Mini Paasstol, maxi smaak

Mini paasstol met maximale smaakexplosie! Dat kan ook niet anders met zoveel lekkers in deze mini stollen! Traditiegetrouw wordt tijdens Pasen het einde van 40 dagen vasten gevierd met zoetigheden in brood. Vroeger mocht men tijdens de vastentijd geen eieren eten. Terwijl de kippen natuurlijk braaf door bleven leggen. Om het overschot aan eieren weg te werken worden er sinds mensenheugenis veel eieren gebruikt in Paasrecepten. En dan het liefst in lekkere zoete broodjes, om onszelf eens extra te verwennen.

Je vindt in de eeuwenoude Andalusische recepten Christelijke, Moorse en Joodse invloeden terug in de Paasrecepten. Ik schreef in 2020 een blog over de typische Spaanse broodlekkernijen rond Pasen.

Het geheim van dit recept voor acht mini paasstol zit ´m in de voorbereiding én in het gebruik van de pure ingrediënten. Je maakt alles zelf, hoe lekker is dat? Voor een optimale smaakbeleving maak je alle inclusies een aantal dagen of weken vantevoren en laat die rijpen. Je weet niet wat je proeft! Dus verzamel snel je ingrediënten en ga vandaag nog aan de slag! 

Naar hartelust variëren

Varieer gerust met deze mini paasstollen door er andere noten door te doen. Of vervang een deel van de rozijnen door krenten of cranberries. Bepoeder met poedersuiker of strooi er geschaafde amandelen overheen. Ze zijn hoe dan ook een traktatie voor iedereen! 

Deze mini´s zijn trouwens niet heel mini; ze wegen elk ongeveer 225 gram. Met dit recept maak je 8 heerlijke mini stollen. Geef er een paar weg aan je buren of aan familie! Je maakt er zeker vrienden mee! Je kan ze trouwens ook prima invriezen voor een ander verwenmoment. Tijdens een lange gezellige Paas of Kerstbrunch mogen ze zeker niet ontbreken! Bak je mee?

Ingrediënten mini paasstol, maxi smaak (8st)

(totaal deeg 1815 g, 225 g elk)

Kies zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Beter voor de planeet, voor de boer en ook voor jou!

Amandelspijs vulling (amandelspijs) – 355 g

  • 300 g  amandelspijs  (175 g amandelmeel & 125 g suiker)
  • 25 g ei
  • 10 g citroenschil
  • 20 g citroensap

Fruitvulling – 410 g

  • 350 g gedroogde fruitmix (krenten, rozijnen & cranberries)
  • 10 g sinaasappelschil
  • 50 g sinaasappelsap of 50 g donkere rum

Deeg – 1055 g

Optioneel: 5 g kaneelpoeder of koekkruiden
Optioneel 2 eetlepels biologisch amandelschaafsel of biologische poedersuiker

Keukengerei

Verder maak je gebruik van de volgende apparatuur / keukengereedschappen:

Bereidingswijze mini paasstollen

Voorbereiding

Er zijn twee vullingen die je het liefst ruim van tevoren voorbereid. Al doe je het maar 1 dag vantevoren, je zult zien dat je mini stolletjes er zoveel lekkerder van worden!

Amandelspijs maken – 355 g

Bij voorkeur 2 weken voor je gaat bakken. Je zelfgemaakte amandelspijs is 4 weken houdbaar in de koelkast als je netjes & hygiënisch werkt.
Toast 50 gram rauwe amandelen in de oven goudbruin. Pas op voor verbranden. Laat volledig afkoelen en draai er samen met 125 gram rauwe amandelen meel van in een keukenmachine. wanneer de amandelen fijn gemalen zijn doe je er 125 gram suiker bij. Nog even draaien in de keukenmachine. Voorkom warm worden van de amandelmix. Deze amandelmix kun je ook  hier kant en klaar kopen .

De spijs
Voeg in een kom 10 g citroenschil en 20 g citroensap toe aan de 300 g amandelmix en roer er door. Klop 25 g ei in een aparte kom. Voeg het geklopte ei toe aan de citrus-amandelmix en combineer met een vork of met je handen. Het mag niet te droog, stevig als klei en zelfs een beetje nat zijn. De amandelpasta zal het ei na verloop van tijd absorberen. Liever een beetje droog dan te nat. Als het te droog is, voeg dan wat meer citroensap of water toe en meng.

Draai de amandelspijs op een stuk huishoudfolie. Rol in een grote cilinder en zorg ervoor dat er geen lucht in zit. Sluit de randen en bewaar (laat besterven of rijpen) in de koelkast tot de bakdag.

