Desembrood met Manitoba - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
1 min

Waarom desembrood gezonder is dan sodabrood

1 min

Ik ga met dit blog vast heilige huisjes omver schoppen.
Maar brood bakken met bakingsoda vind ik geen goed idee.

Wanneer je brood bakt met bakingsoda en een beetje zuur,
dan hou je jezelf voor de gek…
Er vindt NUL fermentatie plaats.
Je fluft het deeg kunstmatig op… en bakt het stijf.

Ik hou van het Ayurvedische principe: Voeding die Voedt.
energie en eiwitten, vitamines en mineralen…
En dus doe ik mijn best om voeding tot me te nemen die voedt.
Klinkt logisch, zou je zeggen.
Dus sodabrood komt er bij mij niet in.

Desembrood daarentegen… daar kun je me voor wakker maken.

Wil je weten waarom desembrood gezonder is dan sodabood?

Ik neem je even mee op graan- en fermentatieles.
Graan is zaad van gewassen.
Dat graan wil graag, net zoals zijn moeder, een nieuwe plant worden.
En niet door een diertje of door ons worden opgegeten.

Om de kans dat het zaad ook echt een plant wordt te vergroten,
heeft Moeder Natuur allerlei maatregelen getroffen.

zwarte emmertarwe aar 1080*1080 - Marije Bakt BroodDenk aan kafnaalden en het kaf om het koren:
de sprieten en omhulsels die de graankorrels beschermen (niet bij alle graansoorten).

En de vezelige buitenkant van de korrel.
Met het doel de kiem en de meelkern tegen invloeden van buitenaf te beschermen. 

Bovendien bevat graan fytinezuur. Goed voor kiemgroei van de korrel.
Maar fytinezuur is voor onze spijsverterting niet goed.
Het zorgt dat veel mineralen en sporenelementen niet kunnen worden opgenomen.

Wist je trouwens dat hele graankorrels door onze spijsvertering niet verteerbaar zijn?
Het verlaat je lichaam in dezelfde staat als hoe het erin ging.
Je mist dan alle voedingswaarde, zonde toch?

Gelukkig hadden we slimme voorouders.
Die zo'n 6000 jaar geleden brood ontdekten.
Ze bewaarden een deel van het deeg van vandaag tot morgen,
om die volgende dag toe te voegen aan nieuw deeg. 

Vervolgens lieten ze TIJD het werk doen.
FERMENTATIE is het ei van Columbus.

Om uit gemalen graan zo optimaal mogelijk voedingsstoffen te halen.
Echt super eenvoudig.
En het mooie is, die fermentatie methode doen we nog steeds…

Het allerbeste brood bak je met desem (of een pietsje gist).
Het is heel simpel.
Want hoe langer de fermentatie, hoe blijer de buik!

Ook goed verteerbaar desembrood maken?
Klik hier voor meer informatie over de Cursus Desembrood Bakken.

https://marijebaktbrood.nl/cursus-desembrood-bakken/

Desemgroet,


Marije.

Reacties