Hoe het bakkersvuur in mij werd aangestoken
7 min. leestijd

Hoe het bakkersvuur in mij werd aangestoken

In het najaar van 2016 produceerde ik voor Omroep MAX de zesdelige serie BROOD. Het was een feest om met hele lieve professionals een prachtig programma te maken en dat spat er van af.

Robèrt reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood. Hij ontmoet collega-bakkers, leermeesters en andere connaisseurs en laat zien op welke manieren diverse culturen omgaan met dit eeuwenoude voedsel. Hij onderzoekt met hen de ingrediënten, het maakproces en de vele verschillende vormen van het dagelijkse brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem.

In zes afleveringen bezoekt Robèrt zeven verschillende landen (Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zweden). Als het even kan bakt en proeft hij mee met de bijzondere mensen die hij onderweg ontmoet.

Het was een bijzondere tijd voor mij. Ik had niet kunnen bevroeden dat Robèrt van Beckhoven de koers van mijn leven zo drastisch zou veranderen. Bekijk hieronder een aantal foto’s van achter de schermen van de serie BROOD.

Crew BROOD op bezoek bij Robèrt van Beckhoven - Marije Bakt BroodBROOD team: Anne Simmers (redactie), Marije Pelgrum (productieleiding), Jan Kooijman (regie), Robèrt van Beckhoven (presentatie), Daniel van Elsas (geluid), Samie Reynaerts (camera)  

Nachtelijke opnames in de bakkerij van Pichard in Parijs, croissants maken, Meesterbakker Robèrt van Beckhoven op de achtergrondNachtelijke opnames in de bakkerij van Pichard in Parijs, croissants maken, Meesterbakker Robèrt van Beckhoven op de achtergrond

Ambachtelijk deeg kneden met boer en bakker Nicolas Supiot in BretagneAmbachtelijk deeg kneden met boer en bakker Nicolas Supiot in Bretagne

Kastanjes rapen in Toscane met Robèrt van BeckhovenKastanjes rapen in Toscane met Robèrt van Beckhoven 

Robèrt van Beckhoven bij de bakker van de paus in RomeRobèrt van Beckhoven bij de bakker van de paus in Rome

Wil je de serie BROOD met Robèrt van Beckhoven terugkijken? Dat kan! Bekijk alle 6 prachtige afleveringen van BROOD! Welke aflevering is jouw favoriet?

Ik geef het bakkersvuur aan jou door

Meesterbakker Robèrt van Beckhoven werd tijdens deze reis geïnspireerd door vele bakkers in Europa. Iedere bakker en streek heeft zo zijn eigen gewoontes en tradities. Kennismaking met boeren en molenaars om lokale graansoorten te ontdekken. Het bakken ermee vereist steeds weer een andere deegbehandeling. Robèrt was het die bij mij al weer heel wat jaren geleden het bakkersvuur heeft ontstoken. Hij is één van de vele leermeesters geweest die me de fijne kneepjes van het brood bakken heeft bijgebracht. Het zijn vaardigheden waar ik mijn hele leven lang plezier van heb. En nu is het mijn missie om het bakkersvuur aan jou door te geven. 

Al mijn broodbakkennis en vaardigheden deel ik met enthousiaste thuisbakkers zoals jij in de online broodbakschool. Nieuwsgierig naar het aanbod?

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt BroodOntdek het complete cursusaanbod van online broodbakcursussen. Je kan er direct mee aan de bak. 


Blogpost bijgewerkt 22-06-2022


Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!