Mijn vegan oliebollen recept
26 december 2021 
in Recept
18 min. leestijd

Mijn vegan oliebollen recept

“In de maand december eten wij bijna iedere dag een oliebol”, zegt mijn schoonzus Gonnie terwijl we samen in de moestuin onkruid aan het wieden zijn. Ze logeert met haar man Hans, de broer van mijn man, een aantal dagen bij ons in Andalusië. Gonnie kon niet bevroeden dat zij met deze oliebollen opmerking bij mij een zaadje had geplant. Dankzij haar opmerking dacht ik er namelijk aan dat ik ergens nog een recept voor vegan oliebollen had liggen.

Waar was mijn recept voor vegan oliebollen gebleven?

Diezelfde avond scharrelde ik door een dikke map met handgeschreven recepten. Waar had ik het gelaten? Zo´n twee jaar geleden had ik een recept voor vegan oliebollen ontwikkeld. Dat zijn heerlijke 100% plantaardige oliebollen voor mijn extra dochter Jolijn die de feestdagen bij ons kwam vieren. Had ik het eigenlijk wel opgeschreven? En ja hoor, wie wat bewaart die heeft wat! Op een beduimeld kladje stond mijn recept voor vegan oliebollen. Gon en ik zijn direct aan de slag gegaan en bakten de volgende middag samen de heerlijkste oliebollen. Wat een feest!

De lekkerste vegan oliebollen door geluk bij een ongeluk

Door een toevalligheid had ik me niet aan mijn eigen recept gehouden. Ik had geen tarwebloem meer en daarom gebruikte ik biologische speltbloem. We hadden geen appelmoes meer in huis, dus deed ik er geraspte appel doorheen. En ik was door de gezelligheid van de visite vergeten het deeg na de eerste rijs door te slaan, wat ik normaal gesproken altijd doe voor extra luchtige oliebollen.

Dat bleek een geluk bij een ongeluk te zijn, want deze vegan oliebollen waren écht zo ontzettend goed gelukt! Beter dan alle andere oliebollen die ik de voorgaande jaren had gebakken. Mijn man bleef maar roepen dat deze oliebollen echt de allerlekkerste zijn die hij ooit had gegeten. Zelf at ik er ook veel meer dan ik normaliter doe. Gelukkig had ik alles gelijk opgeschreven en kan ik het recept nu met je delen.


Gonnie vegan oliebollen bakken - Marije Bakt Brood - bakkerij, frituurpan , beslag, handen vegan oliebol

De lekkerste vegan spelt oliebollen bak je zelf!

Je hebt geen bakmix of ingewikkelde ingrediënten nodig om deze lekkere vegan oliebollen te bakken. Ze zijn heerlijk luchtig, niet vet, goed gevuld, niet te zoet en lekker fris. Geniet van een explosie van smaken. Met mijn recept krijg je de allerlekkerste vegan oliebollen met een krakend krokante korst. Dat wordt smullen!

Het geheim van de allerlekkerste vegan oliebollen

Er zijn een paar geheimen die deze plantaardige oliebollen de allerlekkerste ooit maken. Het eerste geheim is dat je het deeg goed moet voorbereiden en er niet teveel aan moet friemelen. Het tweede geheim is dat je niet moet bezuinigen op ingrediënten, maar echt moet gaan voor kwaliteit. Koop de beste rozijnen, krenten, cranberries en/of appels die je kan vinden. Dat proef je namelijk terug in elke hap. Liefst zonder gecoat olielaagje, zodat ze beter water opnemen.

Dan nog een aantal handige tips

Naast deze twee geheimen heb ik nog een aantal tips, waarmee het je vast en zeker gaat lukken om ook de allerlekkerste vegan oliebollen ooit te bakken. Dat zijn:

 • Wees royaal met je vulling en stop erin wat jij het allerlekkerst vindt. Daar kun je toch geen genoeg van krijgen?
 • Wel de vulling de avond van tevoren. Maak daarna de rozijnen, krenten, cranberries en/of appels winddroog door ze in een zeef te laten uitlekken.
 • Zet het oliebollendeeg 90 minuten afgedekt warm weg om te rijzen. Hierbij is een temperatuur van 28 graden Celsius ideaal (zie deze blogpost over warme plekjes).
 • Gebruik speltbloem en sla voor super luchtige oliebollen het deeg na de eerste rijs niet door!
 • Bak de oliebollen in verse, biologische zonnebloemolie.
 • Bak niet teveel bollen in tegelijk, want dan koelt de olie af en zuigen de oliebollen de olie op. Het heet dan wel een oliebol, maar van mij mag de bol lekker luchtig en krokant zijn.