Fruitmix vulling – 410 g

Bij voorkeur 3 dagen van tevoren, minimaal 1 dag vantevoren. De fruitmix is 1 – 2 weken houdbaar in de koelkast. Gedroogd fruit is te droog om zo in deeg te verwerken want dan nemen ze vocht uit je deeg op. En hou je dus een droog brood over. Je moet ze eerst laten weken. Je moet ze niet té nat maken want dan glibberen ze in je deeg. Het is dus een heel delicaat om deze fruitmix precies goed te maken. Maar met dit recept gaat het je zeker lukken!

Combineer 350 g rozijnen, krenten of cranberries, 10 g sinaasappelschil en 50 g sinaasappelsap (of 50 g donkere rum) in een kom. Dek af met huishoudfolie. Roer af en toe met een lepel als je de kom op je aanrecht ziet. Zorg ervoor dat je de kom goed afdekt, om uitdroging te voorkomen. 

Bakkers klaar? Bakken maar! 

De bakdag

Stap 1: voorbereiding

Als je een Kitchenaid (of ander merk) standmixer met deeghaak hebt, kun je deze gerust gebruiken voor het maken van de mini stollen. Je mengt op stand 1 en je kneed op stand 2.

Zorg ervoor dat het lekker warm is in je keuken. Brooddeeg houdt van een warme omgeving, dus als je keuken tussen de 20ºC – 22ºC is, is dat ideaal. Lekker voor jezelf, maar ook goed voor het broodbakproces.

 Zoek of maak een warme plek voor je deeg om te rijzen:

  • lege vaatwasser of wasdroger die nog warm is omdat hij net klaar is
  • lege magnetron met een groot glas heet water ernaast
  • grote plastic voorraadbak met deksel met daarnaast een groot glas heet water
  • een warmwaterkruik of petfles met heet water en een kniekous eroverheen
  • gebruik als je die hebt de speciale rijsstand van je oven 
  • oven op boven- en onderwarmte op 30°C (controleer eerst of de temperatuur klopt)
  • oven met lichtje aan (mits de werkelijke temperatuur onder de 30°C blijft)
  • in de buurt van de CV-ketel

Verzamel alle bakbenodigdheden en zet alles klaar voor gebruik op je werkblad.

Ingrediënten verzamelen

Verzamel de ingrediënten en weeg ze in grammen en laat acclimatiseren tot kamertemperatuur.

ZET ALLE INGREDIËNTEN GEWOGEN EN KLAAR VOOR GEBRUIK IN AFZONDERLIJKE KOMMEN OF KOPJES

  • 500 g sterke bloem in een kom
  • 10 g gist
  • 165 g volle melk (lauw)
  • 20 g suiker
  • 80 g water (kraanwater, lauw)
  • 65 g ei
  • 10 g zout 
  • 100 g koude boter (kleine blokjes)
  • 100 g geroosterde gehalveerde hazelnoten

Optioneel: 5 g kaneelpoeder of koekkruiden. Houd wat extra bloem bij de hand en wat olijfolie kan ook nuttig zijn.

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, behalve de boter! Bewaar de blokjes boter tot nader order in de koelkast.

Was je handen flink met water, bij voorkeur niet met zeep. Doe indien nodig je armbanden en ringen af.

Stap 2: Mix & kneed

Meng in een grote kom 165 g volle melk, 80 g water en 65 g ei. Voeg dan 10 g zout, 20 g suiker, 10 g gist en tot slot 500 g sterke bloem toe. Meng met een vork of Deense klopper tot het te zwaar is om dit te doen. Draai het deeg dan om op een licht bestoven aanrecht (bestuiven met een heel klein beetje bloem).

Kneed 10 – 15 minuten tot een glad en soepel deeg. Voeg vervolgens in porties van 25 gram 100 g koude boterklontjes toe aan het deeg. Kneed tot alle boter tot een glad deeg is verwerkt. Dit duurt ongeveer 2 minuten per batch, dus 8 minuten in totaal. Laat daarna het deeg 15 minuten rusten. Neem zelf een kopje koffie of thee, je hebt het verdiend!

Stap 3: Voeg de fruitmix & noten toe

Als je kaneel wilt gebruiken, is dit hét moment om eerst 5 g kaneel of speculaaskruiden aan je fruitmix toe te voegen, roer het even door met een lepel. Voeg 410 g fruitmix in 3 porties toe aan het deeg en meng/kneed steeds goed. Dat gaat beter dan alle fruitmix in een keer in je deeg werken. De laatste stap is om 100 g geroosterde hazelnoten aan je deeg toe te voegen. Kneed tot alle ingrediënten volledig zijn bedekt en er geen losse fruit of noten meer uitsteken.

