Apfelstrudel zonder bladerdeeg recept

Mijn moeder bakte in de winter heel vaak apfelstrudel. Met rode neusjes van de kou smikkelden mijn broer en ik van de warme appeltjes en rozijnen in een knapperig deegje. Ik had graag willen schrijven dat dit apfelstrudel recept een oeroud recept uit de familie is. Maar niks is minder waar. De strudel van mijn moeder kwam gewoon uit de diepvries van de firma Iceland. Met een grote glimlach serveerde mijn moeder ´haar apfelstrudel´, met een flinke toef zelfgeklopte slagroom erop. Mijn broer en ik mochten ook ieder een garde met slagroom aflikken. Dus apfelstrudel eten was altijd een feest.

Struinend op het internet kom je veel recepten voor apfelstrudel tegen met bladerdeeg. Lekker makkelijk, lekker snel. Maar ook super vet. En daar probeer ik zo veel mogelijk op te letten. Ook ik wil wel eens lekker snoepen, niks menselijks is mij vreemd, maar heb geen zin in al dat boter in bladerdeeg. Dit recept is veel lichter en bevat heel weinig boter. En weinig suiker.

Je maakt het met een flinterdun klassiek strudeldeeg. Dat is even een werkje, maar terwijl het deeg aan het ontspannen is, kun jij hetzelfde doen. Inspiratie voor dit recept heb ik opgedaan van het blog bergwandelroutes. Voor wie mij kent: ik hou niet van wandelen en niet van bergen. Maar het recept voor apfelstrudel zonder bladerdeeg van deze sportieve berggeiten was fantastisch! Zij schrijven op hun blog ook nog iets over de herkomst van de apfelstrudel.

Apfelstrudel een Turks toetje?

Hoewel de naam Wiener apfelstrudel anders doet vermoeden, liggen de wortels van dit gebak in Arabië. Tijdens de Ottomaanse overheersing introduceren de Turken de lekkernij in Oostenrijk en Hongarije. Als ze vertrekken, blijft de apfelstrudel achter en wordt tot ver over de landsgrenzen bekend.

Flinterdun apfelstrudel deeg

Dit recept voor apfelstudel is te lekker om niet met jou te delen, het is er echt weer voor. Dus de handen uit de mouwen en lekker deeg maken. Ik lees dat professionele strudelbakkers het deeg zo dun maken dat je er een krant doorheen kunt lezen. Voor een super elastisch deeg heb je bloem met een hoog glutengehalte, olie, zuur en warmte nodig. Je kneedt het deeg voldoende af en je geeft het tijd om te rusten.

Probeer je apfelstrudel deeg zo dun mogelijk uit te rollen. En als je er geen krant doorheen kan lezen niet getreurd. Je zelf gebakken warme apfelstrudel smaakt ook prima met wat dikker deeg. 

Ingrediënten apfelstrudel 

DEEG

  • 150 gram tarwebloem hoog eiwitgehalte
  • 80 gram warm water
  • 20 gram olijfolie
  • 5 gram citroensap
  • 3 gram zout

VULLING

  • 60 gram (plantaardige) boter
  • 50 gram paneermeel
  • 40 gram Medjool dadels (of rietsuiker)
  • 5 gram kaneel
  • 400 gram stevige appels
  • 10 gram citroensap
  • 35 gram rozijnen (of abrikozen in stukjes) 
  • 25 gram rum of warm water

Hou eventueel poedersuiker in de aanslag om vlak voor het serveren de apfelstrudel mee te bestrooien.

