Elle.com fotocredit
Marije Bakt Brood
2 min

Zonder airfryer brood bakken?

2 min

Het moest er een keer van komen…
Dé vraag die al een tijd in de lucht hing en nu was het zo ver.


“Dan wil ik je vragen of je ook brood in de airfryer kunt bakken.
En hoe dat dan moet. Alvast bedankt.”


Waar begin je dan ... 

FUCK THE AIRFRYER dacht ik gelijk.
Die boude uitspraak is niet van mij.
Ik zou dat nooit durven zeggen, want ik vloek niet.
Plus ik schrijf alles in het Nederlands.
Mijn moerstaal, de taal van mijn cursisten.

Die uitspraak is van meneer Wateetons.
De ADHD chef die geweldige workshops geeft.
Fermenteren, écht fantastisch! Zijn boek “Over Rot” eveneens.
Inspirerend en levensveranderend voor mij. 

Ik volgde dit najaar zijn online workshop kroketten en bitterballen maken.
https://wateetons.com/agenda/online-workshop-kroketten-en-bitterballen-maken-16-02-2022/
Het was 1 van zijn vele uitspraken waar ik van moest glimlachen.  
Op de vraag of zijn kroket ook in de airfryer klaargemaakt kon worden. 

Want het gaat niet zozeer over of het kán.

Kroketten of brood bakken in een airfryer.
(het antwoord, zie verderop is JA). 

Ik word net als meneer Wateetons opstandig van zo’n goedbedoelde vraag.
Omdat het haaks staat op HOE IK LEEF & LESGEEF:
Met zo min mogelijk spullen, zo puur mogelijk brood bakken.

Gewoon met goede ingrediënten, MET JE HANDEN en met een oven. 

Meer hoeft dat niet te zijn. Ik zou er uren over kunnen uitweiden.
In de broodcursussen doe ik dat vol overgave.
Maar goed, hier hou ik het kort 😉

Wie mij kent weet dat ik in OPLOSSINGEN denk. 

Want wat als je wél een airfryer hebt? Of een combi magnetron?
En geen oven met boven- en onderwarmte... kan je dan wel brood bakken?
Ja hoor, dat kan!

  1. Verwarm een gietijzeren pan met deksel voor in je airfryer.
  2. Doe je je gerezen deeg in de gietijzeren pan en doe de deksel erop.
  3. Bak 15 minuten met deksel en de rest zonder.

Zo bak je brood in je airfryer, hete lucht oven of combimagnetron. 

Want het is natuurlijk ZONDE als deze apparaten werkeloos in je keuken staan terwijl je het kan gebruiken om er BROOD mee te maken.

Warme groet,

Marije.

PS1: Ik ben vergeten te vragen hoe je weekend was… Heb je nog iets lekkers gebakken?

PS2: Wat veel reacties zeg op de vorige meel 🤗 (lees https://marijebaktbrood.nl/je-gaat-het-niet-geloven/)
Het ging over het RECYCLEN van het brood. Om iets te doen aan het dagelijkse overschot van 700.000 broden in Nederland. Ik las daarna in een artikel in Bakkerswereld dat het om €140.000 Europese subsidie ging. En dat die subsidie deels bijdroeg aan de aanschaf van een brood sorteermachine. Een apparaat met Artificial Intelligence (AI) dat met een fotocel drie foto’s per seconden maakt. Het kan snel en efficiënt brood op soort en allergenen kan selecteren. Om zoveel mogelijk brood te kunnen recyclen voor humane voeding. Anders verdwijnt het als veevoer. (bron: Bakkerswereld). Knap staaltje techniek en toch weer een stapje verder in minder verspilling van voedsel!

Bekijk hier de uitzending van de NOS:
https://nos.nl/video/2458640-van-oud-brood-nieuw-brood-maken-een-brood-met-heel-veel-aroma

PS3: Een magnetron of airfryer is een prima plek om je deeg te laten rijzen. Kopje heet water naast je afgedekte schaal en je deeg heeft het lekker warm. Dit was het voor vandaag, tot de volgende broodmeel ☺️

Fotocredit: Elle.com

Reacties