Glutenvrij haverbrood met zaden en pitten (keto, Kha)
01 maart 2021 
7 min. leestijd

Glutenvrij haverbrood met zaden en pitten (keto, Kha)

Zoals zoveel mensen heb ik tijdens de lockdown iets nieuws geleerd. Mijn man kreeg van de dokter te horen dat hij voorlopig tarwe moest vermijden in zijn dieet. Voor mij de uitgelezen kans om eens serieus in glutenvrij brood bakken te duiken. Ik had wel eens een glutenvrij mixje gebruikt (zie blogpost). En glutenvrije zadencrackers gemaakt. Maar een luchtig glutenvrij brood dat was er nog niet echt van gekomen. Bijkomende uitdagingen waren dat er vanwege het dieet van mijn man ook geen maïs, soja, ei of gist in dit glutenvrije brood mocht zitten. Oef, dat wordt lastig was mijn eerste gedachte.

Hulptroepen

Na verwoede pogingen met verschillende recepten die ik online over de hele wereld vond, appte ik desperaat met bevriend biologisch bakker Gerard Hardeman. “Hoe maak ik lekker glutenvrij brood zonder zooi?” Ik wist dat Gerard in Wijk & Aalburg een gloednieuwe glutenvrije bakkers werkplaats gemaakt had en dat die glutenvrije broden niet aan te slepen zijn. En dat Gerard biologisch en eerlijk eten en bakken hoog in het vaandel heeft.

Per ommegaande antwoordde hij “Ik kan inmiddels van alles met glutenvrij, maar dat is lastig uitleggen zo. Maar ik kan wel bij je langskomen om het je uit te leggen?” Nou dat liet ik me geen twee keer te zeggen. En zo geschiedde het dat Gerard een aantal dagen in de zomer bij ons was om mij glutenvrij brood te leren bakken. 

Marije selfie met Gerard Hardeman glutenvrij brood bakken

Glutenvrij assortiment
En wat blijkt? Het assortiment glutenvrije broodproducten zonder zooi is eindeloos! We maakten glutenvrij pizzadeeg, focaccia, pitabroodjes, kikkererwtenbrood, haverbrood, boekweitbrood, wraps en Goudse moppen. Het was een feest om samen met Gerard te bakken en allemaal even heerlijk om te eten.

Glutenvrije broden gebakken met Gerard Hardeman Marije Bakt Brood

Ik heb Gerard met de hand op mijn hart beloofd dat ik de recepten waar hij echt maanden aan gewerkt heeft niet online zou delen. Dus daar hou ik me natuurlijk aan. “Als je er een eigen draai aan geeft dan vind ik het goed!” Inmiddels ben ik vele glutenvrije broden verder door zelf lekker te gaan variëren met de basisrecepten van Gerard. Dit recept komt helemaal voort uit mijn eigen keuken experimenten en dit heerlijks wil ik heel graag met je delen.  

Bijgaand glutenvrij brood is een zogenaamd sodabrood recept. Als rijsmiddel gebruik je baking soda. Dit recept is een succes voor iedereen die zonder poespas glutenvrij brood wil bakken in zijn eigen oven thuis. Het past in een keto én in een kha dieet. Maar ook als je geen dieetwensen hebt is dit een heerlijk brood om te maken.

Je hoeft dit glutenvrije brood niet te kneden, dus iedereen kan dit maken. 

Haverbrood met zaden en pitten 1 kilo

450 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld 300 gram havermeel en 150 gram boekweitmeel)
300 gram kwark
150 gram water (eventueel iets meer)
3 gram bakingsoda (1 volle theelepel)
7 gram zout
100 gram gemengde zaden en pitten, getoast en geweld
handje losse havervlokken ter decoratie

ingevet bakblik (broodblik of cakeblik) 28 cm
Deense klopper of spatel

Voorbereiding

Verwarm je oven voor op 225°C. Vet je bakblik royaal in met olijfolie. Rooster 100 gram gemengde zaden en pitten (sesamzaadjes, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad) in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren of de pan uit springen. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Blus af met 100 gram warm water en laat afkoelen.

Roer in een kom de kwark los met water. Roer in een andere kom de bakingsoda en het zout door het glutenvrije meel. Zet het ingevette bakblik en de spatel klaar.

Deeg maken

Je gaat nu deeg maken. Het is belangrijk dat je snel werkt en niet te veel roert. Wanneer de bakingsoda in contact komt met het zuur uit de kwark gaat het bruisen. Je wilt die gassen vangen in je deeg en niet eruit kloppen. 

Roer met een Deense klopper of spatel in een paar slagen de natte ingrediënten door de droge. Het moet zo lobbig en vloeibaar zijn als pannenkoeken beslag. Eventueel nog wat water erbij doen als het heel dik is. Spatel nu snel de getoaste en afgebluste zaden door het beslag. Giet het deeg direct in het ingevette bakblik. 

