“Brooddeeg leeft!"

"Tot het brooddeeg in de oven zo'n 50 graden is geworden.”
Ik zie in mijn bakstudio verbaasde gezichten om mij heen.

De thuisbakkers die bij me zijn voor een workshop brood bakken hadden er werkelijk nog nooit bij stil gestaan dat brooddeeg leeft.

Omdat brooddeeg leeft moet je het goed in de gaten houden.

En vertroetelen.
Tot het de oven in kan.

Als thuisbakker is het handig om te weten wat er in deeg precies gebeurt.
Anders gaat het geheid mis.

Brood leeft door het rijsmiddel wat je hebt toegevoegd.
Het meest gebruikte rijsmiddel is gist.
Gist kun je in 3 verschijningen kopen: verse gist, gedroogde gist en instant gist.


Verse gist is in België heel erg in trek.
Hier in Spanje trouwens ook (zie foto van verse gist uit de supermarkt).
Hier zijn het kleine blokjes die je gemakkelijk voor kleine boterblokjes zou kunnen verwarren.

Dat leverde bij het televisieprogramma Ik vertrek onlangs een hilarische scène op.
De gasten van een B&B kregen verse blokjes gist in plaats van boterblokjes voorgeschoteld bij het ontbijt.
Oeps!

Welk gistproduct je ook gebruikt, het is allemaal hetzelfde micro-organisme (saccharomyces cerevisiae).
Het gedraagt zich precies hetzelfde in brooddeeg.

Maar tóch zijn er belangrijke verschillen tussen de verschillende gistproducten.

Wil jij het verschil weten tussen droge gist en verse gist?

https://marijebaktbrood.nl/verse-gist-versus-gedroogde-gist/

Met gistige groet,

Marije.