Zuurdesem brood masterclass Bakkers Gerard Hardeman en Ralph Nieboer
Marije Bakt Brood
3 min

Zuurdesem brood masterclass van Ralph Nieboer & Gerard Hardeman

3 min

In mijn zoektocht naar inspirators stuitte ik op internet al snel artisan leermeester Ralph Nieboer. Hij postte op de Facebookgroep Broodkunstenaars prachtig gedecoreerde broden van een workshop in Singapore. “Doe je dat ook wel eens dichter bij huis?”, reageerde ik bijdehand. “Ja hoor, volgende week in Brabant!”, antwoordde hij. Toen was het hek van de dam, hier moest ik bij zijn en er was nog wel een plekje voor me.

Het was lekker zonnig toen ik aankwam bij biologische bakkerij Hardeman in het lieflijke Wijk & Aalburg. Bakker Gerard Hardeman runt daar samen met vrouw Suus een bakkerij met bakkerswinkel. Alles behalve traditioneel, want Gerard is gecertificeerd biologisch bakker en daar zijn er maar bitter weinig van. Meer over Gerard in een andere blogpost.

masterclass Ralph Nieboer lievito madre

masterclass Ralph Nieboer lievito madre

Tijdens deze 2-daagse masterclass van Breadworks van Ralph Nieboer leer je op een traditionele manier brood bakken. Je leert dus om met zuurdesem te werken en met pre ferment. Denk aan deegbehandeling, hoe maak je een desemstarter, hoe decoreer je een brood, welke vormen kun je een brood maken etcetera. Maar zeker zo belangrijk; er is genoeg tijd om zelf vragen te stellen. Kortom: je leert er alles wat je nodig hebt om een smaakvol brood zelf te bakken.

Er waren cursisten van allerlei niveaus en landen aanwezig bij de masterclass. Een meisje deed patisserie en wilde zelf ook brood bakken. En een jonge vrouw uit Hongarije had op internet over de workshops van Ralph gelezen en kwam speciaal voor de masterclass een aantal dagen naar Nederland. Maar er waren ook een aantal collega bakkers van Gerard die nog steeds leergierig zijn. En ook heel collegiaal. Op ieder niveau viel er wat te leren.

masterclass Ralph Nieboer deeg wegen

masterclass Ralph Nieboer deeg wegen

Twee dagen lijkt misschien veel, maar ze zijn voorbij gevlogen! Ralph werkt graag met desem en had veel van zijn deegjes voor ons voorbereid. Anders hadden we niet zoveel technieken en recepten kunnen doen in 2 dagen tijd, dus dat was erg handig. We hadden zo meer tijd om de technieken zelf veel te oefenen. Denk aan opbollen, croissantdeeg maken, decoreren van deegstukken. Je kreeg ondertussen ook van bakker Gerard of de andere bakkers die eigenlijk ook cursist waren handige tips en trucs te horen. Dat leer je niet van internet, daarom is het juist heel waardevol om samen te bakken en van elkaar te leren. En ook nog eens super gezellig!

De cursus bestond uit de volgende recepten:

  • zoete foccacia
  • ciabatta
  • Kaiser broodjes
  • tomaten en kaas batards
  • zuurdesembrood met koffie en zaden
  • gedecoreerde batards
  • kaas  & bietenbrood
  • bladerdeeg / croissants en amandelbroodjes
masterclass Ralph Nieboer decorated & cut batards

masterclass Ralph Nieboer decorated & cut batards

Nieboer batards

Nieboer batards

Nieboer decorated batards in basket

Nieboer decorated batards in basket

Hardeman baguettes spelt

Hardeman baguettes spelt

Het was echt super om zoveel kennis en enthousiasme mee te krijgen. Van Ralph, Gerard en van de andere zeer gemotiveerde cursisten. Als je de gelegenheid krijgt om deze masterclass te volgen, zeker doen, want ik heb er echt heel veel van geleerd!

masterclass Ralph Nieboer instagram

Ik kwam helemaal hieperdepiep thuis. Ook nog eens met tassen vol lekkers. Wat een bofferd ben ik toch.

Reacties