Gavin Wren bread experiment © Gavin Wren
Marije Bakt Brood
2 min

“Schokkend” experiment met schimmels en brood

2 min

Ik heb niks met TikTok.
En voel me een ouwe sok terwijl ik dit typ.
Moest zelfs even Googlen hoe je TikTok precies schrijft.
Maar alles wat met brood te maken heeft heeft mijn interesse.
En dus moest het er nu echt van komen.
Gisteren was mijn TikTok vuurdoop. 

Want waarom ging de broodvideo van de Brit eigenlijk viraal?

Allereerst moest ik me aanmelden en mijn geboortedatum invullen. Hûh?
Het duurde even voordat de keuzebalk bij mijn geboortejaar was aanbeland.
Was dit TikTok ontmoedigingsbeleid?
Een klein stemmetje in mij zei: "Die ouwe taart die hoort hier niet".

Er werden meteen een aantal accounts aan me voorgesteld.
David Beckham, Shakira, Ed Sheeran en ontelbare onbekende sterren.
Ik was blij om te zien dat dit kanaal geen nieuwe verslaving oplevert.
Gauw op zoek naar de Brit waar alle ophef over is.

Ik zie een rossige jongeman met een flinke kuif.
Gavin Wren (44 lees ik ergens) noemt zichzelf food policy expert.
Hij heeft als doel om de wereld meer over voedsel te leren.
Soort Teun van de Keuken maar dan hip.
De Brit heeft maar liefst 104,3K TikTok volgers!
En de teller voor zijn broodvideo staat op 2,4 miljoen views!

Hij onderzoekt wat er met brood gebeurt wanneer je al dan niet je handen wast.
Hij ging zorgvuldig te werk en deed de test met 3 sneetjes witbrood uit de supermarkt.

We zien hem eerst zijn handen overal aan vies maken.
Daarna pakte hij het eerste sneetje witbrood uit de zak.
En maakte met zijn vuile handen een wassende beweging met dit sneetje brood.
Deze vieze boterham stak hij in een plastic ziplock zakje.

Bij de andere 2 sneetjes waste hij zijn handen met water en zeep en gebruikte hij alcoholgel.
Daarna maakte hij 27 dagen lang een foto van de boterhammen.

Het resultaat na net geen maand was overduidelijk.
“Ik moest stoppen omdat de stank niet meer te harden was, ook al zaten ze in een plastic zak.”

Witte, groene of zwarte vlekken op brood zijn schimmels.

Micro-organismen zijn ook bekend onder de naam ‘fungi’.
Verschillende schimmels voelen zich thuis op brood.
Waaronder Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, en Rhizopus.

In de lucht om ons heen zweven talloze sporen.
Microscopische deeltjes die zo volwassen schimmels verspreiden.

Vooral wit brood is aantrekkelijk door de hoge hoeveelheid zetmeel.
Die suikers zijn een energierijke voedselbron voor de schimmels.
Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving.
En bij weinig luchtcirculatie. Zoals in een afgesloten plastic zak.

Zie je gekke vlekken of haartjes op je brood? Blijf er dan vanaf.
Sommige schimmels produceren namelijk gifstoffen (mycotoxines) die je ziek kunnen maken.

Gavin´s test eindigt niet verrassend: “Daarom was je je handen!”

De video deed me terugdenken aan een gevleugelde uitspraak van Meesterbakker Robèrt van Beckhoven.
Tijdens een masterclass die ik volgde zei hij glimlachend tussen neus en lippen door:
"Schoon en netjes werken, dan heb je rust in je hoofdje!"

Benieuwd naar hoe je zelf voortaan de lekkerste broden bakt?
Die geen kans krijgen om te verschimmelen omdat ze dan allang op zijn?

https://marijebaktbrood.nl/cursusaanbod-brood-bakken/

Warme groet,

Marije.

Fotocredit©Gavin Wren

Reacties