Batbots, vegan Marokkaanse gehaktbroodjes

Batbots, ik had er nog nooit van gehoord, maar ineens zag ik ze overal voorbij komen op de social kanalen. Sabine van Oh My Foodess,  Maaijke van Nutmeg & Vinegar en Eef van Eef kookt zo hebben allemaal een blog geschreven over batbots. Je zou het Marokkaanse brood ook kunnen kennen onder de naam aghrom, khobz of tasnift. Voor mij was het allemaal onbekend. Ik ging ze maken en gaf er mijn eigen draai aan. Je leest er alles over in dit blog.

Deze blogpost over batbots bakken bestaat uit:

Wat zijn batbots?

Ik kwam in een hele nieuwe wereld terecht, die van de Marokkaanse platbroden. Batbots zijn een soort pitabroodjes die je bakt inclusief vulling. Je vult het gerezen deeg met wat je zelf lekker vindt. Wat denk je van gekarameliseerde ui, rijke tonijnsalade of heel klassiek gevuld met gekruid gehakt? 

We hebben hier met een aantal vrienden een lunchclubje opgericht. Eens per maand komen we samen voor een 100% plantaardige 4-gangen lunch. Niet iedereen eet elke dag plantaardig, maar op deze middag zetten we allemaal ons beste beentje voor om iets inspirerends te kokkerellen.

UIteraard maak ik altijd iets wat met brood van doen heeft. Ik wilde mijn Spaanse familie trakteren op deze lekkere batbots, maar dan gemaakt met 100% plantaardige ingrediënten en zelf samengestelde kruidenmix. Deze heerlijke gevulde broodjes zijn trouwens ook een succes bij de doorgewinterde vleeseter. Alleen maar blije snuitjes aan de lunchtafel!

Benieuwd naar mijn vegan batbots? Om met succes deze heerlijke batbots thuis te maken, heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet. 

Mijn tips bij het maken van batbots

  1. Je kan onderstaand recept maken met elke meel of bloemsoort die je in huis hebt. In de klassieke keuken wordt er griesmeel gebruikt, maar je kan ook zonder. Om goed elastisch deeg te maken heb je meel of bloem met minimaal 11% eiwitten nodig. Pas de hoeveelheid vocht aan aan de meel of bloemsoort die je gebruikt. Ik maakte de batbots van de foto met 350 gram Franse bloem T65 en 150 gram Slaege rode emmer. Deze combinatie geeft een heerlijke rijke smaak aan het deeg.
  2. Ik maakte de batbots met amandelmelk. Maar je kan elke plantaardige melk in dit recept gebruiken. Hou er rekening mee dat elke soort melk weer anders opgenomen wordt in het deeg. Voeg als het deeg erg droog is, gerust wat extra vocht toe. 
  3. Normaliter vind je geen theelepeltjes en eetlepels in mijn broodrecepten. Dit recept van batbots is vanwege de gehaktvulling een uitzondering op de regel. Omdat niet iedere thuisbakker een precisie weegschaal heeft die in halve grammen nauwkeurig kruiden kan afwegen. En een theelepeltje heeft iedereen bij de hand. 
  4. Zorg dat alle ingrediënten voor het deeg op kamertemperatuur zijn voordat je begint met batbots maken.
  5. Maak de vulling iets zouter en pittiger dan je normaal gesproken zou eten. Omdat je anders een flauwe hap krijgt.
  6. Bak het gehaktmengsel en de groenten net zo lang totdat alle vrijgekomen vocht verdampt is. Natte vulling gaat glibberen en is moeilijk om te vullen. 
  7. Rol de deegstukken niet te dun uit, want dan heb je te weinig vulling ten opzichte van het deeg. Rol de deegstukken niet te dik uit, want dan heb je te veel vulling ten opzichte van het deeg. Hoe dan wel? Je leest het in het recept. Wanneer je dit recept voor batbots vaak maakt, krijg je er vanzelf gevoel voor. 
  8. Ben je van plan om lekker veel batbots in 1 keer te maken om te bewaren in de vriezer, zorg dan dat je deze bewaar batbots bleekjes blijven na het bakken. Zodat je ze, zonder dat ze verbranden, vlak voor gebruik kunt toasten in een broodrooster of nog even 5 minuten verwarmt in een opgewarmde oven 200°C.

Ik heb er zin in, we gaan samen aan de bak!


Ingrediënten vegan batbots - 12 stuks

Deeg:

  • 500 gram patentbloem
  • 7 gram instant gist of 20 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 10 gram rietsuiker (optioneel)
  • 300 gram amandelmelk lauwwarm
  • beetje lauwwarm water om bij te wassen
  • beetje rijstmeel of griesmeel om te strooien

Gehakt & marinade:

  • 250 gr vegagehakt 
  • 2 el biologische olijfolie
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 tl getoaste komijnzaadjes of komijnpoeder
  • 1 tl geraspte kurkuma of geelwortel poeder
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 1 tl pul biber (milde Turkse chilipoeder)
  • mespunt cayenne peper
  • 1 tl zout 
  • 7 gram fijngesneden peterselie

    Vulling:
  • 1 el biologische olijfolie
  • 1/2 gesnipperde rode ui 
  • het gemarineerde gehakt 
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 125 gram champignons in blokjes

Benodigdheden:

