Wonderbrood - écht wonderlijk brood
3 min. leestijd

Wonderbrood - écht wonderlijk brood

“Serving hard-working Americans since 1921”. Wonder Bread (wonderbrood), het onmogelijk zachte, kussenachtige wonderlijke brood, viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het gelijknamige broodmerk is in 1921 in de Verenigde Staten ontstaan en verkocht als een van de eersten in het hele land voorgesneden witbrood. Amerikaanse consumenten waren huiverig voor voorgesneden brood omdat ze dachten dat het zou kunnen uitdrogen, maar hun angsten waren ongegrond.


Amerikaans Wonderbrood

Wonderbrood is heel lang houdbaar witbrood en super zacht. Dat komt door het proces dat wordt gebruikt om de speciale bloem voor wonderbrood te maken. Het gemalen graan wordt behandeld en verzacht en andere speciale toegevoegde chemicaliën voorkomen dat het brood uitdroogt.Tijdens deze bewerking worden de vitale voedingsstoffen uit tarwe verwijderd door middel van bleken en andere methoden. Daarmee wordt ook vrijwel alle voedingswaarde verwijderd. Met grote vitaminetekorten bij de Amerikaanse bevolking als gevolg.

Wonderbread - diet safely


In de jaren veertig van de vorige eeuw riep de Amerikaanse regering hier een halt toe. Je zou denken dat ze de bewerkingsmethode aan banden zouden leggen. Maar het zette een programma op dat fabrikanten dwong vitaminen en mineralen toe te voegen aan de behandelde bloem. Om zo met de ‘verrijkte’ bloem vitaminedeficiëntie ziektes als pellagra en beriberi te bestrijden. Is het niet wonderlijk?

Nederlands Wonderbrood

Wonderbrood - steen in Leiden
Al surfend op het wijde web kwam ik nóg iets heel wonderlijks over brood tegen. In
Museum De Lakenhal in Leiden wordt in een zaal een “wonderbrood” tentoongesteld. Volgens de overlevering is deze eeuwenoude steen eigenlijk een brood. Het transformeerde tijdens de hongersnood in Leiden, in de veertiende eeuw, op miraculeuze wijze in een steen. Omdat een vrouw weigerde een brood te delen met haar buurvrouw, zou God het brood in een steen hebben veranderd. Sindsdien wordt de steen als een relikwie vereerd en tentoongesteld in Leiden. Misschien had God beter wat stenen in brood kunnen veranderen om de hongersnood te stillen. 

Wonderbrood anno 2021

Tegenwoordig is WunderBrot een mooie merknaam voor een Duitse peperdure glutenvrije broodmix. Volgens een originele Noorse receptuur, staat er op de verpakking. Maar met  voornamelijk havervlokken, pitten en zaden is er eigenlijk niets wonderlijks aan.

Voor mij is élk brood gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten elke keer weer een wonder. Dat je van gemalen graan, water, zout en gist of desem een heerlijk brood kan bakken vind ik elke keer nog heel bijzonder. Of het brood nou gluten bevat of glutenvrij is. Ik bak het liefst mijn brood met pure ingrediënten. Of zoals ze in Ayurveda zeggen: alles wat de zon gezien heeft voedt je lichaam. 

Je hebt trouwens helemaal geen dure broodmixen nodig om zelf een lang houdbaar brood te maken. Enkel de juiste ingrediënten, je broodbakvaardigheden en een flink portie geduld.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Klik dan hier voor de inspiratiepagina met baktips en smakelijke recepten.

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
Ontvang gratis e-book >
10 tips om eenvoudig zelf mega lekker brood  te bakken - ebook - Marije Bakt Brood
Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!