Meergranenbrood van IKEA
Marije Bakt Brood
2 min

Meergranenbrood van IKEA

2 min

IKEA heeft handige en mooie spullen, ook voor in je keuken. Ook vlakbij Malaga is een filiaal en wanneer je er rondloopt waan je je in IKEA Amsterdam. Of in IKEA Oslo waar ik 25 jaar geleden was. Alleen ben ik niet zo goed in winkelen bij IKEA. Al die indrukken en zoveel keuze. Je bent na 5 minuten winkelen volledig alle gevoel voor tijd en ruimte kwijt. De korte route is een uitkomst, daar hoef je geen Spaans voor te kunnen lezen, de bewegwijzering is overal hetzelfde.

Zoals dat gaat bij IKEA, kwamen we voor een knoflookpers en gingen we met een tas vol andere handige spullen (lees zonder knoflookpers, want die was natuurlijk net uitverkocht) naar huis. Manlief was al bijna bij de uitgang toen mijn oog viel op een kartonnen melkpak met iets ‘broderigs’ erop. Voor € 2,50 moest dat toch zeker even mee om te proberen.

Het IKEA pak BRÖDMIX FLERKORN is een multigranen bakmix, alleen water toevoegen en hoppa de oven in. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Eerst maar eens even op het etiket spieken. De meergranenmix van 700 gram bestaat uit:
21% tarwebloem
20% tarwevlokken
17% roggevlokken
13% roggemeel
8% zonnebloempitten
tarwezetmeel
6% lijnzaad
4% moutpoeder (gerst)
zuurdesempoeder
zout
gedroogde gist

Opvallend is dat van een aantal ingrediënten geen percentage op het pak staat. Het geheim van de bakkers van IKEA denk ik.

Op het pak staat dat je 600ml water van 45 graden toe moet voegen aan het pak en dan ‘vigorously’ 45 seconden moet gaan shaken. Ik had ergens gelezen dat dat een kliederboel wordt en ook dat dat te weinig water is. Dus 700 gram water aan de mix toegevoegd en met een spatel goed door elkaar gemixt. Je hebt een kleine broodvorm nodig, van ongeveer 23*13*5cm. Verstandig is om daar een bakpapiertje in te doen, het is een natte kledder. Het heeft de consistentie van cake-beslag en het ziet er bijzonder onaantrekkelijk uit. De geur is ook niet wat ik van een vers deegje gewend ben. Je zal het ruiken en zien.

IKEA cakebeslag

Echt rijzen doet het niet. Het wordt een compact en kleffig brood. Ik hou daar wel van. Maar het IKEA brood is te zout naar mijn smaak, dus met een plakje oude kaas wordt het allemaal wel erg zoutig. Op internet las ik dat iemand 300 gram rozijnen aan de helft van de mix (350 gram dus) toevoegde en daar dan 300 gram water bij. Dan kan je dus met een IKEA pak BRÖDMIX FLERKORN  twee keer een krentenbrood maken. Zeker een leuk ideetje voor een volgende keer. Dan zal het ook minder zout smaken.

Dus voor wie volledig afgedraaid bij IKEA vandaan komt, geen excuses. Gelijk aan de bak met dit makkelijke meergranenbrood.

Meergranenbrood van IKEA (1400 gram)

1 pak IKEA BRÖDMIX FLERKORN
700 gram water 45 °C
spatel
bakblik bekleed met bakpapier

Doe de broodmix samen met het warme water in een mengkom en spatel flink totdat alle mix is opgenomen door het water. Stort het zeikslappe deeg in een met bakpapier bekleed bakblik. Zet 60 minuten afgedekt weg om te rijzen op een warme plaats 28-30°C. In een oven met een lichtje aan bijvoorbeeld. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het meergranenbrood in 60-70 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster. Snij er dunne plakjes van, want de sneetjes zijn best machtig. Invriezen gaat prima trouwens.

Dit was wel het makkelijkste broodrecept dat ik ken. Probeer het zelf ook een keer. Misschien dan met rozijnen erin. Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Voor mij is het goed geweest zo, voor mij zo min mogelijk IKEA, dat geeft rust.

IKEA boterham

Reacties