Eenvoudig stokbrood recept

Een vers gebakken krokant stokbroodje, wie kun je daar niet wakker voor maken? Je maakt ze heel eenvoudig met dit succesrecept voor stokbrood. Je hebt geen speciale bakbenodigdheden nodig om met succes stokbroodjes te bakken. Wel is het vormen en het insnijden van het deeg iets wat je even in de vingers moet krijgen. Dus lekker veel stokbrood maken. Heel erg leuk en lekker bovendien!

Deze blogpost over hoe je heel eenvoudig écht lekker stokbrood kan maken bestaat uit:

Keuringsdienst van Waarde over stokbrood

In een vorig leven werkte ik bij het productiebedrijf waar ook de Keuringsdienst van Waarde, kortweg De Keuringsdienst gemaakt wordt. Het was een heerlijke tijd en ik volg de uitzendingen die over brood gaan dan ook met extra plezier. De Keuringsdienst doet ook broodnodig onderzoek naar de Franse baguettes. Heb je die uitzending over stokbrood al bekeken?

Wat zit er in stokbrood?

Je hebt maar heel weinig ingrediënten nodig om met succes een krokant stokbrood te bakken: Franse  bloem, water, zout en een beetje gist. In dit eenvoudige recept gebruik je expres geen vetstoffen, het geheim voor een krakend krokante korst. Wanneer je je deeg goed kneedt en veel water op je deeg zet, bak je in een handomdraai een heerlijk stokbrood met een knapperige korst.

Dit recept is super eenvoudig en geschikt voor elke thuisbakker. Het bevat geen zuivel of eieren en is dus geschikt voor een plantaardig dieet.

Wil je liever geen gist gebruiken maar enkel desem? Reken dan met de bakkersformule dit recept eenvoudig om. Of gebruik dit succes recept om desem baguettes zonder poespas te maken.

Tips voor krokant stokbrood

1. Elk goed en lekker brood begint bij goede ingrediënten. Ga dus op zoek naar goede kwaliteit gemalen graan, het liefst biologisch. Franse bloem T65 is heel erg geschikt omdat je er elastisch deeg van maakt met heel veel smaak. Heb je dat niet in huis, dan is iedere andere tarwebloem waar je brood mee bakt ook bruikbaar. Voor extra smaak vervang ik altijd een deel van de bloem voor roggemeel. Die aroma´s proef je terug in je krokante stokbood.

2. Pas je rijstijd aan
Alle in dit recept voor stokbrood genoemde tijden zijn indicatief. Dat wil zeggen dat het bij jou korter of langer kan duren. Er zijn heel veel factoren van invloed op de snelheid waarmee deeg rijst:

  • de kwaliteit van het gemalen graan,
  • de temperatuur van je deeg en
  • de temperatuur van je omgeving.
    Iedere 8 graden warmer halveert de rijstijd. Want bij warmere temperaturen rijst het deeg sneller. Wil je weten welke warme plekjes er allemaal in jouw huis te vinden zijn? Lees dan zeker dit blog over Warme plekjes in je huis. Als thuisbakker blijf je dus kijken en voelen aan je deeg. Heerlijk, toch?

    3. Heb je trouwens de blogpost Hoe maak je luchtig wit brood al gelezen? Daarin deel ik al mijn geheimen voor het maken van een luchtig  brood. Die kennis neem je mee wanneer je deze krokante stokbroden gaat bakken.


Eenvoudig stokbrood recept - 3 stokbroden

(stokbroodjes met 250 gram deeg)

Ingrediënten

Bakbenodigdheden

Wat je in ieder geval nodig hebt:

Je kan zonder, maar wel heel handig om te gebruiken:

Bereidingswijze stokbrood in 10 stappen

1. Voorbereiding
Zorg dat het lekker warm is in je keuken 18-21°C. Verzamel alle bakbenodigdheden en weeg de ingrediënten af in grammen. Laat alles op temperatuur komen.
Pak de kom met in totaal 440 gram bloem en meel. Meng er 290 gram water doorheen. Dek de kom af en laat deeg 20 minuten afgedekt staan.

2. Kneden tot een soepel deeg
Stort al het deeg uit de kom op je keukenblad. Voeg gist en zout toe en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Is je deeg nog wat stijf en stram? Voeg dan extra water toe aan je deeg (bijwassen). Is je deeg prima elastisch of beetje plakkerig? Dan doe je er geen water meer bij.
Controleer of je er een vliesje van kan trekken. Scheurt het deeg, dan moet je nog even doorkneden. Scheurt het niet én kijk je er bijna doorheen? Dan is je deeg voldoende gekneed.

3. Eerste rijs
Vorm het deeg tot een bal en leg het in de licht met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek (21-28°C) in circa 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

4. Doorslaan & afwegen en opbollen
Stort het deeg op je licht bebloemde werkplek. Druk met een vlakke hand heel voorzichtig de lucht eruit (= doorslaan). Dat is alles.

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken van 250 gram. Bol daarna de deegstukjes losjes op en leg met naveltje naar beneden op de werkbank. Dek af met een droge schone theedoek en laat 15 minuten ontspannen.

