Flammkuchen, of tarte flambée, komt van origine uit het Franse deel van de Elzas. Het is een soort ovale pizza zonder tomatensaus. Omdat de dunne bodem van brooddeeg traditioneel wordt bestreken met crème fraîche, wordt het ook wel de witte pizza genoemd. In Duitsland vind je ze ook als zoete desserts op de kaart, met toppings als appel en kaneel. Dat lijkt me ook heerlijk, maar ik heb zin in iets hartigs.

De inspiratie en het recept voor deze hartige flammkuchen komt uit het boek Vegan Smaaksouvenirs van mijn stiefdochter Jolijn Pelgrum en haar vriend Sjoerd Schotten. Ik was gevraagd het plantaardige recept voor het boek uit te testen. Dat laat ik me geen twee keer zeggen 🙂

Voor de lekkerste flammkuchen hoef je dus helemaal niet naar Frankrijk af te reizen, want je maakt ze heel makkelijk zelf in je eigen keuken.

RECEPT Flammkuchen

Voor 1 grote flammkuchen voor 2 grote eters of 4 kleine

Ingrediënten brooddeeg:

210 gram spelt- of tarwebloem
45 gram spelt- of tarwemeel
140 gram lauwwarm water
1,5 gram instant gist
5 gram zout

Ingrediënten roomsaus:

100 ml haver- of sojaroom
½ el olijfolie
1 el spelt- of tarwebloem
peper en zout

Toppings:

1 rode ui in ringen
8 dunne, groene asperges kontjes eraf
2 rijpe tomaten in plakjes
optioneel handje basilicum en 1 el olijfolie (aanrader 😉

Ingrediënten kaas strooisel:

4 el walnoten
2 el edelgistvlokken
Flinke snuf zout
1 tl olijfolie

Flammkuche decoreren

Bereidingswijze flammkuchen

Meng alle ingrediënten voor het deeg (zonder zout) in een kom en laat 30 minuten afgedekt staan. Voeg het zout erbij en kneed er in ongeveer 8 minuten een stevige, elastische deegbal van. Als je alleen spelt gebruikt dan kun je vanwege de zwakke gluten iets korter kneden. Bedek de kom daarna met een vochtige doek en zet hem minimaal een 30 minuten weg op een warme plaats. Het deeg zal wel rijzen maar hoeft niet in volume te verdubbelen.

Snij ondertussen de rode ui in flinterdunne ringen en snij de tomaat in dunne plakken. Dan snij je van de groene asperges ongeveer een centimeter van de houtige achterkant. Maak vervolgens de kaasvervanger door de ingrediënten in de keukenmachine of in een vijzel de ingrediënten fijn te malen.

Verwarm ondertussen de oven met boven- en onderwarmte voor op 250 graden met de pizzasteen of bakplaat er in. Maak de roomsaus door de plantaardige room met het en wat zout, peper en olijfolie door elkaar te mixen in een bakje.

Flammkuchen samenstellen

Als alle voorbereidingen zijn getroffen dan pak je een stuk bakpapier ter grootte van steen of bakplaat en die leg je plat op je keukenblad. Rol met een bebloemde deegroller het flammkuche deeg zeer dun (2-3 mm) uit over het bakpapier. Een anti sticktip (zodat je deegroller niet aan het deeg plakt) is om er nog een bakpapiertje op te leggen. Vervolgens rol je met de deegroller over het bovenste bakpapier. Wanneer het deeg dun genoeg is uitgerold en de vorm naar wens is, dan trek je het bovenste bakpapiertje eraf. Rol daarna de buitenkantjes een beetje op om lekkage te voorkomen.

Verdeel als eerste de roomsaus over de flammkuchen. Versier daarna met de toppings die jij het lekkerst vindt en maak af door de vegan kaas er rijkelijk overheen te strooien. Pak de uiteinden van het bakpapier en leg de flammkuche op de pizzasteen of bakplaat. Bak de flammkuche in zo’n 12-14 minuten knapperig. Het kan per oven sterk verschillen hoe snel het gaat dus hou het goed in de gaten en check of de bodem van de flammkuche knapperig is. Haal precies op tijd uit de oven 😉

Besprenkel voor de lekker met de lekkerste olijfolie die je in huis hebt en bestrooi met blaadjes basilicum. Snij in royale stukken en serveer aan je vrienden.

Das schmeckt sehr gut!

Flammkuche slice

Flammkuche slice, yammie