Speculaas op brood, daar kun je mij voor wakker maken
Marije Bakt Brood
2 min

Speculaas op brood, daar kun je mij voor wakker maken

2 min

Mijn vroegste herinnering aan mijn jeugd is bakkerij Reedijk, op 200 meter van het huis waar wij woonden in Zuidland, op de Doctor Colijnstraat nummer 8. Elke keer als we er langs liepen dan kwam de geur van vers brood je tegemoet. Maar wat ik mij vooral herinner is de geur van speculaas. Als meisje van 3 mocht ik de restjes van het deeg, die overbleven na het uitsteken, opeten. En dat vond ik toch lekker. Nu nog steeds kun je me zomer en winter wakker maken voor speculaas. Ik lust ook graag speculaasjes op brood. Vers gebakken brood, beetje roomboter erop en twee speculaasjes…beter kan het niet zijn.

Door de jaren heen ben ik door diverse ervaringen en ontmoetingen steeds scherper naar de voedingsindustrie gaan kijken.

Tijdens mijn studententijd in Groningen werd ik door Jamie Oliver geïnspireerd om gezonder te koken. Dat was ook wel nodig, want er moest 25 kilo af. Door zijn aanstekelijke enthousiasme en makkelijke recepten ben ik steeds verser en bewuster gaan eten. Inmiddels vind je geen pakjes of zakjes in onze keuken en maak ik (bijna) alles zelf.

Meisjes Tony's Chocolonely

Meisjes Tony’s Chocolonely… ik met de chocoladeletter M

In Amsterdam heb 7 jaar gewerkt bij Tony’s Chocolonely. Om te laten zien en proeven dat eerlijke chocolade ook lekker is en natuurlijk om de wereld een beetje beter te maken. Ook werkte ik voor de Keuringsdienst van Waarde. Mijn stiefdochter Jolijn Pelgrum blogt al een aantal jaren als Vegadutchie. Zij laat zien dat een plantaardig leven heel er lekker en gezond is en dat je niet de hele dag een blaadje sla eet 😉 Inmiddels ben ik zelf vegetariër geworden en eet vaak smakelijk veganistisch.

Sinds een 10-tal jaren produceer ik televisieprogramma’s en documentaires. Dat doe ik voor verschillende productiehuizen en omroepen, maar ook in eigen beheer met ons bedrijf Red Tiger. Ik maakte bij Appelbaum twee series Gort a la Carte en produceerde bij Omroep MAX o.a. het televisieprogramma BROOD met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. (meer lezen, zie mijn profiel op Linked-IN)

BROOD ROBERT

meesterpatisier Robèrt van Beckhoven in Öland, foto’s Samie Reynaerts

Sindsdien ben ik aangestoken met het bakkersvuur. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen, ik zie het als een logische stap op mijn culinaire levenspad.

Op deze website verzamel ik alle informatie die ik zelf gevonden heb over het zelf thuis brood bakken. Ik doe verslag van mijn mislukkingen en successen en van de mensen die ik op mijn broodreis ontmoet.

Veel lees- en broodbakplezier!

Reacties