Moet ik een speciaal rijsmandje aanschaffen?
Marije Bakt Brood
0 min

Moet ik een speciaal rijsmandje aanschaffen?

0 min

Moet ik zo’n speciaal rijsmandje aanschaffen of kan ik ook iets anders gebruiken om brood te bakken? Dat is een veelgestelde vraag die ik voorbij zie komen.

In een rijsmandje laat je je deeg rijzen ná het vormen. Je kan er vanalles voor gebruiken, denk aan een vergiet, broodmandje, een kleine kom of schaal. Hierin leg je dan een schone theedoek die je bebloemd met glutenvrij meel of roggebloem. Daarmee voorkom je dat je deeg aan de theedoek blijft plakken.

Houd er verder rekening mee dat je rijsmandje niet te krap is voor de hoeveelheid deeg. Maak je brood op basis van 500 gram gemalen graan? Kies dan een ronde vorm met een diameter van 18-20 centimeter. Wil je liever een langwerpig brood (batard) maken, dan pak je voor die hoeveelheid deeg een ovalen mandje van 28-30 cm lang.

Deeg en brood en hartje 4032 × 3024 -Marije Bakt Brood

Ik gebruik zelf graag een banneton, een speciaal rijsmandje gemaakt van rotan. Het deeg heeft daarin mooi steun tijdens het rijzen, het blijft er warm in en het droogt niet uit.
Ook krijgt je brood er van die mooie ambachtelijke strepen van.

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt zien? Stel hem dan hieronder of op mijn Facebookpagina 

Reacties