Kerst breekbrood - hartige broodjes om te delen
04 december 2021 
in Recept
8 min. leestijd

Kerst breekbrood - hartige broodjes om te delen

Zet eens een kerstboom op tafel! Brood is er om te delen, zeg ik altijd. En in deze gezellige tijd, zo aan het einde van het jaar, zijn er redenen genoeg om eens lekker gul te zijn. Gezellig samenzijn, genieten van elkaar en van heerlijk eten. Wat denk je van dit leuke breekbrood in de vorm van een kerstboom?

Dit kerst breekbrood is heerlijk hartig en staat prachtig op tafel bij het kerstontbijt. Serveer dit kerstbrood ook gerust als breekbroodje tijdens de gezellige pakjesavond. Of als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Ik kan er de hele dag wel van blijven eten.

Je kan het breekbrood gemakkelijk een dag vantevoren maken en vlak voor het serveren even 8 minuten oppiepen in een voorverwarmde oven van 200°C.

Kerst breekbrood in een handomdraai

Zoals al mijn recepten is dit kerst breekbrood heel gemakkelijk te maken. Kies waar je kan voor biologische ingrediënten. Beter voor moeder aarde en de boer. En dus ook fijn voor jou!

Je kan eigenlijk van elk deeg dit leuke kerstboom brood maken. Varieer met volkoren of met spelt. Het kan allemaal! Je maakt eerst een goed afgekneed deeg dat je op een warme plek in volume laat verdubbelen. Daarna steek je er 25 deegstukjes van waar je bolletjes van maakt, als ware het kerstballen. Die kerstballen rangschik je vervolgens in de vorm van een kerstboom. Nog eenmaal laten rijzen en bakken maar. Aan het einde van de baktijd decoreer jij jouw kerstbrood met wat jij lekker vindt. Nog heel even in de oven en dan is het zover. Aan tafel!

Kerst breekbrood zonder stress met deze handige tip

Je kan het kerstbrood ruim vantevoren maken. Je bakt het kerstbrood eerst voor en dit voorgebakken kerstbrood bewaar je in een afgesloten zak in de vriezer. Op kerstavond haal je de zak uit de vriezer en laat je het kerstbrood ontdooien in de zak op het aanrecht. Tijdens de kerstdagen hoef je dan het kerstbrood alleen maar te decoreren met jouw favoriete toppings. Het afbakken doe je vlak voor het serveren, dan zijn je kerstbroodjes warm en knapperig!

Dit kerst breekbrood is echt een topper voor deze kerst! Verras jezelf, je vrienden en familie met dit zelfgebakken kerstbrood.


Mijn kerst breekbrood recept

Ingrediënten breekbrood

(25 kerstballen van ongeveer 35 gram)

DEEG:

 • 500 gram sterke tarwebloem (11% eiwit of meer)
 • 325 gram water (+ evt. 25 gram water om bij te wassen)
 • 9 gram zout
 • 7 gram instant gist
 • 20 gram olijfolie


TOPPINGS kerst breekbrood (naar keuze):

 • rozemarijn naaldjes
 • oregano
 • geraspte kaas
 • zongedroogde tomaatjes op olie
 • zwarte olijven
 • grof zeezout

Bakbenodigdheden kerstbrood

Bereidingswijze kerst breekbrood

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer. Je kan ook prima met de hand kneden, niks aan de hand ;) Dan duurt het wellicht wat langer. In de basiscursus brood bakken leer je hoe je een goed gekneed deeg maakt. In alle gevallen controleer je of je deeg lekker soepel aanvoelt en of je er een vliesje kan trekken. Zo niet dan nog even doorkneden. Het deeg vertelt je wat je moet doen.

Kerst Breekbrood deeg maken- Marije Bakt Brood - Kitchenaid deeg maken, vliesje trekken, gerezen deeg

Deeg kneden (in een standmixer)

Doe de 500 gram bloem, 325 gram water, 9 gram zout en 7 gram gist in de kom. Kneed op stand 1 gedurende 2 minuten en nog ± 10 minuten op stand 2. Trek ter controle een vliesje van je deeg. Scheurt het, dan nog even doorkneden. Kijk of je nog 25 gram water op het deeg kan zetten (bijwassen). Voeg aan het einde van de kneedtijd 20 gram olijfolie toe en kneed totdat de olie is opgenomen.