Vegan spelt oliebollen in een schaal met poedersuiker - Marije Bakt Brood - kerstverlichting

Mijn vegan spelt oliebollen recept

Met dit recept kun je 20 vegan oliebollen maken van circa 70 gram. Heb je grotere trek of een hele schare monden te voeden? Verdubbel of verdriedubbel dan onderstaand recept.

INGREDIËNTEN

Vulling (circa 340 gram)

 • 200 gram gemengde rozijnen, krenten, cranberries, sucade
 • 100 gram heet water
 • 30 gram goudrenet of andere stevige appel
 • 5 gram rasp van een citroen
 • 5 gram rasp van een sinaasappel

Deeg (1046 gram, hydratatie 100%)

 • 500 gram biologische speltbloem
 • 500 gram lauw-warme amandelmelk
 • 11 gram instant gist
 • 10 gram zout
 • 25 gram bruine basterdsuiker

Overig

 • Biologische zonnebloemolie (hoeveelheid afhankelijk van je frituurpan)
 • Poedersuiker

BAKBENODIGDHEDEN

 • Kommetje
 • Zeef
 • Steelpannetje
 • Fornuis
 • Grote mengkom, 3 liter (glas of BPA-vrij plastic)
 • Deense klopper of silicone spatel
 • Douchemuts of natte theedoek
 • IJsschep ø66mm
 • Glas met water
 • Frituurpan
 • Keukenpapier
 • Mooie schaal om te serveren

Bereidingswijze vegan oliebollen

Vulling voorbereiden - minimaal 1 avond tevoren

Bereid je vulling minimaal één avond voor het bakken voor. Je kan deze stap maximaal 3 dagen van tevoren doen. Bewaar dan de geprepareerde vulling tot gebruik in de koelkast. Haal de vulling op de bakdag uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur te komen.

Is je fruitmix te droog? Dan zal het vocht uit het deeg in je gedroogde fruit trekken. Dan houd je een te droog deeg over. Als je fruitmix te nat is, zal het deeg niet aan je fruitmix hechten. Het is belangrijk om je fruitmix te wellen, te zeven en aan de lucht te drogen. Dan krijg je een  sappige vulling goed verdeeld wordt in het beslag van de vegan oliebollen.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de vulling op kamertemperatuur zijn voordat je begint.

Zo maak je de vulling: 

 1. Doe 200 gemengde gedroogde fruitmix (zonder de appel) in een kommetje. Kook 100 gram water en giet dit over de fruitmix. Laat minimaal 20 minuten staan.
 2. Afhankelijk van hoe nat je fruitmix nu nog is, kun je de gewelde mix laten uitlekken in een zeef. Indien het vocht voldoende is opgenomen, ga je direct door naar de volgende stap.
 3. Leg een schone theedoek op het aanrecht en leg daar wat keukenpapiertjes op. Spreid de gewelde mix over de keukenpapiertjes en laat de gewelde fruitmix aan de lucht drogen. Dit noemen bakkers winddroog maken.
 4. Was de citroen en de sinaasappel. Rasp de schil met een fijne rasp en pers een halve citroen uit.
 5. Schil en rasp de appel. Besprenkel gelijk met citroensap om verkleuring te voorkomen.
 6. Doe de gewelde en winddroge fruitmix in een kom. Meng er de citroenrasp, sinaasappelrasp en geraspte appel doorheen en zet afgedekt weg voor gebruik.
 7. Ga je morgen oliebollen bakken? Dan laat je de fruitmix op je aanrecht staan. Is het pas over een aantal dagen feest? Bewaar de mix dan in de koelkast.

Oliebollendeeg maken

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor het deeg en de vulling op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Haal, indien nodig, je vulling en de amandelmelk uit de koelkast. Als de amandelmelk te koud is, rijst het beslag niet.

Warme melk in kom, speltbloem erbij, mengen met Deense klopper

 1. Verwarm de amandelmelk in een steelpannetje tot lauwwarm (max 35°C)
 2. Roer de gist erdoor, gevolgd door de suiker en het zout.
 3. Zeef de speltbloem boven een grote mengkom (3 liter).
 4. Roer met een Deense klopper de natte ingrediënten door de speltbloem tot een egale lobbige massa.
  Rozijnenmix met sinaasappel zest en appelrasp, mengen in kom en afdekken
 5. Meng de gewelde en winddroge fruitmix, de citroenrasp, sinaasappelrasp en geraspte appel door het beslag. Doe dit totdat de vulling evenredig verdeeld is.
 6. Dek de kom af met een douchemuts of vochtige theedoek.
 7. Laat het oliebollendeeg 90 minuten rijzen op een warme plek, bij voorkeur 28°C. (zie deze blogpost voor suggesties warme plekjes in je huis).