5. Stokbroodjes vormen

Zie ook uitlegvideo langmaken van Robert van Beckhoven

Draai een deegbol om met het naveltje naar boven. Druk het deeg plat en langwerpig met een vlakke hand. Sla de buitenkanten naar binnen. Rol het deeg regelmatig op (oppunten van deeg) en leg met de sluiting naar beneden op je werkblad. Dek af met theedoek tegen afkoelen en uitdrogen. Herhaal voor deegstuk 2 en 3.

Pak deegstukje 1 en leg met de sluiting naar boven op je werkblad. Druk met vlakke hand iets platter en vouw over de hele breedte het deeg een aantal keren over elkaar terwijl je de naad steeds met je duim vastdrukt (of knokkels zie Robèrt). Je deegstuk krijgt steeds meer spanning. Draai het deeg met de naad naar beneden op de werkbank. Herhaal voor deegstuk 2 en 3.

Zet een bakplaat met een bakpapiertje klaar.

Rol deegstukje 1 met 2 handen van binnen naar buiten over het deegstuk en geef iets druk. Je zult zien dat je het deeg uitrekt en langer maakt. Maak het deeg niet langer dan de maximale lengte van je bakpapier. Leg je gevormde deeg met de naad naar beneden op het bakpapiertje en maak een plooi van het papiertje.

Doe hetzelfde met deegstukjes 2 en 3. Leg de deegstukjes tegen de vouw en plooi opnieuw. Als laatste vouw je het stuk bakpapier over de 3 deegstukjes tegen het uitdrogen. Lukt dat niet helemaal dan dek je het af met een droge theedoek.

6. Eindrijs
Laat 45 - 60 minuten op je warme favoriete plekje rijzen (21-28°C). Test of je deeg voldoende gerezen is. Druk met een platte vinger op je deeg. Veert het deeg nog terug, dan moet het nog iets langer rijzen.

7. Verwarm je oven voor
Op 235-250°C, boven- en onderwarmte. Verwarm een vuurvast bakje met lavasteentjes (of kiezelsteentjes uit de tuin) onder in de oven mee. Zet vlak voor het inschieten (in de oven plaatsen) een kopje met 50 gram heet water klaar.

8. Stokbroodjes bakken
Is je deeg voldoende gerezen dan verwijder je de theedoek en ontvouw je het bakpapiertje als een harmonica op de bakplaat tot weer helemaal plat. Snijd elk stokbrood 3 of 5 x met een scherpe mesje onder een hoek in. Je kan het deeg ook knippen zoals op de foto hierboven. Heb je alle deegstukjes geknipt of gesneden? Zet dan de bakplaat direct in het midden in de hete oven.

Gooi meteen het kopje hete water op de hete steentjes onderin de oven. Pas op, dit is loeiheet en geeft direct stoom!

Sluit snel de ovendeur en bak 15 minuten op 235°C met stoom. Na 15 minuten is de gist dood, dan kun je de stoom laten ontsnappen. Want alleen zonder stoom wordt een goudgele knapperige korst gevormd. Doe de ovendeur snel open en weer dicht zodat de stoom kan ontsnappen. Bak nog 5-10 minuten totdat de korst goudbruin is.

9. Stokbrood uit de oven 

Je stokbroodjes zijn klaar wanneer ze een kerntemperatuur hebben van 96°C . Hoe lang het bakken in totaal precies duurt is afhankelijk van je oven. Gebruik een kerntemperatuurmeter als je zeker wilt weten of je brood gaar is.

Haal je krokante stokbroodjes uit de oven en leg het direct op een rooster. Nu komt het aller moeilijkste van brood bakken. Laat de stokbroodjes volledig afkoelen voordat je het gaat aansnijden. Het proces van luchtig brood bakken is pas afgerond nadat het brood is afgekoeld. Doe je dat niet, dan zal je brood gummig worden en snel oud.

Wel zal de korst zal na het afkoelen iets minder krokant worden, omdat een droge knapperige korst het vocht in de lucht in aantrekt en zo wat zachter wordt. Dat is een heel normaal natuurverschijnsel.

10. Stokbrood bewaren
De kans is groot dat je deze zelf gebakken stokbroodjes in één keer opeet. Of misschien meeneemt tijdens een picknick in het park. Mocht je stokbrood over hebben, dan kan je dit prima invriezen. In een ziplock, diepvrieszak of in een glazen afsluitbare bak. In papier en broodzakken drogen zelfgebakken broden uit. Zeker in de vriezer. Haal een paar uur voor gebruik uit de vriezer en laat het IN de verpakking op het aanrecht ontdooien. De korst zal dan zacht zijn. Piep de ontdooide stokbroodjes op door ze 5 minuten op een rooster in een voorverwarmde oven van 235°C te leggen.


Kun je wel wat extra hulp gebruiken? 

Ervaren en onervaren thuisbakkers kunnen direct aan de slag met één van de vele online cursussen brood bakken. Met praktische video´s en tjokvol warenkennis. Zodat jij met succes de allerlekkerste broden bakt. Gewoon in je eigen oven thuis.

Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.