BAKBENODIGDHEDEN

Werkwijze apfelstrudel zonder bladerdeeg

DEEG MAKEN

  1. Meng bloem, zout, olie, citroensap en water in een kom tot een samenhangende bal.
  2. Laat 30 minuten afgedekt staan (gluten gaan zich dan al vanzelf vormen).
  3. Stort uit op je werkblad en kneed het tot een elastisch deeg (10-15 minuten).
  4. Trek een vliesje van het deeg om er zeker van te zijn dat je deeg voldoende gekneed is. Vliesje trekken: balletje van het deeg pakken ter grootte van golfbal, met je duimen uitrekken, draaien en uitrekken tot een dun vliesje. Scheurt het, dan nog even verder kneden. Zie ook  10 meest gestelde vragen over kneden
  5. Is je deeg goed gekneed, laat het dan nog 30 minuten afgedekt rusten op een warme plaats. zie ook warme plekjes om deeg te laten rijzen. Dit deeg rijst niet, maar kan door de warmte wel goed ontspannen. Jij ook? 

VULLING MAKEN

  1. Nu is het tijd om vulling te maken. Wanneer je er mee klaar bent is je apfelstrudel deeg ook elastisch genoeg om verder te verwerken.
  2. Week in een kleine kom de rozijnen in warm water of rum. Als je gedroogde abrikozen gebruikt, dan snij je die in kleine stukjes. Deze week je niet. Dat wordt een kleverige kledder. 
  3. Smelt 40 gram (dus niet alles) van de boter in een koekenpan. Voeg het paneermeel toe en bak kort mee. Voeg daarna de stukjes dadels (of de rietsuiker) en kaneel toe en blijf roeren met een houten pollepel, zodat het niet aanbakt. De suikers zullen karameliseren en geeft het paneermeel een heerlijke smaak. Als je mengsel wat donkerder is geworden haal je de pan van het vuur. Bewaar in een kommetje voor straks.
  4. Schil de appels (als je bio appels hebt dan hoeft dat niet) en snijd ze in kleine stukjes of in dunne, kleine plakjes. Bij grotere stukken heb je kans dat je deeg straks gaat scheuren. Sprenkel je appels met wat citroensap, zodat ze niet verkleuren.
Verwarm de oven voor op 200 graden.


APFELSTRUDEL MAKEN EN BAKKEN
  1. Bestuif je werkblad en deegroller licht met bloem. Pak je strudeldeeg en rol het met de deegroller zo dun mogelijk uit. Bestuif en draai regelmatig. Ik doe er graag nog een bakpapiertje op en dan uitrollen over het bovenste bakpapiertje heen. Als het op formaat is het bovenste bakpapiertje er af halen en bewaren voor iets anders.
  2. Als het deeg tegenstribbelt, dan laat je het 15 minuten afgedekt rusten. Ga door met uitrollen, draaien en licht bestuiven totdat je een flinterdun deeg in de vorm van een rechthoek hebt gemaakt. Het uiteindelijke strudeldeeg is ongeveer 30 * 35 centimeter groot.
  3. Leg het apfelstrudel deeg in de breedte op je werkblad (zie alle foto´s).
  4. Smelt de resterende 20 gram boter in een pannetje en besmeer het deeg lichtjes met gesmolten boter (bewaar de overgebleven boter voor stap 9). Een kwastje is hierbij handig om te gebruiken. 
  5. Verdeel nu het mengsel van paneermeel en suiker over je deeg en laat hierbij ongeveer 2-3 centimeter aan de randen vrij. 
  6. Verdeel vervolgens de appels en rozijnen over de bovenste helft van het deeg met paneermeel en suiker. 
  7. Vouw de zijranden zonder vulling naar binnen, vouw de bovenkant zonder vulling over de helft mét vulling en vouw de onderkant van het deeg naar boven tot over het bovenste stuk deeg. Druk alle deegnaadjes voorzichtig aan.
  8. Leg de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Bestrijk de bovenkant van je apfelstrudel met gesmolten boter en zet hem in de oven.
  10. Na 30 minuten is je zelfgemaakte apfelstrudel klaar!


TIPS:

  • Serveer je apfelstrudel warm met poedersuiker, vanille ijs, vanillesaus of slagroom. Of met alles tegelijk! Geniet ervan!
  • Voor een Mediterrane touch: voeg wat kardemom zaadjes (dus het binnenste van de pods) toe aan het appelmengsel… que rico.

Deze blogpost bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.