Twijfel jij hieraan 7 Misvattingen over koolhydraten in brood
Marije Bakt Brood
3 min

7 Misvattingen over koolhydraten in brood

3 min

Er bestaan vele enkele misvattingen over koolhydraten.
En al helemaal over koolhydraten in brood.
Hoog tijd om de feiten over koolhydraten in brood eens op een rijtje te zetten!

De volgende situatie komt regelmatig voor.
Ik ben op een feestje. En ontmoet een onbekende.
Laten we zeggen een vrouw.
Dan zijn er 2 scenario's mogelijk.

De vrouw begint ronduit te vertellen.
Over vroeger. Dat ze als tiener bij haar oom in de bakkerij meehielp.
En dat dat zo´n heerlijke tijd was!
En dat het brood van tegenwoordig niet hetzelfde is.
Nou dat is koren op mijn molen.
Voor je het weet staan we uren over brood te kletsen.
Brood bakken verbindt mensen. Heerlijk!

Een andere optie is dat de vrouw haar wenkbrauwen optrekt.
En vol trots zegt ze dat ze geen brood eet.
Beter voor de buik. Anders wordt ze te dik.
Of omdat ze denkt dat het ongezond is.

Herkenbaar? Jij bent niet de enige!

Jammer dat dat er zo ingeslopen is.
Want deze beweringen kloppen helemaal niet!

Ik kan wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben.

Toen ik eind twintig was woog ik bijna 100 kilo.
Gelukkig is dat nu verleden tijd.
En schommel ik al jaren op een gezond gewicht.
En duhh, ik eet graag brood!
Hoe dat kan?
Je leest het in dit blog.

Misvatting 1. Koolhydraten zijn Ongezond

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: koolhydraten zijn niet allemaal hetzelfde. Koolhydraten kunnen variëren van simpele suikers tot complexe vezels. Dat is als het verschil tussen een snelle sprint en een relaxte wandeling.

Brood gemaakt met bloem of zetmeel (ook in glutenvrij brood) bevat snelle koolhydraten. Daarvan piekt je bloedsuikerspiegel snel. En daalt net zo hard. Zo af en toe is dat helemaal prima. Maar wist je dat je brood kan bakken met langzame koolhydraten? Je vindt ze volop in bruin en volkorenbrood. Het is dus niet juist om alle koolhydraten over één kam te scheren.

Misvatting 2. Koolhydraten Maken Je Dik

Koolhydraten zijn niet de enige boosdoeners als het gaat om een paar extra pondjes. Te veel VAN ALLES kan bijdragen aan gewichtstoename. Ook suikers en eiwitten kunnen je dik maken. Het gaat dus niet alleen om koolhydraten.

Of een voedingsmiddel je dik maakt, heeft te maken met de hoeveelheid die je ervan binnenkrijgt. En die hoeveelheid verschilt per persoon en de mate van activiteit.

Dus als je een broodliefhebber bent, kun je nog steeds slank blijven. Kies voor volkorenbrood en je krijgt vezels en voedingsstoffen die je lichaam blij maken. Ga voor gezonde belegopties en houd het bij een portie die bij je levensstijl past.

Misvatting 3. Koolhydraten Zitten Alleen in Brood, Pasta en Rijst

Broodje Aap! Koolhydraten zijn niet alleen verstopt in je favoriete comfort foods. Ze zitten ook volop in groenten, fruit, bonen en ja, zelfs zuivelproducten. Het draait allemaal om variatie en het vinden van de goede koolhydraten.

Misvatting 4. In groenten en fruit zitten alle koolhydraten die je nodig hebt

“Fruit en groente zijn heel gezond. Maar om er voldoende koolhydraten uit te halen zou je er kilo’s per dag van moeten eten. Groenten bestaan voornamelijk uit water. Het is nauwelijks haalbaar om er voldoende koolhydraten uit te halen. Brood en pasta zijn een veel betere bron van koolhydraten, eiwitten en andere voedingsstoffen.” Aldus Theo Niewold, Professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven.

Misvatting 5. Koolhydraten zorgen voor pieken in je bloedsuiker én veroorzaken diabetes

Theo vervolgt: “Dat is pertinent niet waar. Onderzoek laat zien dat de consumptie van koolhydraten bij normale, gezonde mensen geen problemen geeft in het bloedsuikergehalte. Suikerpieken zijn heel normaal. Die hebben we al miljoenen jaren. De oermens had ze door het eten van bijvoorbeeld knollen of honing. Het zijn ook niet de koolhydraten die ten grondslag liggen aan het probleem van diabetes (red Marije: type 2). De oorzaak is overgewicht. En dat ontstaat door te veel eten en te weinig beweging.”

Misvatting 6. Koolhydraten moet je Voorgoed Vaarwel Zeggen

Ho, stop! Je lichaam heeft koolhydraten nodig. Koolhydraten leveren energie.
Energie om na te denken en verstandige keuzes te maken!
Dus afscheid nemen van koolhydraten is een no-go.
Koolhydraten zijn als je beste vriend die je op moeilijke dagen steunt.
Kies alleen de goede vrienden.
Zoals volkoren granen en groenten, en houd het gezellig.

Misvatting 7. Koolhydraatarme Diëten zijn de Heilige Graal

Niks daarvan!
Ja, je zal afvallen wanneer je koolhydraten schrapt uit je dieet.
Maar het is niet de enige route naar een paar maatjes minder.
Het maakt voor ons lichaam namelijk niet uit waar de energie vandaan komt.
Uit vet of uit koolhydraten.
Uiteindelijk gaat het erom dat je in totaal minder calorieën binnenkrijgt door kleinere hoeveelheden te eten.
En je door meer te bewegen. Die twee veranderingen samen zullen helemaal veel teweegbrengen!

Kortom: Koolhydraten zijn als brandstof voor je auto: je hebt ze nodig om te blijven draaien.

Het gaat om het vinden van de juiste koolhydraten. En gevarieerd en matig. De balans die voor jóu werkt. Dus luister naar je lichaam.

Dan is af en toe een boterham met pindakaas helemaal oké!

Inspiratie voor dit artikel vond ik bij Brood.net.
Headerfoto: AI generated met Midjourney

Reacties