Braziliaanse kaasbroodjes header handen marije - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
2 min

Glutenvrije kaasbroodjes - pão de queijo

2 min

Ik was mijn fotoarchief aan het opschonen, dat was hard nodig, en daar waren ze ineens. Foto´s van die heerlijke Braziliaanse glutenvrije kaasbroodjes. Ik moest er gelijk van watertanden, want wat waren ze lekker! Het recept van de pão de queijo uit 2010 had ik erbij bewaard. Wel zo handig, want nu kan ik dit makkelijke glutenvrije recept voor heerlijke kaasbroodjes eindelijk met jou delen.

Kaasbroodjes uit Brazilië

Als ik aan Brazilië denk denk ik nou niet perse aan kaas. Toch blijken Brazilianen echte kaaskoppen en kun je kaasbroodjes in Brazilië overal op straat kopen. Het schijnt dat iedere Braziliaan ze zo maakt in een handomdraai. Jij binnenkort zeker.

De structuur van de kaasbroodjes houdt het midden tussen een soesje en een kaascroissant. Ze zijn echt het lekkerst wanneer ze nét uit de oven komen. De buitenkant van het luchtige kaasbroodje is heerlijk knapperig, de binnenkant fluwelig en een beetje klef. Je denkt bij de eerste hap wellicht dat ze niet gaar zijn. Maar die kleffigheid is helemaal hoe een Braziliaans kaasbroodje moet zijn.

Het succesrecept voor glutenvrije kaasbroodjes

Dit 100% glutenvrije kaasbroodje wordt gemaakt van tapiocameel. Het is niet echt meel, want er wordt geen graankorrel vermalen. Tapioca is fijngemalen bloem gemaakt van de cassavewortel en bestaat voornamelijk uit zetmeel. Verder gaat er plantaardige olie in, melk, eieren en fijngemalen harde kaas. Het is echt een verwen receptje. Heerlijk voor bij de borrel of om mee te nemen naar een picknick.

Er zijn online heel veel recepten te vinden waarbij je eerst de melk met de olie moet koken. En daarna de tapiocameel er zonder klontjes doorheen moet kloppen. Dat is gedoemd te mislukken. Met dit ideale recept (dat ik in 2010 ergens online vond, maar van wie ik helaas niet meer weet wie het schreef…) meng je heel eenvoudig alle ingrediënten in een keukenmachine. En bak je de kaasbroodjes in een ingeolied muffinbakblik.

Braziliaanse kaasbroodjes vierkant - Marije Bakt Brood

Recept glutenvrije kaasbroodjes - 12 broodjes

Ingrediënten:

 • 150 gram biologische volle melk
 • 150 gram biologische olijfolie
 • 2 gram zout (1 theelepel)
 • 350 gram biologische tapiocameel
 • 150 versgeraspte Parmezaanse kaas
 • 180 gram biologische eieren (3 eieren maat M)

Benodigdheden:

 • weegschaal
 • een muffin bakvorm met 12 kuiltjes
 • bakspray of olijfolie om bakvorm mee in te vetten
 • keukenmachine
 • 2 lepels

Braziliaanse kaasbroodjes beslag in bakvorm - Marije Bakt Brood

Bereidingswijze glutenvrije kaasbroodjes

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte met het rooster midden in de oven.
 2. Doe alle ingrediënten in de mengkom van een keukenmachine.
 3. Mix 2 minuten tot een glad, plakkerig beslag.
 4. Maak 2 lepels nat met kraanwater. Verdeel met behulp de natte lepels het beslag over de 12 holletjes van de muffin bakvorm. Dat kliedert een beetje.
 5. Veeg wanneer je klaar bent de randjes schoon met een keukenpapiertje.
 6. Schuif de bakvorm op het rooster in de oven.
 7. Bak de kaasbroodjes in 20 – 25 minuten lichtbruin.
 8. Laat de kaasbroodjes afkoelen op een rooster en eet ze diezelfde dag nog op. Dat wordt smullen!

Braziliaanse kaasbroodjes gebakken in bakblik - Marije Bakt Brood

Braziliaanse kaasbroodjes vierkant dichtbij - Marije Bakt Brood

Deze mail bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. Ik werk al jaren met veel plezier samen met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je heerlijke ingrediënten en fijne bakbenodigdheden om zelf aan de bak te gaan!


Reacties