arrow_drop_up arrow_drop_down
Is zuurdesembrood altijd zuur?
in meel

Is zuurdesembrood altijd zuur?

In het kader van #DESEMber een desem-gerelateerde vraag uit mijn #MeelMarije meelbox!
Bob vraagt: Is brood met desem altijd zuur?

Veel mensen denken dat desembrood altijd zuur moet zijn. Dit is zeker niet het geval. Het mooie aan zelf brood bakken, is dat je dat helemaal zelf in de hand hebt. Er zijn een aantal factoren van invloed op de smaakontwikkeling van een desemdeeg:

  • de temperatuur van het deeg
  • het soort gemalen graan in de starter én in het deeg
  • of het graan op steen gemalen is of uit de fabriek komt
  • de hoeveelheid gebruikte starter die je gebruikt in je deeg
  • de hydratatie van de starter
  • de totale rijstijd en
  • of er gist aan het deeg wordt toegevoegd

Broodmand met zuur desembroden workshop brood bakken

Hou je net als in Duitsland van een robuust brood met een zuurtje? Maak dan een desemdeeg met weinig roggestarter en laat die een nachtje in de koelkast overnachten. Hoe langer je een desembrood laat fermenteren, hoe zuurder het brood zal worden. Wil je dat liever niet? Dan gebruik je iets meer desemstarter op basis van tarwebloem of je voegt een heel klein beetje gist toe aan je desemdeeg. Daardoor rijst het brood iets sneller en kan je dezelfde dag nog een heerlijk fris-zuur desembrood bakken. Er zijn vele smaken die naar Rome rijzen.

Wil je zelf desembrood leren bakken? Dan is de Cursus Desembrood Bakken echt iets voor jou! Heb jij nog geen desemstarter? Die maak je heel eenvoudig zelf met de Cursus Zelf Desem Maken!

Reactie plaatsen