Kleverige kaneelbroodjes met kardemom - Marije Bakt Brood
Marije Bakt Brood
4 min

Kleverige kaneelbroodjes met kardemom

4 min

Sticky cinnamon rolls, Kanelbulle, Zeeuwse bolussen allemaal namen voor een heerlijk zoet broodje met suiker en kaneel. Heerlijke plakkerige kaneelbroodjes om je vingers bij af te likken. Ze zijn heel eenvoudig om thuis te maken en écht veel lekkerder dan de voorverpakte uit de winkel. Plus je hele huis ruikt naar versgebakken brood én kaneel! Een hemelse combinatie. In dit speciale recept doen ik er een vleugje kardemom bij. Dat wordt smullen!

Vorig jaar stond ik op de Mercado Artesanal in het kasteel van Monda, een dorp op een half uur rijden van mijn workshop bakkerij. Elke week had ik een klein stalletje in de binnentuin van het kasteel. Om mijzelf bekend te maken in de streek en workshops Artisan Brood Bakken te verkopen. Het was er altijd gezellig druk en mijn naam bleek al een beetje rond te zingen in het dal. De grootste hit waren de kaneelbroodjes, die waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Er waren zelfs fans die er speciaal voor naar het kasteel reden. Zij kunnen nu met dit recept deze heerlijke kaneelbroodjes zelf maken.

Marije op de Monda Market Marije Bakt Brood

Dit kaneelbroodjes recept is een echt verwen recept. Bak ze voor jezelf, je familie én je vrienden. Er zit melk, boter én heel veel suiker in. Ze zijn gevaarlijk lekker! Maak ze vers, want na het invriezen worden ze vrij droog en verliezen ze hun zachte kleverige heerlijkheid. Om er een twist aan te geven doe ik vers gemalen kardemom in het deeg. Het aroma van kardemom geeft deze broodjes een lekkere kick. 

Baktips

In het kader van de Boekenweek zet ik een aantal broodbakboeken in het zonnetje. Dus zocht ik contact met Hiljo Hillebrand. Hij is één van de weinige Meesterbakkers in Nederland en heeft het boek Broodbijbel, van Allison tot Zuurdesembrood geschreven. Wij kennen elkaar niet persoonlijk, maar zoals gewoonlijk in broodbakland is ook hij de vriendelijkheid zelve. Op de vraag of ik zijn bolusrecept als inspiratie mag vermelden op dit blog appte hij me “Ja hoor, geen probleem!”. Zijn recept was het startpunt voor mijn kaneelbroodjes avontuur en ik heb er een aantal van mijn eigen tips voor jou aan toegevoegd.

Ik heb echt veel kaneelbrood recepten uitgeprobeerd, maar de bolussen werden vaak droog en de suiker na het afkoelen heel hard. De truc bij het bakken van goede kleverige kaneelbroodjes is heel heet en kort bakken. Dan blijft het deeg luchtig en zacht en de suiker verbrandt niet maar smelt.

Het maken van deegstrengen gaat het makkelijkst als je het tijd gunt om tussendoor te ontspannen. In dit recept maak je eerst strengen van 20 cm. Die je daarna verder uitrolt tot de gewenste lengte. Dat voorkomt tegenstribbelend deeg of scheuren. Maak de spiraalvorm door in het midden te beginnen met oprollen en de sliert zo verder om zichzelf heen te draaien. Stop het uiteinde onder het opgerolde kaneelbroodje.

Wist je dat je heel voorzichtig moet zijn met kaneel ín je deeg. Kaneel remt de werking van gist. Daarom maak je eerst deeg en die rol je in kaneel. Zo blijven de broodjes lekker luchtig en kun jij genieten van de heerlijke smaak van kaneel. 

Kleverige kaneelbroodjes met kardemom – 15 stuks

Voor het deeg
500 gram sterke tarwebloem (minimaal 11% eiwit)
320 gram lauwwarme melk
8 gram instant gist of 25 gram verse gist
50 gram koude boter in kleine stukjes
25 gram basterdsuiker
10 gram zout
3 gram gemalen kardemom (de zwarte zaadjes uit de groene peul)

Voor de kaneelsuiker
400 gram bruine basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
15 gram kaneelpoeder
plat bord

Verder

Deegstukken kaneelbroodjes - Marije Bakt Brood

Bereidingswijze kaneelbroodjes

  1. Kneed van alle ingrediënten (zonder de boter) een goed soepel en afgekneed deeg. Het deeg kan vrij plakkerig zijn; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak. Voeg daarna de koude boter in etappes toe. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
  2. Verdeel het deeg in 15 stukjes en maak er eerst kleine bolletjes van. Sla daarna de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en rol de platte deegstukjes op zodat je puntjes krijgt.
  3. Pak het bord met kaneelsuiker erbij. Rol de puntjes in de kaneelsuiker tot strengen een lengte hebben van ongeveer 20 cm. Rol de kaneelpuntjes nogmaals door de suiker en maak er strengen van ongeveer 35 cm van. Zorg ervoor dat alle deegstrengen bedekt zijn met alle kaneelsuiker.
  4. Rol de kaneelstrengen vervolgens in een spiraal op met het uiteinde onder de kaneelbroodjes gevouwen. Leg de kaneelbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi eventueel met de overgebleven suiker. Ik hou best wat suiker over van bovenstaande hoeveelheid, dat kun je prima in een pot bewaren voor de volgende keer.
  5. Verwarm de oven voor op 250°C boven- en onderwarmte.
  6. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240°C. Bak de kaneelbroodjes in 7-9 minuten. Hou ze goed in de gaten, de suiker mag niet verbranden.
  7. Haal de bakplaat met ovenwanten uit de oven. Bedek direct na het bakken de gebakken kaneelbroodjes met het andere bakpapier met daarop de andere bakplaat. Keer gelijk om, zodat de kaneelbroodjes op het andere bakpapier kunnen afkoelen. Let op: de suiker is vloeibaar en heel heet!

Deze kaneelbroodjes zijn om te smullen! Laat je me weten of je ze ook onweerstaanbaar lekker vindt?

Kaneelbroodjes op een schaal - Marije Bakt Brood

Deze post bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. Ik werk al jaren met veel plezier samen met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je heerlijke ingrediënten en fijne bakbenodigdheden om zelf aan de bak te gaan!

Reacties