Het verschil tussen meel en bloem
1 min. leestijd

Het verschil tussen meel en bloem

Ik kreeg weer een leuke vraag binnen! Rita schrijft: “Brood kan gemaakt worden van bloem, of meel. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen?” 

Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste witte deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen – zoals de zemelen en de kiem – worden er na het malen uitgezeefd. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood. 

Meel bevat alle onderdelen van de gemalen graankorrel, dus de meelkern, de kiem en de zemel. De hele gemalen graankorrel noemen we volkoren. Je kan van elke graansoort volkorenmeel malen. Denk aan tarwemeel, roggemeel of speltmeel voor het maken van volkorenbrood. Volkorenbrood is een beschermde naam en mag alleen zo heten als er 100% volkorenmeel gebruikt wordt in een brood.

Wist je trouwens dat ze in maalfabrieken volkorenmeel maken door eerst het gemalen graan tot bloem te zeven om er daarna naar verhouding weer zemelen en kiemen aan toe te voegen? 

Marije Bakt Brood graan, meel & bloem 1170*

Ook een vraag? Post hem hieronder en misschien beantwoord ik jouw vraag volgende week in mijn rubriek #MeelMarije!

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!