Spirulina broodjes op een bakplaat - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
6 min

Spirulina broodjes; gezonde groene bolletjes

6 min

Vanwege een flink pak sneeuw in Nederland landt Jolijn een dag later dan gepland op het zonnige vliegveld van Malaga. Ze komt gezellig een weekje bij haar vader en mij logeren. In 2017 zijn wij vanwege de gezondheid van Ruud naar Spanje geëmigreerd. Het is niet moeilijk om te wennen aan een leven op de campo. Het traditionele Spaanse huis ligt op een heuvel in een heel groen dal dat de naam groene tuin van Allah draagt. Olijven, sinaasappels, avocado’s, citroenen, mandarijnen, kaki’s, nispero’s, cherimoya’s. Alles wat je in de grond stopt groeit en bloeit in no-time. We leven hier letterlijk “la dulce vida”.

De grote tuin van Allah in ochtendzon

De grote tuin van Allah in ochtendzon

In Amsterdam was het er niet van gekomen, maar Jolijn wilde hier in Spanje zeker een dagje met me brood bakken. Ze is vanaf dag 1 fan van mijn bakexperimenten en gewillig proefkonijn. Je zou haar kunnen kennen als Vegadutchie. Ze blogt al sinds 2011 over gezonde voeding en een evenwichtige leefstijl en deze maand komt haar tweede kookboek Smaak Souvenirs uit. Hoe tof is dat?

Spirulina

Omdat we bietenburgers willen eten als lunch gaan we er zelf broodjes bij maken. Niet met boter en melk zoals dat gebruikelijk is bij bakkerijen. Maar 100% plantaardig en in dit geval ook nog groen, want we voegen wat algenpoeder toe aan het deeg. Men zegt dat spirulina het meest voedzame voedsel op aarde is. Een enkele eetlepel (7 gram) gedroogde spirulina poeder bevat 4 gram eiwit, vitamines B1, B2 en B3, koper en ijzer. Het bevat ook behoorlijke hoeveelheden magnesium, kalium en mangaan en kleine hoeveelheden van bijna elke andere voedingsstof die we nodig hebben. Dus die groene broodjes zien er niet alleen heel leuk uit, ze zijn ook nog eens super gezond. Daar hebben we wel zin in.

Experiment

Ik heb zo mijn twijfels over de houdbaarheid van de kleur. Vaak vervagen natuurlijke kleurstoffen in deeg wanneer je het brood bakt. Donker bietenrood wordt zachtroze. En het felle geelwortelpoeder een zacht pastelletje. Ook kan het poeder heel bitter worden door het bakken. Ik zoek op het internet naar spirulina brood recepten, maar kan er geen vinden. Gek eigenlijk. We zijn eigenwijs en gaan het toch gewoon experimenteren.

Dus naar eigen inzicht een spirulina broodjes recept ontwikkeld. En met succes! Tegen tweeën komen er 10 groene broodjes dampend uit de oven. We glimmen van trots. Het spirulina broodje is luchtig en super lekker. Je kan ‘m goed invriezen, maar die van ons hebben de vriezer niet gehaald ;).

Tips voor de minder ervaren brood bakker

  • Kies bloem met een hoog eiwitpercentage. Hoe hoger, hoe beter. Vanaf 11% is fijn om luchtig brood mee te bakken.
  • Kies in dit geval voor tarwebloem. Spelt kan ook, maar het vormt kortere eiwitstrengen en dat is iets ingewikkelder wanneer je nog niet erg thuis bent in broodbakland.
  • Half om half tarwebloem/half tarwemeel kan ook, maar je broodje zal dan minder luchtig worden.
  • Snufjes, handjes en beetjes zijn geen maten in broodbakland. Weeg alle ingrediënten precies af met een digitale weegschaal. Een grammetje meer of minder maakt echt uit.


10 spirulina broodjes vers gebakken - Marije Bakt Brood

SPIRULINA BROODJES (10 stuks)

DEEG

500 gram tarwebloem
7 gram droge gist of 20 gram verse gist
7 gram spirulinapoeder
9 gram Himalaya zout
10 gram rietsuiker
25 gram zonnebloemolie
325 gram havermelk of water, 20 – 25 °C
optioneel 25 gram lauwwarm water om bij te wassen

Bakbenodigdheden

 Wat je in ieder geval nodig hebt:

Je kan zonder, maar wel heel handig om te gebruiken:

TOPPING

sesamzaadjes en/of maanzaadjes voor op de bovenkant (water en kwastje)

VOORBEREIDING

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Het suiker is om de gist te voeden, daar gaat ie lekker op. Het worden geen zoete broodjes, no worries. Haal de havermelk uit de koelkast en verwarm heel licht in een steelpannetje. Doe alle overige ingrediënten in de mengkom en voeg de lauwe havermelk erbij.

