Déze 4 dingen mag je nóóit doen bij brood bakken!
Marije Bakt Brood
1 min

Déze 4 dingen mag je nóóit doen bij brood bakken!

1 min

Zelf je eigen brood bakken is heerlijk en heel mindful. Toch zitten er heel wat thuisbakkers met hun handen in het haar in plaats van in het deeg. Met deze 4 no-go´s voorkom je misbaksels en bak jij binnenkort een heerlijk luchtig brood in je eigen oven thuis.

1. Afwegen met cups of eetlepels

Snufjes en beetjes daar doen bakkers niet aan. Ook maatbekers en eetlepels om ingrediënten af te wegen zijn uit den boze. Alle bakkers over de hele wereld gebruiken de bakkersformule (lees hier de blogpost over de bakkersformule) en wegen alles precies af. Alle ingrediënten worden trouwens in grammen afgewogen. Ja, ook de vloeistoffen! Gebruik daarvoor een digitale keuken weegschaal, want maatbekers en eetlepels kunnen zomaar 10 – 20% afwijken van wat de maat zou moeten zijn. Wil je ook de kleine hoeveelheden precies weten? Gebruik dan een precisie weegschaal, die meet tot op de tiende van grammen nauwkeurig.

2. Oude ingrediënten gebruiken

Achterin je keukenkastje vind je een halve zak tarwemeel. Op de t.h.t. staat dat de houdbaarheidsdatum nét verlopen is. Ik krijg vaak de vraag of je dat nog gebruiken kan om brood mee te bakken. Het antwoord is ja, je gaat er niet dood aan, maar je moet het zelf niet willen. Vanwege de kwaliteit én de moeite die je doet om een heerlijk gezond brood te bakken.
Meel bevat alles van de graankorrel: de meelkern, de kiem en de zemelen. Het zit boordevol mineralen en vitamines en bevat ook gezonde vetten. Maar door oxidatie worden die vetten ranzig. Mijn advies voor een optimale kwaliteit is om meel binnen een maand na malen te gebruiken. Bloem kan je binnen 3 maanden verwerken tot luchtig brood. 

3. Extra bloem toevoegen aan je recept

Een goed en beproefd broodrecept heeft uitgebalanceerde ingrediënten. Je kan van enkel bloem, water, zout en een beetje gist een fantastisch luchtig brood bakken. Soms zit het niet mee en is je deeg heel erg plakkerig. Je eerste reactie is wat extra bloem toevoegen op de werkbank. Maar daarmee verander je de bakkersformule en dus de samenstelling van het brood. Ik laat je het GRATIS Voorproefje: Onhandelbaar deeg zien hoe je plakkerig deeg kunt voorkomen.

4. Je deeg in de prullenbak gooien

Laat je niet ontmoedigen als het tegenzit. Bak altijd alles wat je gemaakt hebt ook al zie je er geen heil in. Wees niet teleurgesteld wanneer je brood niet perfect uit de oven komt. Je zal versteld staan wat voor heerlijks je er soms toch nog van bakt. Probeer te achterhalen waar het aan gelegen heeft en probeer het morgen gewoon nog een keer!

Heb jij ook een goede broodbaktip?

Deel ´m hieronder met andere enthousiaste thuisbakkers!

Reacties