Broodbakbol met deksel open en brood - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
5 min

Het perfecte brood bakken in de broodbakbol

5 min

Een broodbakbol. Een hele mond vol b´s. De bbb is de laatste jaren erg populair geworden bij thuisbakkers. Maar wat is een broodbakbol? Hoe bak je met een broodbakbol? En is het voor jou als enthousiaste thuisbakker een onmisbaar bakgereedschap?

Wat is een broodbakbol?

Het is een uniek bakgereedschap speciaal ontworpen om luchtig brood in te bakken. Het wordt ook wel een broodcloche genoemd. Maar dat bekt een stuk minder lekker dan broodbakbol.

Een broodbakbol is gemaakt van keramiek of gietijzer. Het heeft een ronde vorm en een deksel dat stoom opvangt tijdens het bakken. Je bakt er het meest luchtige brood in. Want de broodbakbol is als een oven in een oven.

Het is de ideale omgeving voor brooddeeg tijdens het bakken. Een bloedhete omgeving met de stoom die niet kan ontsnappen. Daardoor kan het brooddeeg in de broodbakbol optimaal rijzen. Het geheim voor een luchtig brood.

Er zijn verschillende merken op de markt. Wellicht ken je de broodbakbol van Emile Henry.  Die is al een aantal jaren verkrijgbaar. Andere populaire merken broodbakbollen zijn Lodge, Le Creuset en Sassafras. Sinds mei 2023 is er een nieuwe bol verkrijgbaar van Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek.

Rutger Bakt met Broodbakbol - Marije Bakt Brood

Hij heeft samen met The Windmill Cast Iron twee jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van een unieke broodbakbol. Zelf noemt hij het de perfecte pan om brood in te bakken. Is dit borstklopperij van Rutger Bakt, of heeft hij iets waardevols in de markt gezet?

Ik mocht zijn broodbakbol testen en geef je mijn ongezouten mening.

De broodbakbol van Rutger Bakt

Wat echt opvalt wanneer je het pakket ontvangt, is het gewicht. De gietijzeren broodbakbol met deksel en rvs knop met een doorsnede van 30 cm weegt 8 kilo. Daar kan je niet om heen. In Amsterdam wonen we 2 hoog, even zwoegen, maar dan heb je ook wat.

De broodbakbol is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Gietijzer houdt heel lang warmte vast. Bovendien draagt gietijzer heel goed warmte over. Ideaal materiaal dus voor het bakken van brooddeeg. Doordat de broodbakbol geëmailleerd is, is deze waterbestendig, roestvrij en makkelijk schoon te maken. Bijkomend voordeel is dat het deeg minder snel blijft plakken.

Van oudsher werd brood al in een gietijzeren pan, de Dutch Oven, gebakken. In de broodbakcurssussen ontdek je hoe je dat doet. Bakken in een broodbakbol gaat op eenzelfde manier. Maar dan ietsje handiger. 

Hoe bak je met een broodbakbol? 

Een broodbakbol gebruik je aan het einde van je broodbakmethode. Je bakt er je gerezen deeg in.

1. Dus eerst maak je deeg zoals je gewend bent. De beste ingrediënten mengen, kneden, rijzen, vormen en nog een keer laten rijzen.

2. Minimaal 30 minuten voor het einde van de tweede rijstijd ga je je oven voorverwarmen inclusief broodbakbol (bodem en deksel). Je kan kiezen voor boven-onderwarmte, hete lucht of 3D hete lucht. Alles werkt evengoed!

3. Plaats het ovenrooster laag in de oven en zet de broodbakbol op het rooster.

4. Verwarm de oven met de broodbakbol minimaal 30 minuten voor op 240°C.

5. Gebruik ovenhandschoenen om het deksel van de bol te nemen.

6. Schiet (bakkerstaal voor schuiven) het ingesneden deeg op de bodemplaat en plaats het deksel er overheen.

7. Verlaag de oventemperatuur naar 220 - 230°C.

8. Laat het brood zo’n 20 minuten bakken.

9. Verwijder dan met een ovenhandschoen het deksel.

10. Bak het brood in 15 - 25 minuten (afhankelijk van de grootte en het type brood dat je maakt) tot kerntemperatuur 96°C, goudbruin en knapperig.

