfilms voornamelijk over eten.

Ik was onder andere productieleider van het televisieprogramma BROOD. Dit programma ging over de kunst van het brood bakken in Europa. Hoofdrolspeler Robèrt van Beckhoven - de enige Meester Patissier én Boulanger van Nederland - ontstak in mij het vuur waarmee ik tot op de dag van vandaag mijn broden bak.

Ik leerde ambachtelijk bakken van de besten...

Ambachtelijk brood bakken met Levine van Doorne en Marije Bakt Brood

Levine van Doorne

Levine heeft 4 boeken over brood bakken geschreven. “Tijden in een recept zijn een indicatie, het deeg is altijd leidend, frutsel niet teveel aan je deeg, zoveel bakkers, zoveel manieren…“, aldus de koningin van het bakken van brood uit je eigen oven.

Ambachtelijk brood bakken met Robèrt van Beckhoven en Marije Bakt Brood, Marije bakt foccacia selfie met Robèrt

Robèrt van Beckhoven

Robért is in het echt net zoals op tv, heel hartelijk en goedlachs. "Schoon en netjes werken, dan heb je rust in je hoofdje!"  Nog iets wonderlijks: deeg blijft helemaal niet aan zijn handen plakken! De Hand van de Meester, zullen we maar zeggen.

Ambachtelijk brood bakken met Edwin Klaassen en Marije Bakt Brood, marije laat zelfgebakken brood zien selfie met Edwin Klaassen

Edwin Klaassen

"Zeikslap deeg, optieften, bijwassen, houterig bakken, koppig deeg..."
Ik heb heel wat bakkerstermen geleerd van enthousiasteling en desembakker Edwin.
Én dat er geen gluten zitten in meel of bloem maar dat die ontstaan!

Marije met ambachtelijk brood in haar hand

Bakken is hot

Dankzij televisieprogramma's zoals Heel Holland Bakt en andere bak/kook-programma's is bakken populairder dan ooit. Toch zie ik om mij heen dat hobby- en thuisbakkers vooral veel zoete baksels, zoals taarten en cakes maken. Of gebruik maken van een broodbakmachine.

Het ambachtelijk bakken van brood wordt over het algemeen nog gezien als 'moeilijk' en een vak apart. Dat is zonde, want echt iedereen kan leren hoe je ambachtelijk brood kunt bakken. Met een beetje kennis en vaardigheden heb je in een handomdraai een vers gebakken brood op tafel. 

Wanneer je zelf brood bakt, wil je niet meer anders!

Vers zelfgebakken brood is onwijs lekker! Wanneer je eenmaal weet hoe je zelf ambachtelijk brood kunt bakken, wil je nooit meer fabrieksbrood eten dat in supermarkten verkocht wordt. Fabrieksbrood wordt, zoals de naam al zegt, zo goedkoop en zo snel mogelijk in een fabriek gemaakt. Dat betekent dat er niet met de beste grondstoffen en ingrediënten wordt gewerkt. Het bevat de meest goedkope grondstoffen en ingrediënten die beschikbaar zijn en dat proef je. Daarnaast wordt er nog wat extra's aan het brood toegevoegd, zodat deze zo lang mogelijk houdbaar blijft.


De smaak en structuur van zelfgebakken brood is dan ook niet te vergelijken met fabrieksbrood. Want met slechts een handjevol ingrediënten van goede kwaliteit, wat geduld en liefde zet je met mijn hulp zelf een heerlijk ambachtelijk brood op tafel. En geloof me, daar word je echt intens gelukkig van!
Ambachtelijk brood bakken - Marije Bakt Brood - deeg rollen in bakkerij kom met meel
Ambachtelijk brood bakken - Marije bakt brood met veel verschillende zelfgebakken broden

Ontdek zelf hoe jij met succes ambachtelijk brood kunt bakken

Mijn passie voor brood bakken is zó groot, dat deze over landsgrenzen gaat en met mijn bakkersvuur thuisbakkers van over de hele wereld aansteek. Mijn man Ruud en ik kneedden met zijn regisseurs carrière en mijn ervaring als televisieproducer, mijn beste baksel tot nu toe: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool!

In deze online broodbakschool maak ik het voor iedereen mogelijk om te leren hoe je met succes ambachtelijk brood kunt bakken. 

Broodbakkers over Marije Bakt Brood

"Marije verstaat haar vak"

Marije is geweldig! Een sympathieke dame vol passie die haar vak verstaat. Ik heb van haar een goed brood leren bakken.
Echt absoluut een aanrader!


Chris

"Geduldige uitleg"

En dan ben je plots een brood aan het bakken. IK?? Ja, zelfs de familie was verbaasd.
Nu kan ik dus een brood bakken, dankzij de geduldige uitleg van Marije.


Anouk

"Het zetje wat ik nodig had"
De basiscursus was een cadeautje van mijn vrouw. Het was precies het zetje wat ik nodig had om serieus met broodbakken te beginnen als hobby.


Bob

Genoeg over mij, ik ben heel nieuwsgierig naar jou!

Wat is jouw passie voor brood en welk soort brood wil je het liefste bakken? Bekijk deze website en het uitgebreide assortiment aan broodbakcursussen die voor je klaar staan in de broodbakschool. Laat me per meel weten waar jij tegenaan loopt of waar ik je mee kan verblijden. 


Ik leer je namelijk graag alle fijne kneepjes hoe je zelf het lekkerste ambachtelijk brood kunt bakken.
Het lijkt me fantastisch om samen met jou aan de bak te gaan! Doe je mee?