Oranje breekbrood - dat is lekker scoren!
Marije Bakt Brood
5 min

Oranje breekbrood - dat is lekker scoren!

5 min

“Jij maakt toch wel eens van die gekleurde broodjes? Kun je ook oranje brood maken?” vraagt vriendin Marjolein die van lekker brood houdt en gek van voetbal is. Ze heeft wel eens kurkumabrood van me gegeten en was ook enthousiast over de bietenbroodjes bij de barbecue. Zo’n vraag hoef je me maar één keer te stellen. Ik ging direct aan de testbak. Het recept van het oranje breEKbrood is inmiddels goedgekeurd door het testpanel en klaar om ingekopt te worden. Doe je mee?

Tijdens de eerste testbak had ik wit sesamzaad in het midden gedaan en maanzaad voor de bolletjes er omheen. “Nee joh, de kleuren van een voetbal zijn precies andersom!”, zei Marjolein, “Maar de smaak is raak!” Gelukkig heb ik meer verstand van brood bakken dan van voetbal ;).


100% natuurlijk

Zoals bijna al mijn recepten is het breekbrood niet alleen makkelijk te maken, maar ook nog eens gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten. Je hebt er bloem, water, gist, zout, wortelsap, paprikapoeder en olijfolie voor nodig. Dat is makkelijk scoren hè?

De oranje kleur van de broodjes komt door het toevoegen van wortelsap én paprikapoeder aan het deeg. Het mooie van deze combinatie van natuurlijke kleurstoffen is dat de kleur niet vervaagt tijdens het bakken. Het gebakken breekbrood is heeft dezelfde kleur als het deeg (wat bij bietenbrood niet het geval is). Indien je zelf sap perst van wortelen dan kun je de pulp ook door het deeg mengen. Dat heb ik ook gedaan. De pulp draagt bij aan de sappigheid van je bolletjes en je hoeft ook niks weg te gooien. Wel zo lekker!

Oja, kies waar je kan voor biologische ingrediënten. Beter voor moeder aarde en de boer. En dus ook fijn voor jou!

Formaat springvorm

Met onderstaand recept maak je 7 breekbroodjes die samen ongeveer een kilo wegen. Dat past prima in een springvorm van 26cm doorsnede. Heb je een kleinere springvorm van bijvoorbeeld 23cm dan past daar mooi 700 gram deeg in. Reken dan het recept om voor de grootte van je springvorm. Kom je er niet helemaal uit? Stuur dan een berichtje naar meel@marijebaktbrood.nl. Dan help ik je graag verder.

Trouwens, dit oranje breekbrood is echt een topper om te delen met je vrienden tijdens een zomerse barbecue! En je ongemerkt ook wat extra groente bij je burger. Dat is dubbel feest!

Ingrediënten oranje breekbrood

(7 flinke broodjes van ongeveer 130 gram)

 • 500 gram bloem (11% eiwit of meer)
 • 200 gram water 
 • 125 wortelsap
 • 9 gram zout
 • 7 gram gist
 • 3 gram paprikapoeder
 • 20 gram olijfolie
 • maanzaad en ongeroosterd sesamzaad om te decoreren
 • optioneel 125 gram wortelpulp 

Overig:

 • digitale weegschaal
 • kom
 • huishoudfolie of douchemuts
 • springvorm van 26 cm (zie boven), goed ingevet of met een bakpapiertje erin

Bereidingswijze oranje breekbrood

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer. Je kan ook prima met de hand kneden, niks aan de hand 😉 Dan duurt het wellicht wat langer. In alle gevallen controleer je of je deeg lekker soepel aanvoelt en of je er een vliesje kan trekken. Zo niet dan nog even doorkneden. Het deeg vertelt je wat je moet doen.

