Zelf korstdeeg maken & portobello Wellington

Sommige recepten zijn te lekker om niet te delen. Of het officieel tot het broodbakken behoort weet ik niet zo goed, maar wat maakt het uit. Het is heerlijk en zelf korstdeeg maken is niet moeilijk. Het is een mengsel van bloem, boter, ei en melk. Je kan er de lekkerste bodems van quiches mee maken. Hieronder staat het recept van een heerlijke vegetarische portobello Wellington. Met een keukenmachine gaat het supersnel, maar ook met de hand is het niet moeilijk. Het deeg moet je zo snel mogelijk maken met koude ingrediënten. Hierbij het recept van Smulweb, met de hand en met de keukenmachine.

Zelf korstdeeg maken

Ingrediënten voor 400 gram deeg

200 gram gezeefde Zeeuwse bloem of speltbloem
1 gram zout
100 gram in blokjes gesneden koude boter of margarine
1 eidooier of eivervanger
45-60 gram ijskoude melk

Bakbenodigdheden

 Wat je in ieder geval nodig hebt:

Bereidingswijze

Met de hand:
Meng het gezeefde bloem met zout in een kom. Voeg de blokjes ijskoude boter toe en snijd de boter met 2 messen door de bloem tot de boter heel fijn verdeeld is. Roer er de eidooier door en 45 gram koude melk. Kneed het mengsel snel met een hand tot een samenhangend deeg. Is het nog heel vast dan doe je er nog 15 gram koude melk bij.

Met de keukenmachine:
Bloem, zout en boter in de mengkom doen. Met pulsknop boter fijn verdelen. Eidooier en melk erbij en dan snel een samenhangend deeg maken.

Zodra het deeg de juiste structuur heeft in plasticfolie verpakken en 1 uur in de koelkast laten rusten.



Ik maakte er een vegetarische portobello Wellington van, voor een bring your own feestje met Oud & Nieuw. Een heel werkje maar het resultaat is zooo lekker. Voor de video van onderstaand recept ga naar de Facebookpagina van Bosh.tv .

Vegetarische portobello Wellington met korstdeeg

Paddenstoelen:
4 portobello’s
4 knoflooktenen, gehakt
1 el tijm, verse blaadjes
1 el rozemarijn, vers & fijngehakt
scheutje olijfolie
snufje zout & peper

Uiencompote:
scheutje olijfolie
1 grote rode ui, fijngehakt
1 el rozemarijn, vers & fijngehakt
snufje zout & peper
1 cup witte wijn
1/2 el bruine suiker

Notenvulling:
2 cups kastanjepuree
2 cups pecan noten
2-3 sneetjes oud brood
1/2 cup groenten bouillon

Voor de korst:
2 x 200 gram korstdeeg: zie hierboven
1 losgeklopt ei

Bakbenodigdheden

 Wat je in ieder geval nodig hebt:

Bereidingswijze portobello Wellington met korstdeeg

Verwarm de oven voor op 200℃.

Doe de portobello’s in een ovenvaste schaal en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi vervolgens met rozemarijn, tijm, zout, peper en knoflook. Bak 15 minuten in de oven en haal ze eruit (laat de oven aanstaan) en zet apart om af te koelen, dan kan jij ondertussen de uiencompote en de notenvulling gaan maken.

Fruit de rode ui met wat olijfolie glazig in een koekenpan. Voeg rozemarijn, tijm, zout en peper toe totdat het een beetje plakkerig mengsel wordt. Voeg de cup witte wijn toe en laat alcohol verdampen. Daarna kan de bruine suiker in de pan erbij en roer totdat het karamelliseert. Pak dan een grote kom en doe daar de warme uiencompote in.

Maak de notenvulling door de kastanjepuree, pecan noten en het brood in een foodprocessor te verkruimelen.

Daarna kan de notenvulling bij de uiencompote in de kom en schenk daar al roerende de groenten bouillon bij. Het voelt en ziet er een beetje uit als paté.

Doe een bakpapiertje op een bakplaat en rol de helft van de korstdeeg dun uit met een deegroller tot een het formaat van een A4-tje. Bekleed het korstdeeg met een laag van 1cm van de uien- en notenvulling, in de vorm van een ovaal. Leg daar bovenop de 4 portobello’s en bekleed die met de rest van de uien- en notenvulling, strijk glad met een natte lepel of nattige handen.

Rol de tweede deeglap uit en vouw deze over de vulling, druk de lucht eruit en maak rondom een rand van 1 cm. Snij het overtollige deeg eraf, dat kun je gebruiken voor de decoratie. Druk met een vork de naden dicht in een mooi patroon.

Decoreer als laatste je deeg met overgebleven deegstukjes en maak een paar luchtgaatjes in het deeg met een vork. Strijk af met wat plantaardige melk of met een geklutst ei, voor mooie kleur en glans.

Bak 30 minuten op 200℃, kijk of ie mooi bruin is, eventueel nog 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Gebruik een scherp mes om de Wellington aan te snijden.

Bon Apetit

Dit gerecht kun je heel goed invriezen (ontdooien en 15 minuten in voorverwarmde oven 200 graden), wij aten er in het nieuwe jaar nog een keer met heel veel plezier van.