1e rijs

Haal het deeg voor het kerst breekbrood uit de kom van de standmixer en vorm het tot een bal. Leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1x keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 60 minuten verdubbelen in volume op een warme plek (21-28ºC). Hoe warmer je deeg, hoe sneller het rijst. Bijvoorbeeld in de oven met het lichtje aan. Zie ook dit blog over Warme plekjes in je huis.

Kerst Breekbrood bolletjes maken- Marije Bakt Brood - deeg steken, handen, bolletjes maken, vormen deegbolletjesVormen

Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkplek. Verdeel daarna het deeg met een deegsteker in 25 gelijke stukjes (van circa 35 gram).  Bol elk van de deegstukjes op. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes. Dek ze af met ingeoliede huishoudfolie of bubbeltjesplastic.

2e rijs

Laat de afgedekte kerst breekbolletjes op een warme plek (21-28ºC) in ± 45 minuten voor een tweede keer rijzen. Het deeg is voldoende gerezen wanneer je er met een vinger op drukt en de afdruk blijft staan. Indien het deeg nog langzaam terug veert dan nog even laten rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 235ºC. En een ovenbestendig bakje met steentjes (grind uit de tuin) onderin.

Bakken

Hoog tijd te gaan bakken. Dat doe je in 2 keer. Schuif de bakplaat met het kerstbrood (onafgedekt) in het midden van de oven. Voeg direct een klein kopje warm water toe aan het bakje met de steentjes. Zo zorg je voor stoom tijdens het bakken. Het geheim voor luchtig brood. Bak het kerstbrood eerst 15 minuten. Dan zal het als het goed is gaar zijn (van binnen 96ºC) is.

Decoreren & afbakken

Haal het kerstbrood uit de oven en decoreer het voorgebakken kerstbrood met wat jij lekker vindt. Het brood op de foto is royaal belegd met mijn favorieten. Druk de naaldjes van de rozemarijn in de hoeken van de kerstballen. Pureer 3 eetlepels gedroogde tomaten op olie in een keukenmachine met 1 eetlepel oregano en een rood pepertje voor wat extra pit. Bestrooi royaal met geraspte kaas en schijfjes zwarte olijf.

Bak dit breekbrood nog 5 minuten op 200ºC of 3 minuten onder een hete grill.

Kerst Breekbrood gebakken met hand - Marije Bakt Brood - kerstboom kaas olijven rozemarijn tomaten bakplaat bakpapier

Fijne feestdagen!

Heb je de volgende 3 feestelijke recepten al eens gemaakt?

Mini stollen - Maxi smaak (gistbrood) 

Feestbrood met spijs (desembrood)

Mijn vegan spelt oliebollen recept (gist)

Deze mail bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra's en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. Ik werk al jaren met veel plezier samen met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je heerlijke ingrediënten en fijne bakbenodigdheden om zelf aan de bak te gaan!

Francien
Door

Francien

op 09 Dec 2021

Dank voor je recept… zeker de moeite waard om te proberen. Heb en vraag…lees voor het eerst over een bakje met steentjes onder in de oven. Wat is daar het effect van?

Marije
Door

Marije

op 10 Dec 2021

Hi francien, dank voor je reactie, ik was het er vergeten bij te zetten! Nu staat het er tussen. Wanneer je warm water op die hete sterntjes gooit, maak je stoom. Het geheime wapen voor luchtig brood. Ga jij dit brood maken met de feestdagen? Warme groet, Marije

Reactie plaatsen

Voorkom de 10 meest gemaakte broodbak fouten

Download GRATIS 10 TIPS (PDF)

Praktische en eenvoudige TIPS om met succes écht lekker brood te bakken! Ga er direct mee aan de bak!