Is zuurdesembrood altijd zuur?

In het kader van #DESEMber een desem-gerelateerde vraag uit mijn #MeelMarije meelbox!
Bob vraagt: Is brood met desem altijd zuur?

Veel mensen denken dat desembrood altijd zuur moet zijn. Dit is zeker niet het geval. Het mooie aan zelf brood bakken, is dat je dat helemaal zelf in de hand hebt. Er zijn een aantal factoren van invloed op de smaakontwikkeling van een desemdeeg:

  • de temperatuur van het deeg
  • het soort gemalen graan in de starter én in het deeg
  • of het graan op steen gemalen is of uit de fabriek komt
  • de hoeveelheid gebruikte starter die je gebruikt in je deeg
  • de hydratatie van de starter
  • de totale rijstijd en
  • of er gist aan het deeg wordt toegevoegd

Broodmand met zuur desembroden workshop brood bakken

Hou je net als in Duitsland van een robuust brood met een zuurtje? Maak dan een desemdeeg met weinig roggestarter en laat die een nachtje in de koelkast overnachten. Hoe langer je een desembrood laat fermenteren, hoe zuurder het brood zal worden. Wil je dat liever niet? Dan gebruik je iets meer desemstarter op basis van tarwebloem of je voegt een heel klein beetje gist toe aan je desemdeeg. Daardoor rijst het brood iets sneller en kan je dezelfde dag nog een heerlijk fris-zuur desembrood bakken. Er zijn vele smaken die naar Rome rijzen.

Wil je zelf desembrood leren bakken? Dan is de Cursus Desembrood Bakken echt iets voor jou! Heb jij nog geen desemstarter? Die maak je heel eenvoudig zelf met de Cursus Zelf Desem Maken!

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
Ontvang gratis e-book >
10 tips om eenvoudig zelf mega lekker brood  te bakken - ebook - Marije Bakt Brood
Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!