Toen ik net begon brood te bakken vlogen je de broodmisbaksels om de oren. Mijn man moest met lede ogen aanzien hoe ik de een na de andere pannenkoek uit de oven toverde, terwijl er een mooie fluffy boule bedacht was. Hij bleef geïnteresseerd toekijken naar mijn bakavonturen. En ik ging als een bezetene door. Het moest en zou me lukken…

Wat er allemaal mis ging? Wat niet kun je zeggen.

Gist & zout

Mijn allereerste brood ging de mist in omdat ik gist en zout bij elkaar samen in de mengkom deed. En ik maar stretch en fold doen. En proberen er iets van te bakken. Maar ja, wat wist ik ervan? Hoe voelt een goed soepel deeg aan? Geen flauw idee. En wanneer is het gerezen? Beats me. Toch gewoon doorbakken en alle misbaksels afbakken en proeven. Er zijn er veel in de prullenmand beland. Van een aantal heb ik Toscaanse broodsoep gemaakt, dat recept zal ik nog een keer posten.

Desem

Ook was ik te ongeduldig met m’n desemstarter. Wilde na dag 2 al bakken, want de starter ging als een malle. Inmiddels weet ik dat dat vaak zo is, maar dat het dan nog niet helemaal klaar is om te gebruiken. Een zwakke desemstarter zal nooit een fluffy brood geven.

Kamertemperatuur

Verder was het ook best koud in huis, en daar houdt brooddeeg niet van. Dus deed ik de oven aan op 30 graden, met eventueel een pollepel erin. Daar deed ik dan ook nog 2 bekers heet water bij, want dat had ik ook ergens gelezen. Warm en vochtig moet het zijn. Het kan dus ook te warm en te vochtig zijn… Dan rijst het sneller dan in je recept staat. Maar daar wil je je toch graag aan houden, want wat weet jij ervan. Met een overrezen deeg tot gevolg en wederom een platte pannenkoek.

Spelt

Ook zijn er heel veel broden mislukt door te lang kneden van speltdeeg. Had ik een boek van Robèrt gelezen dat je met een Kitchenaid 4 minuten langzaam en 6 minuten snel moet kneden. Ik begon gelijk met spelt, want dat is zo lekker oer en dus gezond, duhh. En die Kitchenaid kan van 1 tot 10. Hij stuiterde over het keukenblad. Dacht dat dat erbij hoorde. En toen was het deeg overkneed en wederom geen mooie boule.

Technieken

Uit puur enthousiasme alle technieken samen in 1 recept gestopt, dan krijg je gegarandeerd broodmisbaksels. Een actief desem, een voordeeg, de autolyse & de strech n fold techniek. Maar dan met spelt en flink kneden met de standmixer… rara hoe kan het toch dat het deeg niet wil rijzen. Oh en dan heb je nog de techniek van het opbollen het inbloemen van de rijsbakjes, het storten uit de rijsbakjes… En wanneer is je deeg genoeg gerezen?

Eiwitgehalte

Verder had ik ook geen benul van eiwitgehalte van meel en bloem. Ik probeerde eens met 9% eiwitgehalte een mooi brood te bakken, met gist dan toch maar, want dat zou vast lukken. Dat werden ook broodmisbaksels, een soort baksteen, daar zou je een mooi fundament van hebben kunnen leggen.

schriftje marije bakt brood

schriftje marije bakt brood

Maar ik bleef stug doorbakken en maakte notities wat ik deed en veranderde. Ieder deeg en ieder brood werd met evenveel enthousiasme gebakken. Daarnaast was ik naarstig opzoek naar leermeesters en informatie in boeken en op internet. En dat doe ik nu nog steeds. Inmiddels met wat meer succes.

Kijk voor de mooibaksels bij de recepten van Marije bakt brood. Hoe verlopen jouw bakavonturen?