Marieke - minder trotse thuisbakker Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
3 min

Begin niet aan broodbakken wanneer jij...

3 min

Het is weer lekker druk in de broodbakschool. Dé plek waar thuisbakkers elkaar inspireren om écht lekker brood te bakken.
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

De broodbakschool of een online cursus is nou eenmaal niet voor iedereen geschikt. 

De opzet en de cursussen zijn heel laagdrempelig.

Echt IEDEREEN KAN LEREN brood bakken.

Maar er zijn een aantal uitzonderingen.
Met het gevaar dat jij je erin herkent...  
Hieronder een aantal types dat beter brood kan kopen bij de bakker.  

JE DENKT DAT EEN RECEPT VOLGEN VOLDOENDE IS

Als ik een euro zou krijgen van iedereen die mij om een recept vraagt en verder niks wil leren, dan zat ik nu op de Bahama´s. Dat lijkt me overigens helemaal niks.

Brood bakken is een ambacht.
Er komt VEEL meer bij kijken dan klakkeloos een recept volgen.
Brood wordt gemaakt van (pseudo-)graan.
En graan is een natuurproduct dat groeit op het land.
Elk graan is anders.
En dus zal je moeten ontdekken waar je op moet letten om een goed brood te bakken.
Het begint bij basiskennis en vaardigheden.
Als je geen zin hebt om daarin te investeren, prima. Dan kan ik je niet verder helpen.

 JE DENKT DAT JE ALLES AL WEET

Ik krijg online heel wat naar mijn hoofd geslingerd.
¨Ik denk niet dat een Nederlander mij kan leren brood bakken¨ of
¨Je weet zelf niet wat ingrediënten zijn… Google dat zelf”. Of
“Ik heb het niet zo op met jouw wollige video’s”.
Of deze leuke: “Koop eens een fatsoenlijke BH!” 🥴

⛔ JE ROTZOOIT GRAAG MAAR WAT AAN

Iedereen kan het leren, maar niet ieder karakter is even geschikt.
Ben jij dromerig, ongeduldig, slordig, rommelig, van handjes hier en handjes daar, kijk jij op de klok in plaats van in de pan of iets gaar is, improviseer je er op los in het leven?
Allemaal heerlijke eigenschappen, maar minder geschikt om zelf brood te bakken.
Brood bakken vergt aandacht en een vooropgezet plan. Tenminste…  
Als je met succes brood wilt bakken in plaats van platte pannenkoeken.

⛔ JE WILT GEEN TIJD INVESTEREN

Iets nieuws leren kost tijd.
Ik heb het liever over neemt tijd in beslag.
En eigenlijk maar een heel klein beetje van jouw tijd.
Want de meeste tijd gaat zitten in het rijzen en het bakken.
Jij kan dan gerust iets anders doen.
Maar als je daar te onrustig voor bent of er geen tijd voor wil vrijmaken… dan kun je écht beter je brood kopen. Ga dan wel naar een ambachtelijke bakker.

⛔ JE WILT NIKS (MEER) LEREN

Je hebt al zo vaak misbaksels gebakken dat je het vertrouwen een beetje kwijt bent geraakt. Vooral in jezelf. Teleurgesteld dat het weer niet gelukt is. Als jij daar berusting in hebt dan is dat prima. Maar dat hoeft niet zo te blijven! Want je wist eigenlijk helemaal niet wat je aan het doen was. De fouten die je maakte kun je voorkomen. Want iedereen kan brood bakken!

Dus als je je in bovenstaande herkent en mijn mails, de broodbakschool en mijn methode maar niks vindt… dan kun je je beter niet opgeven voor een gratis proefles of een cursus bij me volgen.

Voor alle overige thuisbakkers sluit ik af met een positief rijtje (je kent me):

✅ Ben jij nieuwsgierig hoe je het allerbeste zelf brood bakt?
✅ Wil jij nieuwe vaardigheden leren waar je de rest van je leven iets aan hebt?
✅ Wil jij warenkennis leren om de lekkerste broden te bakken?
✅ Wil jij af van die onzekerheid en voortaan met vertrouwen aan de bak?
✅ Wil jij samen met andere thuisbakkers geïnspireerd worden in de broodbakschool?

Is het antwoord minstens 1x JA DAN ZIT JE GEBAKKEN.

Dan weet je dat wij een match zijn en een online broodcursus bij jou past.

Met welke ga jij starten?

https://marijebaktbrood.nl/met-welke-broodcursus-start-jij/

Warme groet,


Marije.

PS1: Het is Vermeer wat de klok slaat in Nederland.
Heb jij er al iets van gezien?
 In alle dagbladen en ook op TV wordt er aandacht besteed aan de nieuwe tentoonstelling met alle meesterwerken van Vermeer (vanaf 10 februari 2023 in het Rijksmuseum).
Wat mij opviel in de media is dit brood feitje: Vermeer had bij zijn overlijden op 15 december 1675 een broodschuld van ruim 800 gulden aan bakker Van Buyten. Wat een bedrag! Als je bedenkt dat je in die tijd een jaar een huis kon huren voor 180 gulden! Lees hier het hele artikel.

PS2: Er wordt ook veel onzin geschreven in de media over brood bakken.
Je zou denken dat redacteuren een bakker opbellen om te vragen of wat ze schrijven klopt.
Maar dat gebeurt niet altijd. Zie bijvoorbeeld dit artikel in De Zaak.

Kun jij ontdekken wat er onjuist is? (ik zal in de volgende blogpost mijn antwoord geven)

PS3: Als afsluiter een leuk artikel over een initiatief van de supermarktketen Plus.
Lees hier het artikel over DE VEZELMETER.
Wanneer ik weer in Nederland ben zal ik dat eens gaan bekijken. Wordt vervolgd…

Reacties