Heb jij al een stijve starter?
19 januari 2021 
in Desem
2 min. leestijd

Heb jij al een stijve starter?

Lekker! Geen idee waar ik het over heb? Lees dan snel verder 😉 Het is Italiaans, rijp & rijk… Het zou zou zomaar een nieuwe vlam kunnen zijn, maar nee! Ik heb het over een Lievito madre, de Italiaanse benaming voor een stijve starter gemaakt van desem, water en bloem. 

Voor de niet-desemkenners onder ons: een (desem)starter is een voordeeg; een deeg dat rijp is om in uiteindelijk deeg te worden gebruikt. Die starters kunnen verschillende verhoudingen water en bloem hebben, die je terugziet in het percentage hydratatie. 

De desemstarter die je gaat gebruiken in het recept voor blond desembrood in mijn Cursus Desembrood Bakken heeft een hydratatie van 100%. Evenveel water als meel of bloem. Een Lievito Madre heeft een hydratatie van maximaal 65%: meer bloem dan water dus en daardoor wat stijver.

Ralph Nieboer met Lievito Madre, goed ingepakt als een rollade

Ralph Nieboer met Lievito Madre, goed ingepakt als een rollade

Ik heb tijdens een workshop desembrood van Ralph Nieboer (lees het volledige verslag hier) een lievito geproefd die zonder zuurstof (anaeroob) was gemaakt, door het deeg in een stevig canvas doek met touw erom 3 dagen te fermenteren. Het was helemaal niet zuur en heel rijk van smaak. Voordeel is dat je zo’n starter 3 weken kan bewaren zonder hem te voeden en hij heeft veel kracht (meer rijsvermogen) en geeft een heerlijke smaak aan je deeg.

Stijve starter maken?
Wil je weten hoe je een stijve starter maakt? Lees dan dit blog: Hoe maak je een stijve starter?

Zo, nu weet je wat een stijve starter is en dat je er heerlijk brood mee kunt bakken. Meer weten? Volg dan mijn Cursus Desembrood Bakken, ontvang direct toegang via https://marijebaktbrood.nl/cursus-desembrood-bakken/ 

Foto credits feature image blogpost: Vegan Gourmand lievito-madre

Over de schrijver
Mijn naam is Marije en ik bak graag brood.
Pien
Door

Pien

op 18 Nov 2021

Hallo Marije, verderop op je website leg je zo duidelijk uit hoe ik een stijve starter kan maken, ik ga het proberen! Zou toch geweldig zijn als er bij het kerstontbijt een zelfgebakken Panettone op tafel staat? Als mijn livieto klaar is voor gebruik, voed ik nog een stukje voor de volgende keer. Je adviseert om het in een potje op het aanrecht te bewaren. Hoe lang voordat ik weer moet voeden? In doek ingepakt in touw geef je 3 weken aan, ik kan me voorstellen dat in een potje vaker of minder vaak ververst moet worden omdat er dan geen vocht verdampt? Dank bij voorbaat voor je reactie, en ga zo door met je website, echt inspirerend! Groeten, Pien

Marije
Door

Marije

op 18 Nov 2021

Ha Pien, wat een gezellig berichtje van jou! In de andere blogpost https://marijebaktbrood.nl/hoe-maak-je-een-actieve-stijve-starter/ staat gelukkig 3 dagen... pfiew... ik dacht ff 3 weken? Nee hoor, binnen 3 dagen heb je een neutraal smakende stijve starter, yes! Het zou echt top zijn als je er een panettone mee kan maken. Maak je er ook 1 voor mij ;) Mijn standaard werkwijze bij het voeden van stijve of vloeibare desem is hetzelfde. Ik maak van wat ik bewaar (normaal 30 gram) precies de hoeveelheid starter die ik nodig heb voor het recept. De rest bewaar ik nadat het op z´n piek is weer in de koelkast. Want ook ik kom niet elke dag aan bakken toe, helaas niet. Want het is oh zo heerlijk om lekker met deeg bezig te zijn en al dat lekkers te proeven! Succes met je volgende bak! En laat je me het heerlijke resultaat zien? warme groet, Marije

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
No opt-in form has been selected