Brood maakt zichzelf
Marije Bakt Brood
1 min

Brood maakt zichzelf

1 min

“Brood maakt zichzelf, door uw inzet, hulp en fantasie en het deeg in uw handen, maakt U van dit broodmaken deel uit, daarom is het zulk voldoeningschenkend en dankbaar werk”. Het is een quote uit een boek over Brood uit 1975, uit de tijd dat de lezer nog met U aangesproken werd.

Ik zeg het heel vaak en het is ook écht zo. Bakkers zijn zulke leuke mensen! En thuisbakkers al helemaal! Ik maak het elke dag mee. Zulke lieve berichtjes van cursisten en onverwachte contacten die zich aandienen.

Vorig jaar in juli las ik ergens op één van de FB-groepen over Brood een post van @ElsMoes. Zij had een boekje uit 1975 met de titel “BROOD – 98 recepten om zelf brood te bakken” van Edward Espe Brown op haar zolder gevonden. Of iemand daar interesse in had?! Nou ik zeker! En zo geschiedde het dat Els het boekje voor mijn 50-ste verjaardag aan mij opstuurde. Ik ben nog steeds onder de indruk van haar lieve kado. 

Quote

Naast het lieve briefje dat Els erbij heeft gedaan (op een post-it memo, ik denk om het boekje in originele staat te houden) staat het boek vol gezellige quotes. 

“Als U Uw eerste brood bakt is dat al beter dan niets. En daarna is er geen vergelijking meer mogelijk. Ieder baksel is uniek en is vervuld van Uw oprechte inspanning”.

En wat denk je van deze quote? Els had er een pijltje bij gedaan.

“Een recept is van niet van iemand. Ik heb het gekregen en ik geef het door. Dit boek is slechts een gids, een houvast en door uw eigen fantasie en smaak kunt U er iets van maken.”

Het boekje “BROOD – 98 recepten om zelf brood te bakken” van Edward Espe Brown, 1975 Uitgeverij Bert Bakker – Den Haag. is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. Maar mocht je ´m op een marktje of marktplaats zien? Dan weet je dat je een ware schat in handen hebt.

Lief hè van Els om zo´n heerlijk ouderwets boekje vol wijsheden aan me op te sturen?
Ik ervaar die dankbaarheid elke dag, jij ook?

brood-boek-van-els-10801080

Reacties