Deeg kneden (in een standmixer)

Doe de 500 gram bloem, 200 gram water, 125 wortelsap, 9 gram zout, 7 gram gist en 3 gram paprikapoeder in de kom. Kneed op stand 1 gedurende 2 minuten en nog ± 10 minuten op stand 2. Trek ter controle een vliesje van je deeg. Scheurt het, dan nog even doorkneden. Voeg aan het einde van de kneedtijd 20 gram olijfolie toe en kneed tot de olie volledig is opgenomen. Heb je pulp over van het maken van de wortelsap? Dan voeg je nu maximaal 125 gram wortelpulp toe aan je deeg. Kneed er doorheen totdat je geen pulp meer kan zeggen, haha, ziet. 

1e rijs

Haal het oranje deeg uit de kom van de standmixer en vorm het deeg tot een bal. Leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom. Keer 1x om zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek dan de kom af en laat het deeg in 60 minuten verdubbelen in volume op een warme plek (21-28ºC). Hoe warmer je deeg, hoe sneller het rijst. Een lekker warm plekje is bijvoorbeeld in de oven met alleen het lichtje aan. 

Vormen

Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkplek. Verdeel daarna het deeg met een deegsteker in 7 gelijke stukken (van circa 140 gram). Bol elk van de oranje deegstukjes losjes op. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Dek ze af met ingeoliede huishoudfolie of bubbeltjesplastic. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 15 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op in precies dezelfde volgorde als de eerste keer.

Decoreren

De truc om te zorgen dat zaadjes blijven zitten na het bakken is om de deegstukken een klein beetje nat te maken. Niet té nat maken, dan glijden de zaadjes er zo weer vanaf. Bespray elk bolletje aan de bovenkant met een klein beetje water (een plantenspuit is handig). Dep indien nodig te natte bolletjes weer een beetje droog met keukenpapier.
Strooi wat maanzaadjes in een plat bord en ‘doop’ de bovenkant van één natgemaakt bolletje in de maanzaad. Zorg dat alle randjes ook bedekt zijn met maanzaad. Leg dit bolletje in het midden van de met olijfolie ingevette springvorm. 

Voor de echte voetbal look decoreer je de balletjes er omheen met sesamzaadjes. Strooi eerst sesamzaadjes in een plat bord. Doop een vochtig balletje met de bovenkant in de sesamzaadjes en zorg dat de zijkanten ook bedekt zijn met sesamzaad. Leg naast het bolletje met het maanzaad. Hou ruimte tussen de bolletjes en de rand. Herhaal het decoreren tot je alle bolletjes van sesamzaadjes hebt voorzien.

2e rijs

Laat de oranje breekbolletjes in een afgedekte springvorm op een warme plek in ± 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen wanneer je er met een vinger op drukt en de afdruk blijft staan. Indien het deeg nog langzaam terug veert dan nog even laten rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200ºC. 

Bakken

Hoog tijd om zo´n oranje kanjer te gaan bakken. Bak het oranje breekbrood in ongeveer 15 minuten gaar. Voor wie een kerntemperatuurmeter heeft: bij 96ºC is het brood klaar. Laat het breekbrood goed afkoelen op een rooster. Daarmee voorkom je droge bolletjes. Neem dit lekkere brood mee naar een picknick of naar je vrienden bij de bbq! Dat wordt scoren!

Bewaren

Vers gebakken is dit breekbrood natuurlijk niet te versmaden. Na het afkoelen bewaar het in een afgesloten zak. Ook de volgende dag zijn ze, door de toevoeging van olijfolie, nog heerlijk vers! Eet je ze niet alle zeven gelijk op? Vries dan het deel dat je vandaag of morgen niet eet in. Laat het brood volledig afkoelen en doe het hele breekbrood of de breekbolletjes per stuk over in diepvrieszakjes. Wil je ze serveren? Laat ze dan in de zak ontdooien en piep ze daarna op in een voorverwarmde oven. Zo’n 5 minuten is voldoende. Olé!

Breekbrood oranje kruim en hamburger- Marije Bakt Brood

Reacties