Croissants van Meester Boulanger Robèrt
in Recept
11 min. leestijd

Croissants van Meester Boulanger Robèrt

“Ik wil jullie als bedankje graag bij mij uitnodigen en dan gaan we samen brood bakken”, zei Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven een aantal maanden geleden tegen mij. Het is voorjaar 2017. Jullie daarmee bedoelde hij de hele filmcrew van de 6-delige serie BROOD, die we gemaakt hebben voor Omroep MAX. Bedanken, lief hè… dat bedankje gingen we met liefde in ontvangst nemen. Afgelopen maandag was het zover, hoera, alle drukke zzp agenda’s hadden een gaatje op deze dag.

Crew BROOD op bezoek bij Robèrt van Beckhoven - Marije Bakt BroodTV crew met van links naar rechts Anne Simmers (redactie), ik, Jan Kooyman (regie),Robèrt van Beckhoven, Samie Reynaerts (camera) en Daniel van Elsas (geluid).


We verzamelden in de bakkerij van Robèrt in Oisterwijk, genaamd Bij Robèrt. Wij, de voltallige televisiecrew, kregen met z’n 5-en les van de Meester himself. Ik voelde me bevoorrecht, stond overal met m’n neus vooraan en schreef driftig alle tips van de meester op in mijn notitieboekje.

We maakten croissants van getoerd gerezen deeg, zijn beroemde worstenbroodjes en ook nog verschillende soorten foccacia. Ik mag met jou het recept voor het maken van  roomboter croissants van Robèrt met je delen. Ik dacht tot vandaag dat ik nooit zelf croissants zou kunnen maken. Veel te ingewikkeld. Het bekende croissantdeeg uit een blikje mislukte zelfs bij mij. Maar het valt echt reuze mee, ik heb het zelf ervaren! Zo zie je maar, soms heb je net even een zetje nodig. Bedankt Robèrt!

Meesterlijke roomboter croissants

Recept getoerd gerezen deeg

voor het deeg
100% eiwitrijke bloem (T45 of T65 of Manitoba / 500 gram
5% verse gist / 25 gram
2% zout / 10 gram
10% fijne suiker / 50 gram
5% zachte roomboter / 25 gram
5% klein ei / 50 gram
20% koud water / 100 gram
25% volle melk / 125 gram

voor de laagjes / de toerboter
50% koude boter / 250 gram

DAG 1 deeg maken

Maak een elastisch deeg van alle ingrediënten voor het deeg. Als je een standmixer van Kitchenaid gebruikt dan kneed je 3 minuten op stand 1 en 4 minuten op stand 2. Vouw het deeg vervolgens op in de vorm van een vierkant en wikkel in plastic folie. Laat een nacht op 5 graden in de koelkast rusten. Vanaf de volgende dag kun je er croissantdeeg van maken door koude boter te verwerken in dit gerezen deeg. De verhouding boter ten opzichte van bloemgewicht is 50%. Kies voor de smakelijkste roomboter die je kan vinden, margarine is in dit recept voor roomboter croissants uit den boze.

DAG 2 croissantdeeg maken

Pak je gerezen bladerdeeg uit de koelkast en rol deze tot een plak van circa 40cm breed en snij deze deegplak in 2 gelijke delen.
Zet even aan de kant. Pak nu pas je boter uit de koelkast. De bedoeling is dat je boter precies even groot wordt als de 2 plakken deeg. Tip van de meesterbakker. Je kan je boter tussen 2 bakpapiertjes of plastic folie leggen en soepeler maken. Dat rolt makkelijk en kleeft niet. Maak een plak van 8mm dikte en qua formaat dus de grootte van je 2 plakken deeg. Leg de plak boter tussen de 2 deeglagen en druk goed aan. Er op slaan met je deegroller is ook toegestaan 😉

Toeren van croissantdeeg

Dan kan je aan het toeren beginnen, dat doet Robèrt heel mooi voor in deze video op mijn Youtube kanaal (sorry voor het geluid, ik heb het zelf gewoon met de telefoon opgenomen).
Toeren van croissantdeeg door meesterbakker Robèrt van Beckhoven

Anne aan de rol met croissantdeegAnne aan de rol met croissantdeeg

Uitrollen tot een plak van 8-9mm en in 4-en vouwen, waarbij de eerste vouw op 0,25 en de tweede op 0,75 zit (niet in het midden dus. Daarna nogmaals 2x vouwen, die naad mag wel in het midden vallen. Zie vooral de video. Daarna het deeg een kwartslag draaien. Weer uitrollen met de deegroller tot een plak van 8-9mm en wederom in 4-en vouwen.

