Paashaasjes van briochedeeg – super schattig & zijdezacht
Marije Bakt Brood
4 min

Paashaasjes van briochedeeg - super schattig & zijdezacht

4 min

Zijn deze paashaasjes niet super schattig? Deze heerlijke paashaasjes zijn gemaakt van zogenaamd brioche deeg. Brioche is een fantastisch licht, bijna cake-achtig brood, zacht en vol van smaak. Deze paashaasjes zien er niet alleen heel gezellig uit, ze smaken echt verrukkelijk. Deze luxe broodjes zijn een ware traktatie bij het Paasontbijt. Je maakt ze heel gemakkelijk zelf. 

Je kunt deeg voor de paashaasjes op de dag maken dat je de paasbroodjes wilt bakken, maar deze brioche broodjes zijn ook perfect om een avond van te voren te maken. Laat het deeg na het vormen van de paashaasjes nog een half uur rijzen op kamertemperatuur en zet ze vervolgens (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast. Haal de volgende ochtend tijdens het voorverwarmen van de oven de paashaasjes uit de koelkast en geniet van versgebakken schattige brioche paashaasjes bij het ontbijt! 

Voor het beste resultaat kun je voor dit brood recept Amerikaanse patentbloem of Manitoba gebruiken. Dat is rijk aan eiwitten waardoor je heerlijk luchtige broodjes kunt bakken. En wil je kleine hoeveelheden gist en zout nauwkeurig afwegen, dan is een precisieweegschaal echt ideaal! Het is echt een heel plakkerig recept, door de vele eieren en de hoeveelheid boter. Het beste kun je dit recept maken in een standmixer. En na de eerste rijs een uurtje koelen om de paashaasjes goed te kunnen vormen.

In het onderstaande recept deel ik het geheim van mijn luchtige paashaasjes met jou. Bak je gezellig mee? Tag je me dan via mijn Facebook– of Instagram- account? Kom, we gaan aan de bak.

Paashaasjes in een mandje - Marije Bakt Brood 1170 * 878

Schattige paashaasjes – 9 brioche broodjes

Voor het deeg

 • 450 gram tarwebloem 
 • 10 gram zout
 • 7 gram instant gist
 • 50 gram suiker
 • 200 gram ei 
 • 100 gram volle melk, lauwwarm
 • 190 gram roomboter, koud en in kleine blokjes

Verder nodig

 • bloem, voor het werkblad
 • 9 rozijnen of 18 krenten geweld in water
 • 30 gr ei, losgeklopt voor afstrijken

Bakbenodigdheden

 Wat je in ieder geval nodig hebt:

Je kan zonder, maar wel heel handig om te gebruiken:

 • Vork
 • Rooster om je paashaasjes op af te laten koelen

Paashaasjes maken

Meng alle ingrediënten voor het brioche deeg – behalve de boter – door elkaar. Kneed bij voorbeeld in een standmixer met deeghaak tot een soepel deeg in circa 10 minuten. Aan het einde van de kneedtijd doe je de koude blokjes boter geleidelijk bij het deeg. Het duurt een minuut of 5 – 8 totdat de boter in het deeg is opgenomen. Het deeg is echt plakkerig, dat hoort zo, geen extra bloem toevoegen. Laat het deeg afgedekt in een kom 1½-2 uur rijzen op een warme plaats. In een oven met het lichtje aan of in een lege magnetron met een kop heet water ernaast. Wel ondertussen de rozijnen in een kommetje met heet water. Het deeg moet goed gerezen zijn en verdubbeld in volume. Vervolgens om de haasjes zo goed te kunnen vormen, zet je nu de deegkom met het gerezen deeg 60 minuten in de koelkast. 

Marije Bakt Brood drukt rozijn in paashaasje van broichedeeg 1170*1170

Vormen van de haasjes

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het werkblad en je handen licht met bloem. Verdeel het brioche deeg voor de paashaasjes in:
* lijf: 9 deegstukjes van elk 50 gram
* kop: 9 deegstukjes van 35 gram
* oren: 9 deegstukjes van 25 gram
Probeer zo precies mogelijk te wegen, dan krijgen je haasjes mooi hetzelfde gewicht en dezelfde vorm. Bol alle deegstukjes eerst op tot losse bolletjes. Leg voor elke haas de kleine deegbol nét boven de grootste deegbol op de bakplaat. Het deeg gaat nog rijzen dus losjes tegen elkaar aanleggen. 

Druk de deegbol van het hoofd voorzichtig een beetje plat met een vlakke hand. Plaats met je andere hand een doormidden gesneden rozijn (of hele krent) als ogen in het hoofd van de paashaas. Druk het oogje goed aan, diep in het deeg, anders vallen ze eruit tijdens de tweede rijs of tijdens het bakken.

We gaan nu van de kleinste bolletjes oren vormen. Vorm van de overgebleven kleinste deegbolletjes één langwerpig breed stuk deeg (dat worden straks 2 oren). Je vouwt of rolt ze in een kleine batard en leg het brede oor in de lengterichting boven tegen het hoofdje aan. Zie foto.

Tweede rijs & bakken

Dek de paashaasjes losjes af met plasticfolie tegen het uitdrogen en afkoelen. Laat nog 45 minuten op een warme plek rijzen. De paashaasjes worden steeds dikker door het rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200°C.

Knip, vlak voordat ze de oven in gaan, de oren door het deegstukje boven het hoofd helemaal doormidden te snijden. Trek de oren een beetje uit elkaar in de gewenste stand. Bestrijk als laatste de paashaasjes met een heel dun laagje losgeklopt ei. Voorkom dat je een dikke laag ei op het haasje kwast, dat smaakt niet lekker. Bak de schattige brioche paashaasjes luchtig op 190°C (zonder stoom) in 13-17 minuten goudbruin en gaar.

Bewaren

Op de dag dat ze gebakken zijn smaken deze paashaasjes het lekkerst. Wil je ze langer bewaren, vries dan de brioche broodjes in. Heb je toch oude haasjes, wat ik me niet kan voorstellen, piep ze dan op tweede Paasdag even op in de broodrooster!

Paashaasje met 1 oog - Marije Bakt Brood 1170 * 878

Dit haasje heeft zijn oog verloren, de leukste van het stel 😉

Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. 

Reacties