arrow_drop_up arrow_drop_down
in Desem

Zachte speltbloem bolletjes met desem

Zachte speltbloem bolletjes met desem

“Kun je niet eens van die zachte maanzaad bolletjes maken?” vroeg mijn man op een druilerige dag. “Daar was ik vroeger al gek op. En dan lekker met roomboter en hagelslag erop…” Mijn man is een echte lekkerbek en die uitdaging ga ik natuurlijk graag aan. Om er een eigen twist aan te geven maak ik ze met desem, speltbloem en in de vorm van breekbolletjes. Inspiratie vond ik bij Levine van Doorne, een super blog met fijne recepten.

INGREDIËNTEN voor 8 witte zachte breekbolletjes

 • 55 gram actieve (spelt-)desem 100% hydratatie
 • 250 gram speltbloem
 • 5 gram honing 
 • 30 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
 • 50 gram ei op kamertemperatuur
 • 95 gram volle melk, lauwwarm
 • 1 gr gist (optioneel)
 • 5 gram zout

Overig:

 • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water
 • maanzaad, sesamzaad of nigellazaad om te bestrooien (optioneel)
 • 1 – 2 bakplaten, bekleed met bakpapier of bakmatje of 2 springvormen van 22 cm, goed ingevet of met een bakpapiertje erin

BEREIDINGSWIJZE

Vormen:

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel daarna met een deegsteker in 8 gelijke stukjes van 62 gr en maak er bolletjes van. Leg ze weg met voldoende ruimte tussen de bolletjes. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op in precies dezelfde volgorde als de eerste keer opbollen.

Losse broodjes: Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat. Als er geen 16 broodjes op 1 bakplaat passen, verdeel ze dan over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar.
Bloembrood: Verdeel 8 bolletjes deeg over elke springvorm.
Afwerking: Bestrijk de bolletjes vervolgens met het eimengsel ei en bestrooi desgewenst met sesam-, nigella of maanzaad.

2e rijs: Laat de spelt breekbolletjes afgedekt met olie ingesmeerd huishoudfolie op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. (de mijne staan weer in de oven van 30 graden). Het deeg is genoeg gerezen wanneer je er met een vinger op drukt en de afdruk blijft staan. Indien het deeg nog langzaam terug veert dan nog even laten rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC. Als het deeg in de oven staat, dan eerst het deeg eruit halen en op het keukenblad zetten.

Bakken: Nu kun je gaan bakken. Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar en bruin.Laat goed afkoelen op een rooster. Lekker met plakje kaas of wat denk je van roomboter en hagelslag… yummie zei de man en nam er nog 1 en nog 1….

Tijdschema (indicatief)

Dag 1
22.00 activeer je desem

Dag 2 (met gist, bak je zonder gist dan zijn de rijstijden langer)
9.00 kneden
9.10 1e rijs
10.10 afwegen en losjes vormen
10.20 even laten rusten
10.30 bolletjes vormen
10.40 2e rijs
11.40 bakken
12.00 afkoelen
12.30 smullen maar

bloem breekbroodjes met desem bloem

bloem breekbroodjes met desem bloemvorm net uit de oven

 

Blog bijgewerkt 08-10-2020

Cornelieke Baak
Door

Cornelieke Baak

op 26 October 2020

Die breekbroodjes zien er zalig uit. Die ga ik zeker binnenkort proberen te maken. Dank je wel voor de uitgebreide, duidelijke uitleg!

Reactie plaatsen