Stap 4: Eerste rijs

Doe het deeg in een licht ingevette kom. Dek af met een douchemuts of een vochtige doek. Laat het deeg 60 minuten rijzen in een warme omgeving (21-28 ° C). Zie warme plekjes hierboven. Het zal niet in omvang verdubbelen vanwege de zware vulling, maar het zal wel minstens de helft groter worden. En het voelt ook echt wel luchtiger aan na een uur lekker warm rijzen.

Stap 5: Vorm de mini stollen

Bestuif je aanrecht lichtjes met bloem. Leg een bakpapiertje op de bakplaat klaar met een stuk bakpapier. Kiep je deeg uit je kom op je keukenblad. Snijd je deeg met de deegsteker in 8 stukken van elk 183 g deeg. Wees zo nauwkeurig mogelijk. Vorm voorzichtig 8 ronde deegstukken (opbollen). Zorg ervoor dat het deeg niet scheurt. Dek de deegstukken af met een theedoek of huishoudfolie om afkoeling te voorkomen.

 

Haal ondertussen de amandelspijs vulling uit de koelkast. Snijd in 8 stukken van 44 gram. Rol met natte handen elk tot een cilinder van ongeveer 8 cm lang (in de vorm van kroketjes). Leg ze op een bord.

Neem de eerste deegbal en druk deze zachtjes aan wat platter. Maak een deuk net naast het midden in de lengte met de pinkzijde van je hele hand. Alsof je ´m doormidden wil hakken. Leg een staaf amandelspijsvulling nét iets uit het midden en rek het deeg erover uit. Verzegel de naad en de zijkanten door het deeg daar aan te drukken. Herhaal voor alle mini stollen. Leg elke mini op de bakplaat en dek af met een vochtige handdoek of huishoudfolie of bubbeltjesplastic.

Stap 6: Eindrijs

Laat de mini´s voor de laatste keer rijzen bij 21 – 28°C gedurende 60 – 90 minuten.

Verwarm aan het einde van de rijstijd je oven voor op 200°C, boven- en onderwarmte. Hoe lang duurt het om voor te verwarmen? Dat hangt af van je oven. De mijne duurt 15 minuten. Sommige ovens hebben 30 minuten nodig. Gelieve op tijd voor te verwarmen. Gebruik geen heteluchtverwarming, de luchtcirculatie is te droog voor het bakken van brood. Verwarm nog een bakplaat met kiezelstenen uit je tuin of een ovenschaal mee op de bodem van je oven om straks stoom te kunnen creëren.

Vul alvast een kopje met 50 g heet water en zet klaar in de buurt van je oven.

Stap 7: Bak

Eindelijk, baktijd. YAY!

Haal de theedoek of de folie van je deeg. Zet daarna de bakplaat in de voorverwarmde oven. Giet 50 g water in je bakje of schaal onderin je oven en sluit de ovendeur zo snel mogelijk. Om al het vocht en de stoom in de oven te houden.

Bak 15 minuten met stoom. Open vervolgens de ovendeur en zet het vuur laag tot 180°C en bak tot ze goudbruin en kerntemperatuur 96°C zijn. In mijn oven duurde het in totaal 20 minuten om de minis goudbruin te bakken.

Stap 8. Geniet & bewaar

Haal de bakplaat met de goudbruine mini stollen uit de oven. Zijn ze groter dan je dacht? Leg ze om af te koelen op een rooster. Laat ze volledig afkoelen om royaal te bestrooien met poedersuiker of bestrijken met rauwe honing met geschaafde amandelen. Eet vers gebakken met familie of vrienden. Aiaiai wat zijn die gevaarlijk lekker.

Eenmaal afgekoeld kun je de mini’s in een ziplock zakje bewaren om uitdroging te voorkomen. Bewaar op kamertemperatuur in je keukenkastje of bewaar ze voor later in de vriezer. Wil je ze ontdooien? Zorg ervoor dat je IN de verpakking ontdooit (de avond ervoor) en (de volgende ochtend) 5-7 minuten opwarmt in een voorverwarmde oven van 180ºC.

Zin in andere feestelijke recepten? 

Probeer dan deze heerlijkheden ook eens!

Feestbrood met amandelkorst en amandelspijs (gist)
Feestbrood met desem
Nazarenos: Spaanse krentebollen
Paashaasjes

Met warme groet, Marije.

PS: Met dit recept kun je ook een grote kerststol of paasstol maken :), met dit recept maak je zelfs 2 grote stollen!

Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.