Bereidingswijze vegan batbots

Het deeg maken

  1. Meng alle droge ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom. 
  2. Giet er al roerend met een vork (zo voorkom je dat je tot aan je ellebogen onder het deeg zit) de lauwwarme amandelmelk bij. Duik je met je handen in het deeg wanneer het met de vork te stroef gaat.
  3. Kneed het deeg op je werkblad met de hand of in de kom van een keukenmachine met deeghaken tot een soepel deeg. Indien het deeg stug en stram is voeg je tijdens het kneden nog iets meer warm water toe. Kneed totdat je een vliesje kan trekken van het deeg. Scheurt het nog, dan nog even doorkneden.
  4. Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg erin.
  5. Draai het deeg om zodat alle kanten met olijfolie bedekt zijn tegen het uitdrogen. Dek af met een douchemuts of vochtige schone theedoek.
  6. Laat op een warme plaats in 60 minuten in volume verdubbelen. Weersta de verleiding om de deegkom in de zon in de vensterbank te zetten! Waar dan wel? Zie deze blogpost Warme plekjes om brooddeeg te laten rijzen


De gehaktmix maken

  1. Marineer het vegagehakt. Meng het gehakt met alle specerijen, de knoflook en olijfolie door elkaar met een vork. Het marineren kan je ook een avond van tevoren doen en dan afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. 
  2. Bak de gesnipperde ui in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie glazig. Voeg daarna het gekruide gehakt toe en bak rul met een houten spatel. Voeg vervolgens alle fijngesneden groenten toe en bak net zolang totdat alle vocht verdampt is. 
  3. Haal de pan van het vuur, roer de fijngesneden peterselie door het mengsel en laat de gehaktvulling afkoelen tot kamertemperatuur.


De batbots maken

  1. Stort het gerezen deeg op je werkblad. Is het deeg heel plakkerig, dan kun je een heel klein beetje strooibloem (rijstmeel, roggemeel, griesmeel) gebruiken op je werkblad.
  2. Sla het deeg nog even door: druk voorzichtig met een vlakke hand lucht uit het deeg.
  3. Verdeel het deeg in 12 stukjes van ongeveer 70 gram en vorm ronde bolletjes van het deeg. 
  4. Dek de deegbolletjes af en laat ze onder een vochtige theedoek 10 minuten rusten.
  5. Druk elk bolletje deeg met de hand (of gebruik een deegroller) plat tot het doorsnede heeft van ongeveer 12 centimeter en een halve centimeter dik.
  6. Schep twee eetlepels van de afgekoelde gehaktmix op het uitgerolde deeglapje.
  7. Vouw de zijkanten van het deeg naar het midden en knijp het naveltje goed samen.
  8. Leg de gevulde deegstukjes met het naveltje naar beneden op je werkbank, druk ze met je vlakke hand ietsjes platter.  
  9. Dek af met een theedoek en laat de gevulde deegstukjes 10 minuten ontspannen. 
  10. Druk daarna de gevulde deegstukjes nogmaals voorzichtig wat platter.

Batbots bakken

Je kan de batbots op 2 manieren bakken: in de koekenpan of in de oven. In de oven worden de batbots minder vet, wat gelijkmatiger bruin én de korst veel knapperiger. Het voordeel van batbots bakken in de koekenpan is dat je direct aan de bak kan terwijl je ondertussen de volgende drie bakbots vult. Kies een methode die bij jou past. 


Batbots bakken in de koekenpan

  1. Verhit een lege koekenpan op hoog vuur en voeg wanneer het heet is een drupje olijfolie toe.
  2. In een grote koekenpan passen 3 deegstukjes. 
  3. Bak de batbots op hoog vuur aan beide kanten 3 minuten goudbruin. Druk eventueel met een bakspaan de deegstukken na het omkeren nog iets platter.
  4. Leg de gebakken batbots op een bord en dek deze af met een droge theedoek zodat de broodjes warm blijven en de korst lekker zacht wordt.
  5. Serveer de batbots direct of laat ze afkoelen voor een ander moment. Warm ze dan in een oven of broodrooster op vlak voor je ze wilt serveren.


Batbots bakken in de oven

  1. Verwarm je oven voor op 175°C boven- en onderwarmte tijdens het vullen van de deegstukjes. 
  2. Verdeel alle gevulde deegstukjes over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Dek het deeg af met een schone droge theedoek.
  3. Laat alle deegstukjes nog 10 minuten ontspannen voordat je ze gaat bakken. 
  4. Bak de batbots op 175°C in circa 15 minuten lichtbruin. 
  5. Verwissel de bakplaten van plek en draai met een bakspaan de deegstukken om. Zorg dat de batbots na het omdraaien op een ander plekje op de bakplaat komen te liggen. Zo bakken ze allemaal even egaal bruin. Bak nog zo´n 5 minuten of zolang nodig is om egaal bruin te worden zonder te verbranden. 
  6. Leg de krokant en bruin gebakken batbots op een rooster en laat afkoelen totdat ze eetbaar zijn. Hou je van een zachte korst dan leg je ze op een bord en dek je de batbots af met een droge theedoek.
  7. Serveer de batbots lauwwarm en neem de complimenten van je familie en vrienden met een glimlach in ontvangst.

Bewaaradvies van batbots

Deze gevulde broodjes zijn écht ongelooflijk lekker. De kans is groot dat jij ze ze gaat uitdelen en je ze samen in één keer soldaat maakt. Warm uit de oven zijn ze niet te weerstaan!

Maar mocht je er een aantal over hebben, of de dubbele hoeveelheid maken (aanrader), dan kun je ze heel makkelijk bewaren. Ik doe ze, volledig afgekoeld, in een afsluitbare plastic zak in de vriezer. De ziplocks van IKEA zijn echt ideaal en herbruikbaar. Ik ontdooi ze IN de zak of doe de batbots bevroren in de broodrooster. Dan zijn ze weer net zo onweerstaanbaar als toen ze vers uit de oven kwamen.


Vind jij dit een lekker recept? Laat dan zeker even een reactie achter! Bismillah!

Dit blog bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Het kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.