Abrikozenbrood op een broodplank - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
3 min

Abrikozen dadel walnoot hazelnoot brood

3 min

We wonen hier in Andalusië in een dal van overvloed. Alles wat je hier in de grond stopt en een beetje aandacht krijgt valt na verloop van tijd weer uit de lucht. Zo ook de abrikozen in de boom in onze vruchtrijke tuin.

De hangmat hangt aan de ene kant aan een olijf en aan de andere kant aan een abrikozenboom. We zagen al wiegend de groene jonge bolletjes abrikoos heel langzaam van de kleur van het lichtgroene blad naar zacht gele vruchten veranderen. We hebben geluk, want een abrikozenboom geeft maar eens in de drie jaar vruchten. En toen ineens ging het heel snel. Binnen twee dagen moesten de rijpe abrikozen geplukt worden. Een paar aangevreten exemplaren lieten we zitten voor de vele vogels.

Abrikozenbrood - Ruud in hangmat - Marije Bakt Brood

Wat te doen met al die rijpe abrikozen?

We zijn beide gek op abrikozen dus een aantal hebben we zo opgesmikkeld. Ik had op de plukdag brood gebakken in mijn grote broodbakoven (een Rofco). Om de ontpitte abrikozen te drogen in de afkoelende oven, heb ik ze met de billen naar beneden op wat bakplaten gelegd. De volgende ochtend waren ze slechts half gedroogd, maar oh zo lekker van smaak. De Rofco is duidelijk geen droogoven en houdt teveel vocht vast. Logisch ook, dat wil je wanneer je brood bakt. Wat een dommigheid van mezelf, maar wel weer wat geleerd. En deel van de abrikozen ging in de abrikozen jam (met wat rietsuiker, vanille essence & agar agar) en een ander deel in de vriezer voor later.

Abrikozenbrood - abrikozen aan de boom en gedroogd - Marije Bakt Brood

Maar 250 gram van de half gedroogde abrikozen bewaarde ik voor onderstaand recept. Dit abrikozen notenbrood recept is een vrije interpretatie van het kletzenbrood van Robert Verweij van Teest.

Dit brood bevat heel weinig suiker en is door de dadels en de abrikozen combinatie friszuur en licht zoetig tegelijk. Ik maakte gelijk twee broden, één voor cursisten die een workshop ambachtelijk brood kwamen bakken en één voor in de diepvries (min twee sneetjes om te testen ;).

Ingrediënten abrikozen notenbrood, 2 stuks van 750 gram

Vulling:

150 gram walnoten geroosterd
150 gram hazelnoten geroosterd
250 gram abrikozen half gedroogd in stukjes
150 gram zachte medjoul dadels zonder pit in stukjes

Basisdeeg:

250 gram biologische roggebloem
125 gram biologische speltbloem
125 gram biologische speltmeel
20 gram rietsuiker
9 gram Himalaya zeezout
7 gram instant gist
2 gram speculaas kruiden
350 gram water
10 gram azijn

Abrikozenbrood - in sneetjes - Marije Bakt Brood

Abrikozenbrood op een plankje

Bereidingswijze abrikozenbrood

Begin met de vulling. Rooster de walnoten en de hazelnoten in een droge koekenpan en laat afkoelen. Wanneer je gedroogde abrikozen gebruikt (kies ontzwavelde van een natuurwinkel) en/of harde dadels (kies ongezoete en dadels zonder zonnebloemolie, ze moeten er grauwig uitzien), dan week je ze eerst 15 minuten in lauw water en laat ze daarna uitlekken in een zeef.

Meng daarna het bloem en het meel in een mengkom met de rietsuiker, het zout, de gist, speculaaskruiden door elkaar. Voeg er 350 gram water bij en 10 gram azijn en meng circa 4 minuten tot alle droge delen zijn opgenomen door het vocht. Kneed met de hand of met de standmixer op stand 2 nog 3 minuten tot een samenhangend deeg. Het is een nat deeg, geen bloem toevoegen.

Leg vervolgens de (uitgelekte en afgekoelde) vulling op het deeg in de kom en laat 5 minuten rusten. Meng daarna voorzichtig met de hand of met de machine in 1 minuut de vulling erdoor. De ingrediënten mogen goed zichtbaar blijven, niet tot moes draaien.

Laat 15 minuten op warme plaats rijzen. Hier is het 30 graden in de schaduw, dus het deeg heeft er zin in. Vet ondertussen 2 cakeblikken in met neutrale olie of doe er een bakpapiertje in.

Verdeel na de eerste rijs met natte handen of een deegsteker, op gevoel, het deeg over de 2 cakeblikken. Dek dan de cakeblikken af met een natte theedoek of een douchemuts. Laat circa 30 minuten op een warme plaats verder rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden met een bakje steentjes onderin.

Zet de 2 cakeblikken in de voorverwarmde oven en voeg 100 gram water toe aan het bakje steentjes voor stoom. Sluit gauw de deur en bak in circa 35 minuten gaar.

Laat de abrikozen broden vervolgens helemaal afkoelen op een rooster en snijd in dunne plakjes.

Dit abrikozen notenbrood kan je prima invriezen. Ik snij een brood in sneetjes en verpak 4 sneetjes in een diepvrieszakje. Dat pakt lekker makkelijk uit de vriezer. Een lekkernijtje voor in de auto onderweg of voor na het sporten. Of zomaar voor de lekkere trek.

Reacties