5 Hamburgerbroodjes - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
4 min

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

4 min

Wanneer je zelf met pure ingrediënten hamburgers maakt, dan eet je die natuurlijk het liefst met zelfgemaakte hamburgerbroodjes. Heel vroeger at ik nog wel eens een burger bij een fastfoodketen. Dat vond ik toen heerlijk, behalve het burpen de rest van de dag van de viezigheid die daar eigenlijk inzit. Inmiddels eet ik al heel wat jaren gezonder en volledig vleesloos. Ook een vegetarische burger verdient een lekker broodje. Dus wat je er ook tussen eet, zo’n eigen gemaakt hamburgerbroodje is niet te versmaden.

In zo’n fluffy broodje zit een klein beetje suiker houdt gist heel erg van. Het hamburgerbroodje op de foto is wat te hoog geworden om nog in te kunnen bijten 😉 Dat kan je voorkomen door ze goed plat te drukken na het eerste vormen. Soms stribbelen ze wat tegen, dan wacht je een kwartier. Dan ontspannen ze en blijven de hamburgerbroodjes platter bij het bakken.

Wanneer de broodjes toch bol de oven uit komen kun je de broodjes altijd nog in 3-en snijden. Het kapje en het kontje gebruik je voor de hamburger. Toast de snijvlakken even kort in een licht ingeoliede koekenpan. Dan trekken de sausjes er niet in, en blijft het broodje lekker luchtig. En dat middenstukje dan? Je kunt er een dubbeldekker burger van maken of met iets anders lekkers beleggen als toetje. Hageltjes ofzo. Bol of plat, deze hamburgerbroodjes zijn heerlijk.

Laat de hamburgerbroodjes na het bakken afkoelen op een rooster en bewaar ze in een plastic zak. Invriezen gaat trouwens prima in die plastic zak. Ook tijdens het ontdooien op het aanrecht blijven ze in de plastic zak.

Elke bloem is anders, dus kijk goed naar je deeg en pas aan naar behoefte. Mijn deeg voelde droog en stug aan en heb er wat water en een drupje olie bijgewassen. 

broodje hamburger


Hamburgerbroodjes (10 stuks)

  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 1 ei (50 gr), kamertemperatuur
  • 275 gram (volle/haver) melk, 20 – 25 °C
    optioneel 30 gram water om bij te wassen
  • sesamzaadjes voor de bovenkant (water en kwastje)

Voorbereiding hamburgerbroodjes

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal de melk uit de koelkast en verwarm heel licht in een steelpannetje. Doe alle overige ingrediënten in de mengkom en voeg de lauwe melk erbij.

DEEG KNEDEN IN EEN STANDMIXER

Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan bubbel blazen met een kauwgombal). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Als je denkt dat je deeg wat droog is, was dan nog een beetje bij met wat water. Drupje olie kan ook.

1e RIJS

Haal het deeg uit de mengkom van de standmixer. Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een badmuts of plastic huishoudfolie en laat het deeg ± 60 minuten rusten op een warme plaats.


VORMEN

Stort het deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek. Weeg vervolgens 10 gelijke stukken af en druk voorzichtig iets plat (ontgassen). Bol vervolgens de stukjes deeg losjes op in een bol en eindig met de naad naar beneden. Laat op een bebloemd aanrechtblad of op een rijsdoek afgedekt 20 minuten rusten. Bol nu definitief en strakker op tot bolletjes. Bestrooi een bakplaat royaal met glutenvrij meel. Rijstbloem of boekweitmeel kan allebeide.

EINDRIJS

Leg de gevormde bolletjes op de bakplaat. En hou voldoende afstand tussen de bolletjes. Druk ze iets plat. Bestrijk de bolletjes met een kwastje met wat water. Strooi er de sesamzaadjes op. De bolletjes hoef je niet af te dekken, maar het mag wel. Bubbeltjesfolie is handig, dat plakt niet. Zet de bakplaat in de lege oven of een andere op een warme vochtige plaats (26-28ºC). Laat vervolgens het deeg rijzen tot dat het deeg verdubbeld is. Reken op zo’n 60 minuten. Als het deeg niet meer terugveert moeten ze de oven in.

Oven voorverwarmen

Voor dit recept verwarm je je oven (liefst onder- en bovenwarmte) voor tot een temperatuur van 250ºC. Mijn hetelucht oventje in het vakantiehuis kan niet hoger dan 220 graden. Dus daar pas ik mijn baktijd iets op aan. Verwarm een cakeblik of een bakplaat mee waar je voor extra stoom tijdens het bakken (vlak voor het inschieten) warm water in giet.

BAKKEN

Bak de broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Hou ze goed in de gaten dat ze niet verbranden. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

BEWAREN

Bewaar deze hamburgerbroodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien. ‘Piep’ ze eventueel voor het serveren op in een voorverwarmde oven (± 5 minuten op 200 °C).


5 Hamburgerbroodjes - Marije Bakt Brood

hamburgerbroodje met sesamzaad

Reacties