Brood maakt zichzelf

“Brood maakt zichzelf, door uw inzet, hulp en fantasie en het deeg in uw handen, maakt U van dit broodmaken deel uit, daarom is het zulk voldoeningschenkend en dankbaar werk”. Het is een quote uit een boek over Brood uit 1975, uit de tijd dat de lezer nog met U aangesproken werd.

Ik zeg het heel vaak en het is ook écht zo. Bakkers zijn zulke leuke mensen! En thuisbakkers al helemaal! Ik maak het elke dag mee. Zulke lieve berichtjes van cursisten en onverwachte contacten die zich aandienen.

Vorig jaar in juli las ik ergens op één van de FB-groepen over Brood een post van @ElsMoes. Zij had een boekje uit 1975 met de titel “BROOD – 98 recepten om zelf brood te bakken” van Edward Espe Brown op haar zolder gevonden. Of iemand daar interesse in had?! Nou ik zeker! En zo geschiedde het dat Els het boekje voor mijn 50-ste verjaardag aan mij opstuurde. Ik ben nog steeds onder de indruk van haar lieve kado. 

Quote

Naast het lieve briefje dat Els erbij heeft gedaan (op een post-it memo, ik denk om het boekje in originele staat te houden) staat het boek vol gezellige quotes. 

“Als U Uw eerste brood bakt is dat al beter dan niets. En daarna is er geen vergelijking meer mogelijk. Ieder baksel is uniek en is vervuld van Uw oprechte inspanning”.

En wat denk je van deze quote? Els had er een pijltje bij gedaan.

“Een recept is van niet van iemand. Ik heb het gekregen en ik geef het door. Dit boek is slechts een gids, een houvast en door uw eigen fantasie en smaak kunt U er iets van maken.”

Het boekje “BROOD – 98 recepten om zelf brood te bakken” van Edward Espe Brown, 1975 Uitgeverij Bert Bakker – Den Haag. is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar. Maar mocht je ´m op een marktje of marktplaats zien? Dan weet je dat je een ware schat in handen hebt.

Lief hè van Els om zo´n heerlijk ouderwets boekje vol wijsheden aan me op te sturen?
Ik ervaar die dankbaarheid elke dag, jij ook?

brood-boek-van-els-10801080

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
Ontvang gratis e-book >
10 tips om eenvoudig zelf mega lekker brood  te bakken - ebook - Marije Bakt Brood
Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!