Broodmisbaksels... daar leer je zoveel van
2 min. leestijd

Broodmisbaksels... daar leer je zoveel van

Toen ik net begon brood te bakken vlogen je de broodmisbaksels om de oren. Mijn man moest met lede ogen aanzien hoe ik de een na de andere pannenkoek uit de oven toverde, terwijl er een mooie fluffy boule bedacht was. Hij bleef geïnteresseerd toekijken naar mijn bakavonturen. En ik ging als een bezetene door. Het moest en zou me lukken…

BROODMISBAKSELS

Wat er allemaal mis ging? Wat niet kun je zeggen.

Zout

Mijn allereerste desembrood ging de mist in omdat ik maar 1% zout afwoog , want zout is slecht voor je lees je overal. En ik maar stretch en fold doen. En proberen er iets van te bakken. Maar ja, wat wist ik ervan? Hoe voelt een goed soepel deeg aan? Geen flauw idee. En wanneer is het gerezen? Beats me. Toch gewoon doorbakken en alle misbaksels afbakken en proeven. Er zijn er veel in de prullenmand beland. Van een aantal heb ik Toscaanse broodsoep gemaakt, dat recept zal ik nog een keer posten.

Desem

Ook was ik te ongeduldig met m’n desemstarter. Wilde na dag 2 al bakken, want de starter ging als een malle. Inmiddels weet ik dat dat vaak zo is, maar dat de desemcultuur dan nog niet geschikt is om te gebruiken. Een zwakke desemstarter zal nooit een fluffy brood geven.

Kamertemperatuur

Verder was het ook best koud in huis, en daar houdt brooddeeg niet van. Dus deed ik de oven aan op 30 graden, met eventueel een pollepel erin. Daar deed ik dan ook nog 2 bekers heet water bij, want dat had ik ook ergens gelezen. Warm en vochtig moet het zijn. Het kan dus ook te warm en te vochtig zijn… Dan rijst het sneller dan in je recept staat. Maar ik wilde me toch graag houden aan het recept, want dat was het enige dat nog houvast bood. Met een overrezen deeg tot gevolg en wederom een platte pannenkoek.

Spelt

Ook zijn er heel veel broden mislukt door te lang kneden van speltdeeg. Had ik een boek van Robèrt gelezen dat je met een Kitchenaid 4 minuten langzaam en 6 minuten snel moet kneden. Ik begon mijn broodbakavontuur gelijk met spelt, want dat is zo lekker oer en dus gezond, duhh. En die Kitchenaid kan van 1 tot 10. Hij stuiterde over het keukenblad. Dacht dat dat erbij hoorde. En toen was het deeg overkneed en wederom geen mooie boule.

Technieken

Uit puur enthousiasme met spelt alle baktechnieken samen in 1 recept gestopt, dan krijg je gegarandeerd broodmisbaksels. Een actief desem, een voordeeg, de autolyse & de strech n fold techniek. En flink kneden met de standmixer… rara hoe kan het toch dat het deeg niet wil rijzen. Oh en dan heb je nog de techniek van het opbollen het inbloemen van de rijsbakjes, het storten uit de rijsbakjes… En wanneer is je deeg genoeg gerezen? Het duizelde me soms.

Eiwitgehalte

Verder had ik ook geen benul van eiwitgehalte van meel en bloem. Ik probeerde eens met 9% eiwitgehalte een mooi brood te bakken, met meer gist toevoegen dan toch maar, want dat zou vast lukken. Dat werden ook broodmisbaksels, een soort baksteen, daar zou je een mooi fundament van hebben kunnen leggen.

schriftje marije bakt brood

schriftje marije bakt brood

Maar ik bleef stug doorbakken en maakte notities wat ik deed en veranderde. Ieder deeg en ieder brood werd met evenveel enthousiasme gebakken. Daarnaast was ik naarstig opzoek naar leermeesters en informatie in boeken en op internet. En dat doe ik nu nog steeds. Inmiddels met wat meer succes.

Kijk voor de mooibaksels bij de recepten op de inspiratiepagina van Marije bakt brood. Hoe zit het met jouw bakavonturen? Ik hoor graag waar je tegen aanloopt, dan help ik je graag opweg!

Echt goed brood bakken is meer dan een recept volgen

Cursus Desembrood Bakken Mockup - Marije Bakt Brood

Alle fijne kneepjes ontdekken?

Met de tips, tricks & tutorials in de online cursussen brood bakken leer je op een eenvoudige en leuke manier (je eerste) brood te bakken! Je ontdekt in een online brood cursus:

  • Ambachtelijk brood bakken met maar 4 ingrediënten: meel of bloem, water, zout & gist of desem;
  • Alles over graansoorten, water, zout en rijsmiddelen;
  • Welke eenvoudige bakbenodigdheden je nodig hebt (misschien heb je alles al in huis) en hoe je die gebruikt;
  • Welke deeg- en baktechnieken er zijn om voortaan met succes brood te bakken.


Bovendien kun jij wanneer je maar wilt mijn bakhulp inschakelen. Ik ben elke dag in de broodbakschool om thuisbakkers zoals jij een handje verder te helpen!