MARIJE

rijk gevulde mueslibolletjes ready

Welkom op mijn blog, ik zal me even aan je voorstellen. Mijn naam is Marije Pelgrum Berghuis en ik woon tegenwoordig in La Alqueria (Andalusie) met mijn man Ruud en twee ex- katers Gerrit & Zorro.

Mijn allereerste herinnering aan mijn jeugd is de geur van verse speculaasjes. Die werden gebakken bij bakkerij Reedijk in Zuidland, op nog geen 200 meter van het huis waar wij woonden. Als meisje van 3 mocht ik de restjes van het deeg, die overbleven na het uitsteken van de speculaasjes, opeten. En dat vond ik toch lekker 🙂 Nu nog steeds kun je me zomer en winter wakker maken voor speculaas. Ik lust ook graag speculaasjes op brood. Vers gebakken brood, beetje roomboter erop en twee speculaasjes…beter kan het niet zijn.

Tijdens mijn studententijd in Groningen ben ik door Jamie Oliver aan het koken geslagen. Dat was ook wel nodig, want er moest 25 kilo af. Door zijn enthousiasme, makkelijke en pure recepten ben ik steeds verser en bewuster gaan koken. Inmiddels vind je geen pakjes of zakjes in onze Andalusische keuken en maak ik (bijna) alles zelf.

Meisjes Tony's Chocolonely

Meisjes Tony’s Chocolonely… ik met de chocoladeletter M

Tony’s Chocolonely & BROOD

In Amsterdam heb ik 7 jaar gewerkt bij Tony’s Chocolonely. Om te laten zien en proeven dat eerlijke chocolade ook lekker is en natuurlijk om de wereld een beetje beter te maken. Daarnaast was ik finance manager bij het productiebedrijf Dahl TV van de Keuringsdienst van Waarde. En heb ik een 15-tal jaren televisieprogramma’s, documentaires en bedrijfsfilms geproduceerd. Na 2 series twee series Gort a la Carte bij Appelbaum produceerde ik bij Omroep MAX o.a. het televisieprogramma BROOD met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. (meer lezen, zie mijn profiel op Linked-IN)

BROOD ROBERT

meester patissier Robèrt van Beckhoven in Öland, foto’s Samie Reynaerts

Sindsdien ben ik aangestoken met het broodbakvirus. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen, ik zie het als een logische stap op mijn culinaire levenspad.

Op deze website verzamel ik alle informatie die ik gevonden heb over het wonderlijke proces van brood bakken. Ik doe verslag van mijn mislukkingen en successen en van de mensen die ik op mijn broodreis ontmoet.

Veel lees- en broodbakplezier!