Moet ik een speciaal rijsmandje aanschaffen?
1 min. leestijd

Moet ik een speciaal rijsmandje aanschaffen?

Moet ik zo’n speciaal rijsmandje aanschaffen of kan ik ook iets anders gebruiken om brood te bakken? Dat is een veelgestelde vraag die ik voorbij zie komen.

In een rijsmandje laat je je deeg rijzen ná het vormen. Je kan er vanalles voor gebruiken, denk aan een vergiet, broodmandje, een kleine kom of schaal. Hierin leg je dan een schone theedoek die je bebloemd met glutenvrij meel of roggebloem. Daarmee voorkom je dat je deeg aan de theedoek blijft plakken.

Houd er verder rekening mee dat je rijsmandje niet te krap is voor de hoeveelheid deeg. Maak je brood op basis van 500 gram gemalen graan? Kies dan een ronde vorm met een diameter van 18-20 centimeter. Wil je liever een langwerpig brood (batard) maken, dan pak je voor die hoeveelheid deeg een ovalen mandje van 28-30 cm lang.

Deeg en brood en hartje 4032 × 3024 -Marije Bakt Brood

Ik gebruik zelf graag een banneton, een speciaal rijsmandje gemaakt van rotan. Het deeg heeft daarin mooi steun tijdens het rijzen, het blijft er warm in en het droogt niet uit.
Ook krijgt je brood er van die mooie ambachtelijke strepen van.

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt zien? Stel hem dan hieronder of op mijn Facebookpagina 

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
Ontvang gratis e-book >
10 tips om eenvoudig zelf mega lekker brood  te bakken - ebook - Marije Bakt Brood
Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!