arrow_drop_up arrow_drop_down
Zachte spelt bolletjes met gist

Zachte spelt bolletjes met gist

“Kun je niet eens van die zachte maanzaad bolletjes maken?” vroeg mijn man op een druilerige dag. “Daar was ik toen ik klein was al gek op. Lekker met roomboter en hagelslag erop…” Mijn man is een echte Bourgondiër en die uitdaging om nostalgische broodjes te maken ga ik graag aan. Om er een eigen twist aan te geven maak ik ze met speltbloem en in de vorm van breekbolletjes. Dat ziet er gelijk feestelijk uit. Je breekt de bolletjes van het brood als blaadjes van een bloem.

Het is een rijk deeg, met boter, ei en honing. Voor de plantaardige liefhebbers heb ik de natuurlijke vervangers (tussen haakjes) erbij vermeld.

INGREDIËNTEN voor 8 witte zachte breekbolletjes

  • 280 gram biologische speltbloem
  • 5 gram honing (of agavesiroop)
  • 30 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm (of margarine)
  • 50 gram ei op kamertemperatuur (of 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water)
  • 125 gram volle melk lauwwarm (of plantaardige melk)
  • 4 gr instant gist
  • 5 gram zout

Overig:

  • springvorm van 22 cm, goed ingevet of met een bakpapiertje erin
  • 1 ei los geklopt met 1 eetlepel water (of 60 gram plantaardige melk)
  • maanzaad, sesamzaad of nigellazaad om te bestrooien (optioneel)

Witte bolletjes in de vorm van een bloem (bloembreekbrood), van deeg tot broodBEREIDINGSWIJZE

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer. Je kan ook prima met de hand kneden. In alle gevallen even ter controle kijken of je deeg lekker soepel is en je er een vliesje kan trekken. Zo niet dan nog even doorkneden. Het deeg vertelt je wat je moet doen.

Deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom. Kneed op stand 1 gedurende 2 minuten en nog ± 4 minuten op stand 2. Trek ter controle een vliesje van je deeg. Scheurt het, dan nog even doorkneden. Voorzichtig zijn met spelt, de gluten kun je makkelijk stuk trekken. Dus nog even verder kneden met de hand kan ook.

1e rijs: Haal het deeg uit de kom van de standmixer en vorm het deeg tot een bal. Leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg ± 60 minuten rijzen op 26-28C. Zie voor warme plekjes het cursusmateriaal. Ik heb het deeg in de oven met het lichtje aan laten rijzen. Hoe warmer je deeg, hoe sneller het rijst.

Marije bakt brood 16 bolletjes

Ik had er lekker veel gemaakt: 16 bolletjes voor in 2 springvormen 🙂

Vormen

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel daarna met een deegsteker in 8 gelijke stukjes van ongeveer 62 gram en maak er losjes bolletjes van (opbollen). Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Dek ze af met ingeoliede huishoudfolie of bubbeltjes plastic. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 15 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op in precies dezelfde volgorde als de eerste keer.

Losse broodjes: Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat. Als er geen 16 broodjes op 1 bakplaat passen, verdeel ze dan over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar.
Bloembrood: Verdeel 8 bolletjes deeg over de springvorm. Begin in het midden en leg de andere deegbolletjes eromheen.
Afwerking: Bestrijk de bolletjes vervolgens met het eimengsel of plantaardige melk en bestrooi naar believen met sesam-, nigella of maanzaad.

2e rijs: Laat de spelt breekbolletjes in een afgedekte springvorm op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen wanneer je er met een vinger op drukt en de afdruk blijft staan. Indien het deeg nog langzaam terug veert dan nog even laten rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC. 

Bakken: Nu kun je gaan bakken. Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar en bruin.Laat goed afkoelen op een rooster. Lekker met plakje kaas of wat denk je van boter en hagelslag… yummie zei de man en nam er nog 1 en nog 1….

bloem breekbroodjes met desem bloem

bloem breekbroodjes met desem bloemvorm net uit de oven

Wil jij rustiek witbrood of volkorenbrood leren bakken met maar 4 ingrediënten, in je eigen oven thuis?
Volg dan een Basiscursus Brood Bakken in mijn online broodbakschool!
Reactie plaatsen