Kletzenbrood, het blije tussendoortje
Marije Bakt Brood
4 min

Kletzenbrood, het blije tussendoortje

4 min

Je kent het waarschijnlijk wel. Je bent de hele ochtend op pad. Eerst sporten, daarna nog gezellig een koffietje doen. Nog even naar de supermarkt voor een paar boodschappen en o ja ook nog even tanken. En dan ineens, ergens in het gangpad, slaat het chagrijn toe. Je laat het liefst je mandje staan. Of je rekent ineens een pak chocoladekoekjes af bij de kassa. Die stonden toch niet op het lijstje? Nog in de parkeergarage neem je het eerste koekje. En voor je er erg in hebt is het hele pak zo goed als op wanneer je thuis de oprit oprijdt.

Voor dit soort wegtrekkertjes en voor de lekkere trek, heb ik altijd iets te snacken in mijn tas. Vroeger waren dat sultana’s, maar nu eet ik liever wat ik zelf maak. Zonder toegevoegde suikers of andere gekkigheid. Een sneetje bananenbrood, abrikozenbrood of dit kletzenbrood als gezond tussendoortje.

Dit kletzenbrood is een donker, stevig brood dat royaal is gevuld met vijgen, dadels, abrikozen, hazelnoten, rozijnen, specerijen en rum. Van oudsher werd kletzenbrood in Zuid Duitsland en in Oostenrijk gebakken van gedroogde peren en/of gedroogde pruimen in een brooddeeg.
Het brooddeeg diende om de vruchten bijeen te houden. Dit is een variant boordevol gedroogde zuidvruchten, die hier nu volop in het seizoen zijn.

Kletzenbrood verse vijgen Gerrit en Hugo - Marije Bakt Brood

Verse vijgen Gerrit en Hugo, 2 katers die rondscharrelen bij Marije Bakt Brood

Koop de lekkerste ingrediënten voor kletzenbrood

Zorg voor de allerlekkerste zuidvruchten die je kan vinden. Bij een Turkse of Marrokkaanse groenteboer kun je goed slagen. Wij wonen in de tuin van Allah. Onze vijgenboom draagt nu al voor de tweede keer dit jaar vrucht. De eerste batch had ik deels gedroogd en dat ingevroren. Heerlijk om in huis te hebben. Dus als je aan verse vijgen kan komen, koop wat meer en vries ze in. Gebruik dadels die niet glimmen en ongesuikerd zijn. Die vale slappe medjoul dadels zijn het heerlijkst. Haal het harde dopje eraf en de pit eruit. Bij gedroogde abrikozen kies je voor ongezwavelde, die donker oranje zijn van kleur. De licht oranje abrikozen zijn gezwaveld, dat wil je liever niet binnen krijgen. O ja en kies voor biologische rozijnen. Die wel je voor dit recept het lekkerst in rum. Qua meel en bloem kies je uiteraard biologisch, dat spreekt voor zich.

Als inspiratie gebruikte ik het recept die ik kreeg tijdens een workshop van Edwin Klaasen (Desemenzo) en kok/vinoloog Robert Verweij van Teest. Dit kletzenbrood is goed voor je humeur, van al dit heerlijks gaan je mondhoeken als vanzelf omhoog.

Ingrediënten Kletzenbrood (2 broden van elk 750 gram)

Vulling 

  • 125 gram dadels zonder pit
  • 200 gram gedroogde vijgen in stukjes
  • 125 gram gewelde abrikozen (in rum of water)
  • 125 gram gewelde rozijnen (in rum of water)
  • 75 gram geroosterde ontvliesde hazelnoten

Deeg 

Benodigdheden

  • 2 cakeblikken ingevet met neutrale olie
  • plantenspuit voor beetje stoom

Deeg kletzenbrood - Marije Bakt Brood

Deeg kletzenbrood van Marije Bakt Brood

Bereidingswijze Kletzenbrood

Begin met de vulling. Wel de abrikozen en de rozijnen in rum of in warm water. Zorg dat beide in ieder geval onder staan en laat in ieder geval 15 minuten staan. Dit kun je ook prima de avond van te voren doen. Laat de gewelde vruchten uitlekken in een zeef en vang het heerlijk welwater op.

Pak een mengkom en zet deze op een weegschaal. Nul de weegschaal en voeg het welwater toe. Vul aan met water tot je samen 350 gram aan vloeistof hebt.

Doe dan de rest van de ingrediënten van het deeg in de kom. Kneed het deeg vervolgens met een keukenmachine met een vlinder in 8 minuten tot een soepel deeg. Of pak het deeg uit de kom en kneed 10 minuten met de hand.

Laat 5 minuten rusten in de kom en leg tegen het uitdrogen alle (uitgelekte) zuidvruchten en de hazelnoten er alvast op. Draai of meng met de hand de vulling er voorzichtig in 1 minuut door. Doe over in een ingevette rijskom en laat 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.

Warm alvast je oven voor op 180C.

Vormen

Maak je handen nat en verdeel het deeg op gevoel in tweeën. Doe elk deeg in een ingevet cakeblik en dek af met een douchemuts of natte theedoek. Laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Het zal wel wat rijzen, maar dit gevulde kletzenbrood komt niet boven het cakeblik uit. Het gerezen deeg ruikt al heerlijk!

Zet de cakeblikken middenin de oven en spray nog even flink met de plantenspuit in de oven voor extra stoom. Na 35 minuten geurt het heerlijk in je huis. Controleer even met een sateprikker of het kletzenbrood gaar is. De sateprikker moet er droog uitkomen. Is ie nog een beetje nat, dan nog even 5 minuten in de oven laten staan.

Stort na het bakken het kletzenbrood uit het cakeblik en laat dan helemaal op een rooster afkoelen.

Laat minstens een nacht rusten (dat is mij niet gelukt ;)) en snijd in hele dunne sneetjes. Die sneetjes kun je prima invriezen en in je tas steken voor een lekker gezond momentje.

Kletzenbrood in sneetjes - Marije Bakt Brood

Kletzenbrood in sneetjes

Bijgewerkt 18-3-2022

Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. 

Reacties