Je deeg is nu klaar om te laten rusten. Pak vervolgens het deeg goed in in plastic folie en stop het voor in ieder geval 25 minuten in de vriezer.

Anne met gevouwen croissantdeeggevouwen croissantdeeg klaar voor de koelkast, rennen Anne voordat de boter smelt 😉

Croissantdeeg vormen

Haal eerst je deeg uit de vriezer en rol uit tot een plak van 4mm. Niet dunner want dan druk je de laagjes door elkaar en gaat straks de bladerwerking verloren.
Snij driehoekjes van 10 breed bij 20 lang, het gewicht is ongeveer 70-75 gram per stuk. Een goede croissant heeft minimaal 4 windingen van links naar rechts. Dat zijn de streepjes die je ziet. Daar is een handigheidje voor. Rol het deeg van breed naar smal op tot halverwege en stop dan even. Trek het overgebleven puntje deeg verder uit, uitrekken dus en rol vervolgens door. Als je niet tussentijds stopt en trekt, zul je op zo’n 3 windingen uitkomen. En op deze manier op 4 windingen, probeer maar eens.

Varieer qua vulling met stukjes chocolade of rol een plakje kaas mee. Wanneer je ze over een nat gemaakt schoon doekje haalt kun je ze ook nog eens in geraspte kaas rollen. Dan valt de geraspte kaas er niet af na het bakken.

croissants gerold masterclass robert

gerolde croissants, ook met kaas en chocolade

Croissantdeeg invriezen

Je kunt ze nu gaan bakken of (een deel) invriezen, dan heb je voor een andere keer je eigen gemaakte croissants in de aanslag. Haal ze dan een dag voordat je ze wil gaan bakken uit de vriezer en laat ze ontdooien in de plastic zak in de koelkast. Volg verder de beschrijving hieronder.

Croissantjes bakken

Leg ze op een bakplaat met bakpapier met voldoende ruimte tussen de croissantjes. Laat tot dubbel volume rijzen in een oven met het lichtje aan en/of met een groot glas heet water. Zorg dat je temperatuur niet boven de 28 graden komt, anders loopt de boter eruit.

Croissantjes uit de oven of rijskast halen 😉 Als je met stoom kan bakken dan oven voorverwarmen op 220 graden en daarna afbakken met stoom op 210 graden voor 14 minuten. Je ziet dat ze mooi goudbruin zijn. Als je zonder stoom bakt, bestrijk dan de croissants met ei en verwarm de oven voor op 180 graden. Je bakt de croissants van de Meester zo’n 24 minuten op 170 graden. Daarna af laten koelen en smullen maar!

meesterbakker robert masterclass croissants

Ik geef het bakkersvuur aan jou door

Meesterbakker Robèrt van Beckhoven heeft mij enorm geïnspireerd. Hij is één van de vele leermeesters geweest die me de fijne kneepjes van het brood bakken heeft bijgebracht. Het zijn vaardigheden waar ik mijn hele leven lang plezier van heb. Brood bakken is zoveel meer dan klakkeloos een recept volgen. Het mijn missie om jou te inspireren om voortaan ook je eigen brood te bakken. Met de tips en de kneepjes in de Basiscursus Brood Bakken kun je direct aan de bak.

Mockup Witbrood Bakken Marije Bakt Brood


Ik deel al mijn broodbakkennis en vaardigheden met enthousiaste thuisbakkers zoals jij in de online broodbakschool. Nieuwsgierig naar het aanbod?

Ontdek het complete cursusaanbod in de online broodbakschool. Waar wacht je nog op?

Dit recept bevat een aantal affiliate links, wat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij iets koopt via die desbetreffende link. Kost jou niets extra’s en mij help je ermee nog meer mooie recepten met je te delen. 

Blogpost bijgewerkt 22-06-2022

Meer inspiratie opdoen?

Wandel door de broodbakbiblioteek

Meer dan 100 recepten en baktips staan voor je klaar!