Gerezen vegan spelt oliebollendeeg in glazen kom met frituurpan - Marije Bakt Brood

Tips voor het bakken van de vegan oliebollen

Jay het is zover, je kan de allerlekkerste vegan oliebollen gaan bakken. Zorg voor een stabiele werkplek en voldoende ventilatie tijdens het bakken. De baklucht kan een aantal dagen blijven hangen. Mijn schoonzus Gonnie bakt ze thuis het liefst in de garage ;), wij bakken ze samen in mijn bakstudio in Andalusië.

Doe verse en voldoende, maar niet teveel, zonnebloemolie in de frituurpan. Kijk naar de maatstreep of op het apparaat hoeveel erin moet. Bak niet teveel oliebollen in één keer. Zo blijft de olie goed heet en worden je oliebollen niet te vet.

Bewaar de fles(sen) van de olie, want na het bakken kun je de afgekoelde olie daarin terug doen. Lever het in bij een inzamelpunt in de buurt. Recycling van gebruikt frituurvet of olie is goed voor het milieu, omdat er biobrandstof van kan worden gemaakt (bron recylcehet). Genoeg gepraat, wij gaan aan de bak!

De voorbereiding voor het bakken van de vegan oliebollen

 1. Vul je frituurpan met verse zonnebloemolie tot aan de maximale maatstreep.
 2. Verwarm aan het einde van de rijstijd je frituurpan voor op 180°C. Meestal duurt dat zo'n 10-15 minuten.
 3. Test of de olie heet genoeg is door er een theelepeltje deeg in te laten glijden. Wanneer het bruist, is het heet genoeg om oliebollen te gaan bakken. Gebeurt er niks? Wacht dan nog even en test het straks met nog een klein theelepeltje oliebollendeeg.
 4. Zet een glas water klaar om je ijsschep in te kunnen dopen.
 5. Haal de theedoek of de douchemuts van het deeg. Is het minimaal verdubbeld in volume?

3 vegan oliebollen in de frituurpan - Marije Bakt Brood


Het bakken van de vegan oliebollen
 1. Doop de ijsschep eerst in het water (dit voorkomt plakken) en haal de ijsschep dan in 1 ferme haal door je oliebollen beslag.
 2. Knijp het deegbolletje vlak boven het hete frituurvet uit de ijsschep. Pas op voor spetterende olie. Herhaal het toevoegen van deegbolletjes afhankelijk van de grootte van je frituurpan.
 3. Blijven er oliebollen aan het draadmandje plakken? Schud dan net na het lossen uit de ijsschep even met het draadmandje. De oliebollen moeten vrij drijven in de olie.
 4. De baktijd is afhankelijk van de grootte van je ijsschep. Die van mij waren in 5 minuten donkerbruin, krokant en gaar. De oliebollen moeten halverwege de baktijd vanzelf omdraaien in de olie. Doen ze dat niet? Draai ze dan even om met een vork.
 5. Laat de oliebollen uitdruipen in het draadmandje.
 6. Bedek een mooie schaal met keukenpapier. Leg de versgebakken oliebollen in de schaal. Bestrooi royaal met poedersuiker.
 7. Herhaal stap 1 tot en met 6 totdat al het oliebollenbeslag op is.

Eet smakelijk en alvast een heel voorspoedig en heerlijk nieuwjaar gewenst!

Gonnie met zelfgebakken vegan oliebol - Marije Bakt Brood - bakkerij, frituurpan, Andalusië


Mijn schoonzus Gonnie met een zelfgebakken vegan spelt oliebol - een hele middag gebakken met dat kleine frituurpannetje in mijn bakstudio in AndalusiëHeb je de volgende 3 feestelijke recepten al eens gemaakt?


Mini stollen - Maxi smaak (gistbrood)

Desem feestbrood met amandelspijs

Feestbrood met spijs (desembrood)

Kerst Breekbrood gebakken met hand - Marije Bakt Brood - kerstboom kaas olijven rozemarijn tomaten bakplaat bakpapier

Kerst breekbrood (gistbrood)

Dit artikel bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Het kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen.

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten

Download GRATIS 10 TIPS (PDF)

Praktische en eenvoudige TIPS om met succes écht lekker brood te bakken! Ga er direct mee aan de bak!