Meergranen desem pizza met allerlei lekkers erop
5 min. leestijd

Meergranen desem pizza met allerlei lekkers erop

In mijn studententijd maakte ik wel eens een plaatpizza met een pakje van Koopmans. Dat mislukte eigenlijk altijd. De korst was droog en hard of te nat en niet gaar. Daarna ontdekte ik de kant en klare bodems van de grootgrutter. Dat was appeltje eitje. Alleen wat toppings erop en hop de oven in. Nu ik zelf brood bak, koop ik geen voorverpakte broodproducten meer. Pizzadeeg maken, dat kan ik toch zeker zelf ook maken? Van bloem, water, zout een rijsmiddel en wat olijfolie. De eerste paar keer nog met gist. Toen dat lukte ging ik een stapje verder. Onderstaand recept voor een desempizza bevat meerdere meelsoorten en zuurdesemstarter als rijsmiddel.

Kies voor je pizzadeeg als basis Italiaanse 00 bloem. Deze bloem heeft een hoge uitmalingsgraad en is fijn van structuur. De semolina rimancinata (semola di grano duro, harde tarwe gries) is zeer fijn doordat hij een keer extra is gemalen. Tarwegries heeft een lichtgele kleur en is glutenrijk. Een beetje rogge geeft nog meer diepgang aan dit deeg. Samen zorgen deze graansoorten voor een lekkere desempizza. Bellissimo!

Ingrediënten desempizza (4 bodems van 235 gram)

300 gram bloem tipo 00
125 gram semolina rimancinata
50 gram rogge
100 gram actief desem (liefst gemaakt met semolina)
11,5 gram zout 2%
300 gram water  + 35 gram bijwassen 70%
20 gram olijfolie

desempizza uitrollen

Bereidingswijze desempizza

Voed in de ochtend je desemstarter met 50 gram water en 50 gram tarwebloem. Laat op kamertemperatuur fermenteren.

In de namiddag meng je 300 gram bloem, 125 gram semolina en 50 gram rogge mer 300 gram water. Laat dit mengsel afgedekt in een kom 30 minuten op kamertemperatuur staan. Voeg daarna 100 gram actief desem toe en 11,5 gram zout. Nu kun je het pizzadeeg gaan kneden tot een soepel deeg. Met de hand 10 minuten of in een standmixer zo’n 6 minuten op stand 2. Voeg dan de resterende 35 gram water toe totdat dit volledig is opgenomen. Als laatste kneed je nog 20 gram olijfolie door het deeg.

Vet een kom of schaal in met olijfolie. Leg de deegbol erin en dek af met een badmuts of een vochtige theedoek. Laat op een vochtige en warme plaats verdubbelen in volume. Een lege oven met een kopje heet water is een fijne plek. Bebloem dan het aanrecht licht en weeg vier gelijke deegstukken van 235 gram af.

desempizza deegbollen in plastic

desempizza deegbollen in plastic

Vorm er bollen van en bewaar deze tot gebruik elk apart in plastic folie in de koelkast. Rol de folie strak om het deeg om ontploffingen in je koelkast te voorkomen ;). Je kan dit deeg ook bewaren voor de volgende dag of invriezen.

Verwarm de oven of je pizzaoven voor op 300 graden

Verwarm als je die hebt je pizzasteen mee. En bereid je toppings alvast voor.
Haal een deegbol 20 minuten voor gebruik uit koelkast. Bebloem het aanrecht en ook je deegroller. Rol een ronde dunne lap van je deeg. Zorg voor een klein opstand randje zodat je saus niet wegloopt. Leg je desempizza op een bakpapier. Knip de randen bij.

desempizza beleggen met champignons en groene asperges

desempizza beleggen met champignons en groene asperges

Beleg naar keuze* en bak op een pizzasteen of bakplaat in circa 10 minuten knapperig.

Deze desempizza is belegd met vegetarische room, champignons en groene asperges. Na het bakken nog een toefje rucola erop en een drupje truffelolie. Buon apetito!

desempizza ready to eat

desempizza ready to eat

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. 

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!