Jolijn kneedt spirulina deeg - Marije Bakt Brood

Jolijn kneedt spirulina deeg

DEEG KNEDEN en VLIESJE TREKKEN

Kneed op een schoon en droog werkblad met de hand in 15 minuten tot een soepel groen deeg. Je voelt het deeg steeds soepeler worden tijdens het kneden. Na 5 minuten denk je dat je er al bent. Maar nee, nog zeker 10 minuten doorkneden. Je kan een testje doen om te kijken of het lang genoeg gekneed is. Je moet een vliesje kunnen trekken van je deeg. Vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als er scheuren ontstaan dan kneed je het deeg nog een paar minuten. Test het deeg weer door een vliesje te trekken. Zie ook dit filmpje van Levine. Als je denkt dat je deeg wat droog is, was dan nog een beetje bij met wat water. Drupje olie kan ook.

1E RIJS

Leg de groene deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een badmuts of plastic huishoudfolie en lat het deeg ± 60 minuten rusten op een vochtige warme plaats. In een lege oven met het lampje aan of met een grote kop heet water ernaast bijvoorbeeld.

VORMEN

Stort het groene deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek. Echt een pietsje bloem, want anders verander je de samenstelling van het recept. Weeg vervolgens 10 gelijke stukken af en druk voorzichtig iets plat (ontgassen). Bol vervolgens de stukjes groen deeg losjes op in een bol en eindig met de naad naar beneden. Als je dit nog nooit gedaan hebt dan is deze video van Robert van Beckhoven handig.

Laat de groene broodjes op een bebloemd aanrechtblad afgedekt (huishoudfolie bestreken met olie tegen het plakken) 20 minuten rusten. Bol nu definitief en strakker op tot broodjes.

Decoreren spirulina broodjes Jolijn en Marije

decoreren spirulina broodjes

EINDRIJS EN DECOREREN

Bestrooi een bakplaat royaal met glutenvrij meel. Rijstbloem of boekweitmeel kan allebeide. Leg de gevormde groene broodjes op de bakplaat. En hou voldoende afstand tussen de broodjes, want ze gaan nog een tweede keer rijzen. Druk ze iets plat.

Bestrijk de broodjes met een kwastje met wat water. Strooi er de sesamzaadjes of maanzaadjes op. De broodjes hoef je niet af te dekken, maar het mag wel. Bubbeltjesfolie is handig met de bubbels naar beneden, dat plakt niet aan het deeg. Zet de bakplaat in de lege oven of een andere op een warme vochtige plaats (26-29ºC). Laat vervolgens het deeg rijzen tot dat het deeg verdubbeld is. Reken op zo’n 60 minuten. Als het deeg niet meer terugveert wanneer je er op drukt, dan moeten ze de oven in.

OVEN VOORVERWARMEN

Voor dit recept verwarm je je oven (liefst onder- en bovenwarmte) voor tot een temperatuur van 250ºC. Mijn hetelucht oventje in het vakantiehuis kan niet hoger dan 220 graden. Dus daar pas ik mijn baktijd iets op aan. Verwarm een cakeblik of een bakplaat onder in de oven mee waar je voor extra stoom tijdens het bakken (vlak voor het inschieten) warm water in giet.

BAKKEN

Bak de spirulina broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Hou ze goed in de gaten dat ze niet verbranden aan de bovenkant. Laat de spirulina broodjes op een rooster helemaal afkoelen. Wij aten ze bij de lunch met een bietenburger er tussen. Yammie!

BEWAREN

Bewaar de spirulina broodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze dan in de diepvrieszak ontdooien.


spirulinabroodje met bietenburger

Het was super leuk en gezellig om met Jolijn te bakken. Ook om te zien hoe je karakter weerspiegelt in de behandeling van het deeg 😉

Toch liever witte broodjes maken? Het recept voor hamburgerbroodjes met sesamzaadjes vind je hier. Lekker aan de bak!

Reacties