Doorslaan. Bakkers doen het elke dag!
1 min. leestijd

Doorslaan. Bakkers doen het elke dag!

Doorslaan. Dat wil iedereen wel in deze dagen. Even alles de boel de boel laten en even helemaal uit je bol gaan. Bakkers doen het elke dag! Zij weten wel wat goed voor je is.

Wanneer je brood maakt sla je halverwege het broodbakproces je deeg door. Na de eerste rijs is het deeg mooi luchtig, maar je deeg is nog niet voldoende ontwikkeld (sterk genoeg om de gasbellen vast te houden). De bakkersterm doorslaan geeft je misschien het idee dat je heel veel kracht moet zetten, maar het is juist een heel voorzichtige handeling. 

Tijdens de eerste rijs ontstaan er veel en grote koolzuurgas bellen. Daar kan een zwak glutennetwerk stuk van gaan. Dat voorkom je door onder andere je deeg door te slaan. Doorslaan doe je door heel voorzichtig de luchtbellen gelijkmatig te verspreiden en een beetje lucht uit je deeg drukken. Het voelt een beetje gek om lucht eruit te drukken terwijl we een luchtig brood willen bakken. Maar met doorslaan voorkom je grote onregelmatige luchtbellen en inscheuringen aan de randen. Dit doorslaan draagt dus juist bij aan een luchtig en mooi hoog brood.

Deze en andere smakelijke tips geef ik je in een Basiscursus Brood Bakken in de online Broodbakschool. Ik help je graag met het succesvol bakken van een luchtig brood in je eigen oven thuis.  

https://marijebaktbrood.nl/basiscursus-brood-bakken/

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
Ontvang gratis e-book >
10 tips om eenvoudig zelf mega lekker brood  te bakken - ebook - Marije Bakt Brood
Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!