Over Marije

en de liefde, die door de​​​​ maag gaat

Marije en broer Ischa in de tobbe - Marije Bakt Brood

De geur van speculaas

Mijn allereerste jeugdherinnering is de geur van verse speculaasjes. Ze werden gebakken bij een bakkerij op de dijk in Zuidland, op nog geen 200 meter van ons huis. Als driejarig meisje mocht ik de restjes van het speculaasdeeg eten. Nu nog heb ik een zwak voor recepten met speculaas.

Een versgebakken sneetje zuurdesembrood, beetje boter en dan drie speculaasjes erop ... je kunt me er voor wakker maken!

Hoe het zaadje werd geplant

Mijn liefde voor brood bakken is in de loop der jaren gegroeid. Na zeven heerlijke jaren als financieel manager bij Tony’s Chocolonely werkte ik als freelance producer bij een aantal Nederlandse tv-productiebedrijven. Meer dan 15 jaar maakte ik televisieprogramma's, documentaires en bedrijfsfilms, voornamelijk over eten.

Zo was ik productieleider van het televisieprogramma BROOD over de kunst van het brood bakken in Europa. Hoofdrolspeler Robèrt van Beckhoven - de enige Meester Patissier én Boulanger van Nederland - ontstak in mij het vuur waarmee ik tot de dag van vandaag mijn broden bak.

Ik leerde brood bakken van de besten...

Levine van Doorne

Levine heeft 4 boeken over brood bakken geschreven. “Tijden in een recept zijn een indicatie, het deeg is altijd leidend, frutsel niet teveel aan je deeg, zoveel bakkers, zoveel manieren…“, aldus de koningin van het bakken van brood uit je eigen oven.

Robèrt van Beckhoven

Robért is in het echt net zoals op tv, heel hartelijk en goedlachs. "Schoon en netjes werken, dan heb je rust in je hoofdje!"  Nog iets wonderlijks: deeg blijft helemaal niet aan zijn handen plakken! De Hand van de Meester, zullen we maar zeggen.

Edwin Klaassen

"Zeikslap deeg, optieften, bijwassen, houterig bakken, koppig deeg..."
Ik heb heel wat bakkerstermen geleerd van enthousiasteling en desembakker Edwin.
Én dat er geen gluten zitten in meel of bloem maar dat die ontstaan!

Mijn beste baksel tot nu toe

Inmiddels woon ik in Andalusië (Spanje) met mijn man Ruud en twee katers: Gerrit & Zorro. In mijn eigen bakkerij geef ik al weer een aantal jaren met heel veel plezier Nederlands- en Engelstalige workshops Ambachtelijk Brood Bakken. 

Mijn passie voor brood is zó groot, dat deze over landsgrenzen gaat. Het afgelopen jaar kneedden we daarom mijn ervaring als producer, de regisseurscarrière van Ruud en natuurlijk mijn liefde voor brood tot mijn beste baksel tot nu toe: de allereerste Nederlandstalige online broodbakschool! 

Broodbakkers over Marije Bakt Brood

"Marije verstaat haar vak"

Marije is geweldig! Een sympathieke dame vol passie die haar vak verstaat. Ik heb van haar een goed brood leren bakken.
Echt absoluut een aanrader!


Chris

"Geduldige uitleg"

En dan ben je plots een brood aan het bakken. IK?? Ja, zelfs de familie was verbaasd.
Nu kan ik dus een brood bakken, dankzij de geduldige uitleg van Marije.


Anouk

"Het zetje wat ik nodig had"
De basiscursus was een cadeautje van mijn vrouw. Het was precies het zetje wat ik nodig had om serieus met broodbakken te beginnen als hobby.


Bob

Samen aan de bak!

Zo, genoeg over mij. Ik ben heel nieuwsgierig naar jou!

Wat is jouw passie voor brood en welk soort brood wil je het liefste bakken? Volg Marije Bakt Brood op Facebook en op Instagram laat me weten waar jij tegenaan loopt of waar ik je mee kan verblijden. En bekijk gerust even het hele assortiment aan broodbakcursussen. Ik ga graag samen met je aan de bak!

arrow_drop_up arrow_drop_down