MARIJE

rijk gevulde mueslibolletjes ready

Welkom op mijn blog, ik zal me even aan je voorstellen. Mijn naam is Marije Pelgrum Berghuis en ik woon in Amsterdam met man Ruud en kater Kees.

Mijn vroegste herinnering aan mijn jeugd is bakkerij Reedijk in Zuidland, op nog geen 200 meter van het huis waar wij woonden. Elke keer als we er langs liepen dan kwam de geur van vers brood je tegemoet. Maar wat ik mij vooral herinner is de geur van speculaas. Als meisje van 3 mocht ik de restjes van het deeg, die overbleven na het uitsteken, opeten. En dat vond ik toch lekker ūüôā Nu nog steeds kun je me zomer en winter wakker maken voor speculaas. Ik lust ook graag speculaasjes op brood. Vers gebakken brood, beetje roomboter erop en twee speculaasjes…beter kan het niet zijn.

Tijdens mijn studententijd in Groningen ben ik door Jamie Oliver op het kookpad beland. Dat was ook wel nodig, want er moest 25 kilo af. Door zijn enthousiasme en makkelijke recepten ben ik steeds verser en bewuster gaan koken. Inmiddels vind je geen pakjes of zakjes in onze keuken en maak ik (bijna) alles zelf.

Mijn stiefdochter Jolijn Pelgrum blogt al een aantal jaren als Vegadutchie. Zij laat zien dat een plantaardig leven heel er lekker en gezond is en dat je niet de hele dag een blaadje sla eet ūüėČ Door de jaren heen ben ik door al die ervaringen en ontmoetingen steeds scherper naar de voedingsindustrie gaan kijken.¬†Inmiddels ben ik vegetari√ęr en eet vaak veganistisch.

Meisjes Tony's Chocolonely

Meisjes Tony’s Chocolonely… ik met de chocoladeletter M

Tony’s Chocolonely & BROOD

In Amsterdam heb 7 jaar gewerkt bij Tony’s Chocolonely. Om te laten zien en proeven dat eerlijke chocolade ook lekker is en¬†natuurlijk om de wereld een beetje beter te maken.¬†Ook werkte ik voor het productiebedrijf van de Keuringsdienst van Waarde. Sinds een 10-tal jaren produceer ik televisieprogramma’s en documentaires. Dat doe ik voor verschillende productiehuizen en omroepen, maar ook in eigen beheer met ons bedrijf Red Tiger. Ik maakte bij Appelbaum twee series Gort a la Carte en produceerde bij Omroep MAX o.a. het televisieprogramma BROOD met meesterpatissier Rob√®rt van Beckhoven. (meer lezen, zie¬†mijn profiel op Linked-IN)

BROOD ROBERT

meesterpatisier Rob√®rt van Beckhoven in √Ėland, foto’s Samie Reynaerts

Sindsdien ben ik aangestoken met het broodbakvirus. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen, ik zie het als een logische stap op mijn culinaire levenspad.

Op deze website verzamel ik alle informatie die ik zelf gevonden heb over het zelf thuis brood bakken. Ik doe verslag van mijn mislukkingen en successen en van de mensen die ik op mijn broodreis ontmoet.

Veel lees- en broodbakplezier!