Meergranen desempizza met allerlei lekkers erop
04 september 2021 
in Desem
5 min. leestijd

Meergranen desempizza met allerlei lekkers erop

In mijn studententijd maakte ik wel eens een plaatpizza met een pakje van Koopmans. Dat mislukte eigenlijk altijd. De korst was droog en hard of te nat en niet gaar. Daarna ontdekte ik de kant en klare bodems van de grootgrutter. Dat was appeltje eitje. Alleen wat toppings erop en hop de oven in. Nu ik zelf brood bak, koop ik geen voorverpakte broodproducten meer. Pizzadeeg maken, dat kan ik toch zeker zelf ook maken? Van bloem, water, zout een rijsmiddel en wat olijfolie. De eerste paar keer nog met gist. Toen dat lukte ging ik een stapje verder. Onderstaand recept voor een desempizza bevat meerdere meelsoorten en zuurdesemstarter als rijsmiddel.

Kies voor je pizzadeeg als basis Italiaanse 00 bloem. Deze bloem heeft een hoge uitmalingsgraad en is fijn van structuur. De semolina rimancinata (semola di grano duro, harde tarwe gries) is zeer fijn doordat hij een keer extra is gemalen. Tarwegries heeft een lichtgele kleur en is glutenrijk. Een beetje rogge geeft nog meer diepgang aan dit deeg. Samen zorgen deze graansoorten voor een lekkere desempizza. Bellissimo!

Ingrediënten desempizza (4 bodems van 235 gram)

300 gram bloem tipo 00
125 gram semolina rimancinata
50 gram rogge
100 gram actief desem (liefst gemaakt met semolina)
11,5 gram zout 2%
300 gram water  + 35 gram bijwassen 70%
20 gram olijfolie

desempizza uitrollen

Bereidingswijze desempizza

Voed in de ochtend je desemstarter met 50 gram water en 50 gram tarwebloem. Laat op kamertemperatuur fermenteren.

In de namiddag meng je 300 gram bloem, 125 gram semolina en 50 gram rogge mer 300 gram water. Laat dit mengsel afgedekt in een kom 30 minuten op kamertemperatuur staan. Voeg daarna 100 gram actief desem toe en 11,5 gram zout. Nu kun je het pizzadeeg gaan kneden tot een soepel deeg. Met de hand 10 minuten of in een standmixer zo’n 6 minuten op stand 2. Voeg dan de resterende 35 gram water toe totdat dit volledig is opgenomen. Als laatste kneed je nog 20 gram olijfolie door het deeg.

Vet een kom of schaal in met olijfolie. Leg de deegbol erin en dek af met een badmuts of een vochtige theedoek. Laat op een vochtige en warme plaats verdubbelen in volume. Een lege oven met een kopje heet water is een fijne plek. Bebloem dan het aanrecht licht en weeg vier gelijke deegstukken van 235 gram af.

desempizza deegbollen in plastic

desempizza deegbollen in plastic

Vorm er bollen van en bewaar deze tot gebruik elk apart in plastic folie in de koelkast. Rol de folie strak om het deeg om ontploffingen in je koelkast te voorkomen ;). Je kan dit deeg ook bewaren voor de volgende dag of invriezen.

Verwarm de oven of je pizzaoven voor op 300 graden

Verwarm als je die hebt je pizzasteen mee. En bereid je toppings alvast voor.
Haal een deegbol 20 minuten voor gebruik uit koelkast. Bebloem het aanrecht en ook je deegroller. Rol een ronde dunne lap van je deeg. Zorg voor een klein opstand randje zodat je saus niet wegloopt. Leg je desempizza op een bakpapier. Knip de randen bij.

desempizza beleggen met champignons en groene asperges

desempizza beleggen met champignons en groene asperges

Beleg naar keuze* en bak op een pizzasteen of bakplaat in circa 10 minuten knapperig.

Deze desempizza is belegd met vegetarische room, champignons en groene asperges. Na het bakken nog een toefje rucola erop en een drupje truffelolie. Buon apetito!

desempizza ready to eat

desempizza ready to eat

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. 

Over de schrijver
Mijn naam is Marije en ik bak graag brood.
Liesbeth
Door

Liesbeth

op 27 Apr 2020

Hoi Marije, Ik maak sinds lange tijd weer eens een desemstarter en lees met grote interesse jouw site, interessant hoor! Mij desemstarter is bijna klaar maar nog niet helemaal en maak daarom met een gedeelte vast een pizza (ik krijg anders teveel starter;-)) Ik heb een vraagje over jouw pizzarecept: je gebruikt bakpapier op je pizzasteen maar dat wil je toch juist niet? Ik heb altijd begrepen dat bakpapier vocht tegenhoudt en je bodem dus vochtig blijft. Dus meteen bakken op je pizzasteen toch? Groetjes en dank voor je leuke site, Liesbeth Willemars www.instagram.com/liesbethwillemars

Marije
Door

Marije

op 06 May 2020

Ha Liesbeth, ik had je al gemaild, maar voor de andere lezers, dit is wat ik je schreef: Ik gebruikte vaak een papiertje omdat dat makkelijker werkt dus met papierjte en al op de pizzasteen. Heb al een paar keer gehad dat het deeg op de inschiet plank bleef plakken en er niet af te friemelen was. Plus je steen wordt niet vettig, want kaas lekt nog wel eens eraf. Maar het hoeft niet hoor, genoeg grof meel strooien, semola of recia en veel Pizzas bakken, dan krijg je er vanzelf gevoel voor. Inmiddels ben ik 3 jaar verder en heb een hele grote oven. Rofco b40. 3 hele grote chamotte stenen, maar ook daar gebruik ik tegen het vet silicone bakpapier. Succes met bakken, leuk he? Grtz Marije Enjoy your day ?

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten! 

Download het GRATIS e-book met 10 praktische en eenvoudige TIPS om met succes mega lekker brood te bakken! Wat zal het heerlijk ruiken in je huis!
arrow_drop_up arrow_drop_down