Kletzenbrood, het blije tussendoortje
14 augustus 2020 
5 min. leestijd

Kletzenbrood, het blije tussendoortje

Je kent het waarschijnlijk wel. Je bent de hele ochtend op pad. Eerst sporten, daarna nog gezellig een koffietje doen. Nog even naar de supermarkt voor een paar boodschappen en o ja ook nog even tanken. En dan ineens, ergens in het gangpad, slaat het chagrijn toe. Je laat het liefst je mandje staan. Of je rekent ineens een pak chocoladekoekjes af bij de kassa. Die stonden toch niet op het lijstje? Nog in de parkeergarage neem je het eerste koekje. En voor je er erg in hebt is het hele pak zo goed als op wanneer je thuis de oprit oprijdt.

Voor dit soort wegtrekkertjes en voor de lekkere trek, heb ik altijd iets te snacken in mijn tas. Vroeger waren dat sultana’s, maar nu eet ik liever wat ik zelf maak. Zonder toegevoegde suikers of andere gekkigheid. Een sneetje bananenbrood, abrikozenbrood of dit kletzenbrood als gezond tussendoortje.

Dit kletzenbrood is een donker, stevig brood dat royaal is gevuld met vijgen, dadels, abrikozen, hazelnoten, rozijnen, specerijen en rum. Van oudsher werd kletzenbrood in Zuid Duitsland en in Oostenrijk gebakken van gedroogde peren en/of gedroogde pruimen in een brooddeeg.
Het brooddeeg diende om de vruchten bijeen te houden. Dit is een variant boordevol gedroogde zuidvruchten, die hier nu volop in het seizoen zijn.

Verse vijgen Gerrit en Hugo de katten van Marije Bakt Brood

Verse vijgen Gerrit en Hugo de katten van Marije Bakt Brood

Koop de lekkerste ingrediënten

Zorg voor de allerlekkerste zuidvruchten die je kan vinden. Bij een Turkse of Marrokkaanse groenteboer kun je goed slagen. Wij wonen in de tuin van Allah. Onze vijgenboom draagt nu al voor de tweede keer dit jaar vrucht. De eerste batch had ik deels gedroogd en dat ingevroren. Heerlijk om in huis te hebben. Dus als je aan verse vijgen kan komen, koop wat meer en vries ze in. Gebruik dadels die niet glimmen en ongesuikerd zijn. Die vale slappe medjoul dadels zijn het heerlijkst. Haal het harde dopje eraf en de pit eruit. Bij gedroogde abrikozen kies je voor ongezwavelde, die donker oranje zijn van kleur. De licht oranje abrikozen zijn gezwaveld, dat wil je liever niet binnen krijgen. O ja en kies voor biologische rozijnen. Die wel je voor dit recept het lekkerst in rum. Qua meel en bloem kies je uiteraard biologisch, dat spreekt voor zich.

Als inspiratie gebruikte ik het recept die ik kreeg tijdens een workshop van Edwin Klaasen (Desemenzo) en kok/vinoloog Robert Verweij van Teest. Dit kletzenbrood is goed voor je humeur, van al dit heerlijks gaan je mondhoeken als vanzelf omhoog.

Ingrediënten Kletzenbrood (2 broden van elk 750 gram)

Vulling 

125 gram dadels zonder pit
200 gram gedroogde vijgen in stukjes
125 gram gewelde abrikozen (in rum of water)
125 gram gewelde rozijnen (in rum of water)
75 gram geroosterde ontvliesde hazelnoten

Deeg 

100 gram biologische roggebloem
150 gram biologische roggemeel
250 gram biologische volkorenmeel
350 gram water
20 gram bruine suiker of rietsuiker
10 gram azijn
9 gram zout
7,5 gram instant gist
4 gram cacao poeder
2 gram speculaaskruiden

Benodigdheden

2 cakeblikken ingevet met neutrale olie
plantenspuit voor beetje stoom

Deeg kletzenbrood van Marije Bakt Brood

Deeg kletzenbrood van Marije Bakt Brood

Bereidingswijze Kletzenbrood

Begin met de vulling. Wel de abrikozen en de rozijnen in rum of in warm water. Zorg dat beide in ieder geval onder staan en laat in ieder geval 15 minuten staan. Dit kun je ook prima de avond van te voren doen. Laat de gewelde vruchten uitlekken in een zeef en vang het heerlijk welwater op.

Pak een mengkom en zet deze op een weegschaal. Nul de weegschaal en voeg het welwater toe. Vul aan met water tot je samen 350 gram aan vloeistof hebt.

Doe dan de rest van de ingrediënten van het deeg in de kom. Kneed het deeg vervolgens met een keukenmachine met een vlinder in 8 minuten tot een soepel deeg. Of pak het deeg uit de kom en kneed 10 minuten met de hand.

Laat 5 minuten rusten in de kom en leg tegen het uitdrogen alle (uitgelekte) zuidvruchten en de hazelnoten er alvast op. Draai of meng met de hand de vulling er voorzichtig in 1 minuut door. Doe over in een ingevette rijskom en laat 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.

Warm alvast je oven voor op 180C.

Vormen

Maak je handen nat en verdeel het deeg op gevoel in tweeën. Doe elk deeg in een ingevet cakeblik en dek af met een douchemuts of natte theedoek. Laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Het zal wel wat rijzen, maar dit gevulde kletzenbrood komt niet boven het cakeblik uit. Het gerezen deeg ruikt al heerlijk!

Zet de cakeblikken middenin de oven en spray nog even flink met de plantenspuit in de oven voor extra stoom. Na 35 minuten geurt het heerlijk in je huis. Controleer even met een sateprikker of het kletzenbrood gaar is. De sateprikker moet er droog uitkomen. Is ie nog een beetje nat, dan nog even 5 minuten in de oven laten staan.

Stort na het bakken het kletzenbrood uit het cakeblik en laat dan helemaal op een rooster afkoelen.

Laat minstens een nacht rusten (dat is mij niet gelukt ;)) en snijd in hele dunne sneetjes. Die sneetjes kun je prima invriezen en in je tas steken voor een lekker gezond momentje.

Kletzenbrood in sneetjes

Kletzenbrood in sneetjes

Bijgewerkt 4-3-2020

Over de schrijver
Mijn naam is Marije en ik bak graag brood.
Frenk
Door

Frenk

op 05 May 2021

Kletzenbrood ook al zo heerlijk.....of ik heb het niet goed gezien maar op hoeveel graden moet de oven staan ?

Marije Bakt Brood
Door

Marije Bakt Brood

op 19 May 2021

Ha Frenk, dit is echt een toppertje! Warm alvast je oven voor op 180C. Niet zo heel heet dus, want er zitten veel natuurlijke suikers in, die zouden anders kunnen verbranden. Succes met het maken, en deel je ´m in de broodbakschool?

Yvonne Houben
Door

Yvonne Houben

op 30 Jun 2021

Geweldig recept, al een paar keer gemaakt en lukt (tot nu toe ;) steeds ! Ik gebruik wel een deeghaak ipv een vlinderhaak, deeg is te stug en de vlinderhaak kan dit niet aan. Ik ben nog op zoek naar een goed recept voor Fries suikerbrood.

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
arrow_drop_up arrow_drop_down