Zit er gluten in graan? 🌾

De meeste thuisbakkers weten het antwoord niet op de vraag
Zit er gluten in graan? 🌾

Ik volgde jaren geleden een leerzame desembrood workshop.
Na een aantal bakstenen te bakken vond ik het hoog tijd om mijn kennis en vaardigheden te verbeteren.
Broodheer en mega enthousiasteling Edwin Klaasen zette me in een volle zaal voor het blok met de vraag: Zit er gluten in graan?

Mijn hersens maakten in een split-second overuren.
Ik antwoordde NEE.
Pfiew… het was goed geantwoord.

Ik krijg wel eens boze reacties online.
Dat ik dit niet zomaar kan roepen.
En dat het heel erg is als je niet tegen gluten kan.
Dat is ook erg, maar wat ik toe zei en nu aan jou schrijf is waar.


IN GEEN ENKEL GRAAN ZIT GLUTEN.

 Gluten is een keten van eiwitten en dat ontstaat wanneer water in aanraking komt met gemalen graan.

HET ONTSTAAT alleen met graan met glutenvormende eiwitten. 

🌾 Niet alle graansoorten bevatten glutenvormende eiwitten.
🌾 Sommige graansoorten veel en andere weinig.
🌾 Niet alle eiwitketens die ontstaan zijn even sterk.

Deze basiskennis is onmisbaar bij het maken van écht goed brood.

Je leert zoveel van anderen! Het was sowieso een super leuke en leerzame dag.
Benieuwd naar mijn ervaringen? Ik schreef er dit blog over.
https://marijebaktbrood.nl/broodcursus-teest-desemenzo/

Wil jij nou ook je broodbakkennis opvijzelen en nieuwe bakvaardigheden leren?
Neem dan eens een kijkje in de broodbakschool.
Ik heb deze week een nieuwe etalage ontworpen.
Mijn man maakte de mooie video-header.
Ben er zelf apetrots op.

Klik op de link hieronder voor het resultaat.
https://marijebaktbrood.nl/cursusaanbod-brood-bakken/

Ben benieuwd wat jij ervan vindt en of je kan vinden waar je naar op zoek bent.
Laat je het me weten? 

Fijne dag, en warme groet,


Marije.


PS: Ik kreeg naar aanleiding van mijn vorige mail over de Week van het Brood een berichtje van thuisbakker Hans Petrie.
Hij schrijft mij: 

Dat veel mensen niet weten (wat volkorenbrood is, red. Marije) komt ook door verkeerde voorlichting. 

Maak me al een tijdje boos over een bord dat bij de Jumbo hangt bij de broodafdeling. Volgens hen zijn alle donkere broden Volkoren. Maar als ik op de ingrediënten kijk zijn er maar 2 volkoren de rest allemaal bloem broden. Heb al bij instanties een klacht ingediend maar ze doen niks aan deze oplichting. 

Elke Jumbo waar ik geweest ben zie ik dat bord hangen: Amstelveen Amsterdam Nunspeet

Loop me er al 3 jaar aan te ergeren. Zou het fijn vinden als er ruchtbaarheid aan gegeven wordt.

Sorry ik moest het even kwijt.

Groeten Hans

Ik heb met Hans afgesproken dat ik iets aan de voorlichting bij Jumbo ga doen!
Jij kan ons helpen.
OPROEP: Hangt er bij jouw Jumbo ook zo'n bord?
Maak er een foto van en mail die aan mij met vermelding van de locatie.
Want samen staan we sterker.

PS 2: Heb jij dit grappige NRC artikel (met VIDEO-link) gelezen? 

Een synopsis:
Wat kun je allemaal met deeg, is de vraag die de Vlamingen Peter Vandemeulebroecke en Jef Van gestel (de kleine) stellen in hun performance Deeg. Hun speelse materiaalonderzoek in deze bijna woordeloze voorstelling begint bij de basis, meel, dat ze in hun mond tot balletjes kauwen, daarbij vrolijk meelwolkjes uitpuffend. Dat het er vies en ongemakkelijk uitziet, is nog maar de opmaat naar meer, tijdens hun lichamelijke beproevingen. 

Ik vond het zo grappig bedacht! Wat je allemaal niet met deeg kan doen!

Voor wie de voorstelling wil zien: DEEG is op tournee t/m 15/2. Inlichtingen: https://allesvoordekunsten.nl/deeg/

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!