11. Haal het brood uit de bol en laat het brood volledig afkoelen op een rooster.

Met deze eenvoudige stappen kun je een heerlijk zelfgebakken brood bereiden in een broodbakbol.

Let op: Rutger Bakt doet het anders. Hij tilt de bol met deeg en deksel en al in en uit de oven. Ik vind dat veel te zwaar om te tillen. Vandaar dat ik voor een andere lichtere methode heb gekozen. Gebruik de methode die jou het beste past!

Broodbakbol zonder deksel en brood - Marije Bakt Brood


Is een broodbakbol onmisbaar voor de thuisbakker?

Ik zet de voor- en nadelen die ik zelf ervaren heb voor je op een rijtje.

Nadelen broodbakbol:

* Je kan de broodbakbol niet voor iets anders dan voor het bakken van broodproducten gebruiken. Een gietijzeren pan gebruik ik, wanneer ik er geen brood in bak, bijvoorbeeld ook voor soepen, nasi en stoofpotjes.

* Het is een hele zware bol. Zeker als je daar een kilo brooddeeg in doet. De hete bodem, met brood en deksel zijn voor mij nauwelijks nog te tillen (onze inbouwoven staat hoog). Maar als je het doet zoals ik hier boven beschreven heb, gaat het prima! De onderdelen los van elkaar verplaatsen is de truc.

Voordelen broodbakbol:

* Deeg is heel makkelijk op hete bodem te plaatsen. Je hoeft geen bakpapier te gebruiken of op maat te knippen zoals bij het gebruik van de gietijzeren pan.

* Doordat de hitte goed wordt vastgehouden in de broodbakbol kun je gemakkelijk meerdere broden achter elkaar bakken.

* Met een diameter van 30 cm bak je er zowel boules (ronde broden) als batards (ovale broden) in. Een kilo deeg kun je er prima in kwijt (op de foto´s zie je een brood van 600 gram).

* Je kan de bodem ook gebruiken als pizzasteen. En de broodbakbol kan ook gebruikt worden buiten op de (gas) bbq met deksel of een kamado of andere gesloten bbq.

* Heb jij een oven met alleen hete lucht functie? Dan is een broodbakbol de uitkomst om fantastisch luchtig brood te bakken. Het geeft niet wanneer je oven maximaal 220°C haalt. Dan bak je het brood in de bbb gewoon wat langer.

* De emaille gietijzeren broodbakbol hoeft niet ingebrand te worden, is onderhoudsvrij (geen roest) en het deeg plakt niet aan de bodem.

* Gietijzer is onverwoestbaar en gaat levenslang mee (de Emile Henry bbb is van keramiek en kan breken).

Wil jij een de broodbakbol van Rutger Bakt bestellen?


        Rutger Bakt Broodbakbol >>     


Broodbakbol Rutger Bakt Staand - Marije Bakt Brood


Conclusie brood bakken in een broodbakbol

Het staat als een paal boven water dat bakken in een gesloten omgeving de beste bakresultaten geeft voor de thuisbakker. Het deeg kan optimaal rijzen met de stoom die gevangen wordt in de broodbakbol. Het draagt bij aan het succes van luchtig brood!

Voor wie geen gietijzeren pan in huis heeft en met succes luchtig brood wil bakken, kan ik de broodbakbol van Rutger Bakt van harte aanbevelen. Je doet er je leven lang mee en het is onderhoudsvrij!

Geniet van je bakavonturen!

Warme groet, Marije.

PS: Ik ben niet betaald door een bedrijf om dit te schrijven. Het is mijn oprechte bevinding na het testen van de broodbakbol. Deze post bevat een affiliate link, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer ervaringen met je te delen. 

Reacties