Bakken

Bestrooi met wat havervlokken en zet het bakblik op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven.

Bak 15 minuten op 210°C en verlaag daarna de oven naar 180°C. Bak zeker nog 30 minuten en test dan met een satéprikker of het brood gaar is (komt er schoon uit). Mocht de bovenkant van het glutenvrije brood te donker worden tijdens het bakken dan kun je altijd een stukje zilverfolie er over leggen om aanbranden te voorkomen.

Stort na het bakken het glutenvrije brood uit het bakblik en zet de oven uit. 

Tip van Gerard: Zet het glutenvrije brood zonder bakblik nog 5 minuten terug in de afkoelende oven. Zo wordt de gehele korst van brood lekker knapperig!

Bewaren

Dit brood blijft door de hoge hydratatie lang goed. Ik snijd het afgekoelde brood in sneetjes en bewaar deze in een ziplock in de vriezer. Wanneer ik het glutenvrije brood wil eten dan haal ik de sneetjes uit de vriezer en laat ze afgedekt ontdooien (om uitdrogen te voorkomen). Of ik piep ze even op in de broodrooster. Ook super lekker.

Laat je me hieronder even weten wat je van dit recept vindt?

Marije samen met Gerard Hardeman glutenvrij brood bakken

Over de schrijver
Mijn naam is Marije en ik bak graag brood.
Dicky
Door

Dicky

op 06 Mar 2021

Persoonlijk vind ik het jammer dat de ingrediënten niet allemaal in gewicht zijn. De bakingsoda is een volle theelepel en de rest van de ingrediënten in grammen. Het lijkt mij trouwens een lekker brood.

Marije Bakt Brood
Door

Marije Bakt Brood

op 06 Mar 2021

Ha Dicky, Fijn dat je het aangeeft. Het is een heerlijk brood! Ik heb de bakingsoda gewogen en het er ook in grammen bijgezet. Je hebt helemaal gelijk, bakkers doen niet aan theelepels! Fijne bakdag! warme groet Marije

Alexandra
Door

Alexandra

op 07 Mar 2021

Klinkt heel goed! Gooi je het water waar je de zaden en pitten mee afblust weg voordat je ze toevoegd aan het deeg?

Marije Bakt Brood
Door

Marije Bakt Brood

op 08 Mar 2021

Goeie vraag Alexandra, meestal wordt het water volledig door de warme getoaste pitten opgenomen. Is er welvocht over dan doe ik dat gewoon in het deeg. Wel even wegen vantevoren en van het toegevoegde water aftrekken. Veel succes met bakken. Laat je me weten of je het een lekker brood vindt?

Diana
Door

Diana

op 07 Mar 2021

Waarmee kan ik de kwark vervangen? Mag geen melkeiwit

Marije Bakt Brood
Door

Marije Bakt Brood

op 08 Mar 2021

Ha Diana, neem gerust Alpro kokosyoghurt of plantaardige melk met 1 eetlepel appelazijn. Veel succes met bakken!

Sandra
Door

Sandra

op 04 Nov 2021

Dag Marije, Ik ben nu voor de tweede keer aan het proberen dit brood te bakken, maar mijn deeg wordt alles behalve vloeibaar, meer een dikke klomp deeg. Wat gaat er fout? Ik heb precies gedaan wat er stond.

Marije
Door

Marije

op 04 Nov 2021

Hey Sandra, heb je de zaden en pitten geweld in evenveel water? En je mag altijd extra water toevoegen, dat is alleen maar goed. Elk haver neemt anders water op. Je kan tot 13o% gaan. De consistentie moet gietbaar zijn. En dan bakken! Succes met je volgende bak!

Sandra
Door

Sandra

op 04 Nov 2021

Hoi Marije, Ik heb de zaden en pitten achterwege gelaten vanwege mijn zoontje. Maar zonder deze toevoegingen was het al een klomp. Gisteren had ik extra water toegevoegd zonder gewenst resultaat en net als nu is het brood toen klef en compact geworden 🤷🏻‍♀️

Marije
Door

Marije

op 04 Nov 2021

Hi Sandra, Als het deeg een klomp is dan zul je er nooit een luchtig brood mee maken. En havermeel is heel erg plakkerig (denk aan pap). Draai de hoeveelheid water en kwark anders eens om? Of stuur een mailtje naar glutenvrij@marijebaktbrood.nl, dan ga ik je daar verder helpen, warme groet, Marije

Sandra
Door

Sandra

op 05 Nov 2021

Nou ja, maakt niet uit. Ik heb het ebook aangevraagd. Ik had een vleugje koekkruiden door het brood gedaan. Grote hit hier, de kinderen vinden het ondanks de compacte structuur heerlijk.

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte glutenvrije broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker glutenvrij brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!

Mail mij maandelijks broodnodige inspiratie
Glutenvrij 10 tips om mega lekker glutenvrij brood te bakken - Marije Bakt Brood
arrow_drop_up arrow_drop_down